Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / Гуць, Олыйник, Ющук..doc
Скачиваний:
298
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Вибачення

Люди, спілкуючись чи працюючи разом, мимоволі можуть завдати один одному клопоту, прикрощів тощо. Щоб такі ситу­ації не переростали в непорозуміння, а то й в образу, люди звертаються один до одного з вибаченням.

Найуживаніші слова вибачення в українській мові: Вибач­те! Вибач! Вибачай! Вибачайте! Вибачайте ласкаво! Пробач­те, будь ласка! Пробач! Прошу вибачити! Прошу пробачити! Прошу вибачення! Прийміть мої вибачення! Приношу свої ви­бачення! Даруйте мені, прошу! Даруйте за клопіт! Прости! Простіть мені! Я дуже жалкую! Мені дуже шкода! Винен (винна), вибачте мені! Перепрошую! Я не можу не вибачити­ся перед Вами! Я хочу попросити у Вас пробачення! Даруйте, я ненавмисне! Мені прикро, що так трапилось! Якщо можеш, вибач мені! Не ображайтесь! Не гнівайтесь на мене! Не сердь­ся на мене! Не сваріть! Не лайте!

Іноді можна почути: Вибачаюсь! Пробачаюсь! Я хочу виба­читися! Така форма вибачення сприймається некоректно: мовляв, людина вибачає чи пробачає сама себе. Тому цього вислову в спілкуванні з людьми слід уникати.

71

ЗАНЯТТЯ 6

ЗАНЯТТЯ 6

Якщо є потреба наперед вибачитись за різкі, неприємні сло­ва, кажуть: Вибачайте на слові! Даруйте на слові!

У відповідь звичайно кажуть: Ат, пусте! Та що Ви! Не пе­реймайтесь тим! Забудьмо про це! Хай Бог простить!

ЕТИКЕТ РІЗНИХ КРАЇН

Німеччина

У ділових колах Німеччини дотримуються правил етикету з особливою строгістю.

Процедура знайомства традиційна: першим називають того, хто стоїть на вищому щаблі. Якщо ситуація суто офіційна, то осіб представляють один одному.

Менш поважну особу заведено представляти більш значній.

Особливістю застільного етикету є те, що виделка постійно тримається в лівій руці, а ніж — у правій. Руки постійно по­винні торкатися стола й аж ніяк не прийнято тримати їх на колінах.

Основна особливість німецького ділового спілкування — рівень офіційності. Німці напрочуд стримані і суворо дотриму­ються усталених норм. Ось чому багатьом вони здаються до­сить неприязними. Всі зустрічі призначаються обов'язково за­здалегідь. Упереджено німці ставляться до побіжних справ і експромтних знайомств. Це справляє на них відверто негатив­не враження. Наприклад, заяву на відпуску ви повинні подати не менш ніж за чотири тижні. А планують свій відпочинок ще за рік, а то й більше до нього.

Тут надають величезного значення вашій пунктуальності.

Одягаються строго. Хоча від чоловіків і не вимагається ви­нятково темний костюм, як в деяких країнах, але брюки для жінок все одно не припускаються.

Для ділових зустрічей найчастіше використовують обід.

Якщо під час наради ви захотіли що-небудь занотувати, потрібно попрохати дозволу.

Не запитуйте людей, де вони були під час війни і навіть чи є у них сім'я або діти. 72

Коли розмовляєте з німцем або тиснете йому руку, ніколи не тримайте руки в кишені: це вважається ознакою неповаги.

Якщо розмовляєте про справи, але погано володієте німець­кою, запросіть перекладача.

РОБОТА НАД МОВОЮ