Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

11. Зміст підготовчої роботи, що передує атестації керівників, інженерно-технічних працівників і службовців.

Сьогодні зростають вимоги до кадрів, керівників і спеціалістів народного господарства. Система підбору і розстановки кадрів вимагає оцінки персоналу: оцінки кандидатів на посаду, оцінки після випробувального терміну, оцінки через якийсь період роботи з метою визначити чи відповідає займаній посаді. З цією метою проводиться періодична атестація кадрів. Вона покладається на кадрову службу.

Роботі атестаційної комісії по оцінці діяльності керівників, службовців повинна передувати анкетна оцінка їх ділових якостей в балах або експертна оцінка. При цьому для працівника, що виконує адміністративні функції, зміст оцінки охоплює оцінку його морально-політичних якостей, організаторські здібності, ділову кваліфікацію і результати роботи підрозділу, котрий той очолює.

Оцінка працівників, що не виконують адміністративні функції охоплює лише морально-політичні якості і ділову кваліфікацію.

Відділом кадрів складається список працівників, яких будуть атестувати, код, строки, оцінки, і список експертів з кодами. Для оцінки кожного спеціаліста виділяється не менше шести експертів (по два – вищестоящих, підлеглих і рівних за посадою).

Призначається технічний керівник оціночної роботи з числі відповідальних працівників, який організовує роботу та проводить необхідний аналіз одержаних матеріалів.

Після атестації, не пізніше ніж через тиждень, начальник в бесіді з працівником, якого атестували, зупиняється на оцінках і намічає заходи щодо вдосконалення ділових якостей того працівника.

12. Мета, завдання і порядок проведення атестації працівників.

Атестація – це визначення відповідності працівника займаній посаді, рівню кваліфікації.

Атестація проводиться з метою найбільш раціонального використання спеціалістів, підвищення ефективності їх праці, персональної відповідальності за доручену справу.

Вона повинна сприяти подальшому покращенню підбору кадрів, підвищенню їх ділової кваліфікації.

Атестація – це є оцінка не просто можливостей працівника, його професійної компетенції, але й реалізація цих можливостей у ході виконання цієї роботи певній моделі, конкретним умовам праці, а результатів праці – нормативним вимогам, запланованим показникам поставленій меті.

Проведення атестації – це складний процес, який включає здійснення різних організаційних робіт і включає такі етапи: підготовка до проведення атестації; проведення атестації; прийняття рішення за результатами атестації.

Це є розгорнута атестація, яка проводиться раз у 3-5 років. (крім того існує регулярна атестація – 1-2 рази в рік та нерегулярна, викликана не передбачуваними обставинами).

Згідно з Типовим переліком базових назв і посад керівних працівників та спеціалістів атестації підлягають керівний персонал (за винятком тих, хто призначається вищестоящими органами) і спеціалісти галузей народного господарства.

Керівник підприємства наказом призначає атестаційну комісію; затверджує конкретні строки і графіки проведення атестації, які доводяться до відома працівників не пізніше як через місяць до її початку.

Відділ кадрів надає в атестаційну комісію відгук (характеристику, атестаційний лист).

Атестаційна комісія дає одну із наступних оцінок діяльності працівника:

  • відповідає займаній посаді;

  • відповідає займаній посаді за умови покращення роботи і виконання рекомендації комісії з повторною атестацією через рік;

  • не відповідає займаній посаді.

Крім того, комісія може дати рекомендації про заохочення, підвищення працівника, про звільнення, переведення на іншу роботу та інші.

Рішення по результатах атестації реалізуються працівником підприємства, організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]