Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

20. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Законодавство про працю України забезпечує право вільного вибору місця роботи, роду занять, а також безперешкодного переходу на будь-яку іншу роботу. Тому працюючим надається можливість розірвати трудовий договір за своєю ініціативою, що досить часто називають звільненням за власним бажанням.

Розірвання трудового договору з ініціативи працівника можливе у випадку коли трудовий договір укладений на невизначений строк (ст.38 КЗпП). Такому розірванню трудового договору повинне передувати письмове попередження власника або уповноваженого ним органу, що здійснюється працівником за два тижні про намір звільнитися з роботи.

У цій низці випадків закон зобов’язує власників робити звільнення працівників у той строк, про який вони просять. Усі вони об’єднані однією загальною ознакою – неможливістю продовжувати для працівника роботу, яка виявляється, зокрема, у такий спосіб:

  1. переїзд на нове місце проживання, очевидно він має бути чимось підтверджений. Підтвердженням у цьому випадку можуть бути документи, наприклад, ті, що свідчать про виписку.

  2. Переведення одного з подружжя в іншу місцевість;

  3. Вступ до навчального закладу (підтверджується довідкою навчального закладу);

  4. Неможливість проживання в даній місцевості (підтверджується медичною довідкою);

  5. Вагітність (підтверджується медичним висновком);

  6. Догляд за дитиною до досягнення нею 14 віку або за дитиною інвалідом

  7. Догляд за хворим членом сім’ї або інвалідом першої групи (підтверджується медичним висновком);

  8. Вихід на пенсію. Звільнення за власним бажанням працівника, якому призначена пенсія або такого, щодо якого зроблено подання про призначення пенсії;

  9. Прийняття на роботу за конкурсом.

Власник також зобов’язаний звільнити працівника за власним бажанням у строки, які вказав сам працівник, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю або умов колективного чи трудового договору з цих питань.

Власник не в праві звільнити працівника до закінчення двотижневого строку після подачі працівником заяви про звільнення, якщо працівник про це не просив. Водночас працівникові дається право відкликати раніше подану заяву про звільнення за власним бажанням. Є, однак, один випадок, коли працівник позбавляється права відкликати заяву про звільнення за власним бажанням. Такого права він не має тоді, коли у зв’язку з подачею заяви про звільнення власник запросив на його місце такого працівника, якому не можна відмовити в прийнятті на роботу.

Зміни внесені до кодексу законів про працю України істотно розширили можливість дострокового розірвання працівником строкового трудового договору. Це допускається в таких випадках: 1) хвороби або інвалідності працівника, які перешкоджають продовженню ним роботи відповідно до трудового договору; 2) порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору; 3)якщо працівник, відповідно до ст. 38 КЗпП, має право на звільнення у визначений ним строк до закінчення двотижневого строку після попередження про звільнення у зв’язку з неможливістю продовжувати роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]