Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Характеристика

Характеристика — це документ, у якому стисло сформуль­овано громадську думку про особу як члена колективу, дано оцінку ділових і моральних рис працівника. Характеристики складаються з різних приводів (вступ до вищих навчальних за­кладів, висування на виборні посади, представлення до наго­род, а також для участі в конкурсі на заміщення посади до на­уково-дослідних інститутів, вищих навчальних закладів тощо).

У характеристиці виділяють чотири частини, логічно пов'язані між собою (четверта необов'язкова).

Реквізити характеристики

  1. Назва документа (Характеристика).

  2. Анкетні дані, де зазначається прізвище, ім'я, ім'я по бать­кові, посада, рік народження, національність, освіта, які слід розташувати в стовпчик праворуч.

  3. Відомості про трудову діяльність (фах, тривалість роботи, просування по службі, рівень професійної майстерності тощо).

  4. Текст, де розглядається ставлення того, на кого пишеться характеристика, до роботи, підвищення його професійного рівня, стосунки в колективі. Зазначають нагороди й заохочення.

  5. Висновки, де зазначено призначення характеристики.

  6. Дата написання.

  7. Підпис керівника установи.

Підписи скріплюються круглою гербовою печаткою. Харак­теристика складається посадовою особою в довільній формі на прохання працівника чи письмовий запит іншої організації, підприємства, установи.

Зразок

Характеристика

Михайленка Василя Микитовича;

1960 року народження, українця;

освіта вища (1983),

молодшого наукового співробітника

Інституту мистецтвознавства,

фольклору та етнографії

ім. Максима Рильського НАН України

(спеціальність сербський фольклор)

Михайленко В. М. працює в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії НАН Ук­раїни ім. Максима Рильського з 1986 року у відділі слов'янського фольклору. За час роботи в інституті зарекомендував себе як серйозний, вдумливий дослідник. Михайленко В. М. неодно­разово виступав на тему культурних зв'язків, зокрема в ділянці фольклористики, українського народу з сербами та хорватами — його праці „Іван Франко і Вук Караджич", „Максим Рильсь­кий — перекладач і дослідник сербського епосу", „Ватрослав Ягич — світоч слов'янської на­уки", „Микола Лисенко і південнослов'янські народні пісні" високо оцінені вченими-славістами в Україні та за кордоном. А його монографія „Вук Караджич і Україна", що вийшла в світ у Києві минулого року, набула широкого резонансу серед наукових кіл України.

Михайленко В. М. виявив себе і як прекрасний організатор та збирач фольклору. Кожного літа під його керівництвом група студентів Київського національного університету ім. Тараса Шевченка та Київської консерваторії ім. Петра Чайковського привозять цінні фольклорні запи­си і здають у відділ рукописів нашого інституту, які використовують науковці, готуючи до друку нові збірки багатотомного видання українського фольклору.

Михайленко В. М. прекрасно володіє мовами всіх слов'янських народів, поглибив свої знан­ня з німецької мови. З-під його пера вийшли високохудожні українські переклади сербських на­родних пісень та ґрунтовні дослідження гайдуцького епосу в зв'язку з українськими думами.

Михайленко В. М. працелюбний, дисциплінований, сумлінний у своїй роботі. Сформова­ний учений. Його поважають у колективі.

Характеристика видана для захисту дисертації.

Директор Інституту

Мистецтвознавства, фольклору

та етнографії ім. М. Рильського Власноручний підпис Ініціали, прізвище

НАН України Печатка

20.09.2003 р.

У тексті характеристики на студента, який проходив прак­тику, треба вказати: час проходження практики; базу практи­ки (назва установи); види робіт, виконані студентом-практи-кантом; перелік заходів (переговори, конференції тощо), під час яких студент виконував певні функції; рівень професійної підготовленості студента; ставлення практиканта до виконан­ня своїх фахових обов'язків; інші зауваження; висновок про за­рахування або ж незарахування практики.

Слова і словосполучення, властиві характеристиці: працює в нашій установі з ... на посаді...; за цей час виявив (виявила) себе...; ставиться сумлінно до своїх службових обов'язків...;

44

45

ЗАНЯТТЯ 4

ввічливий у стосунках з людьми; захоплюється...; підвищує свій фаховий рівень...; відзначається високими моральними якостями, скромний, вихований, має повагу й авторитет у колективі...; характеристика призначається для... і т. д.

ФОРМУЛИ ЕТИКЕТУ