Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 13

Під час установчих зборів, на яких було прийняте рішення про створення закритого акціонерного товариства "Імпульс", постало питання щодо доцільності формування спостережної ради товариства. Більшість засновників висловлювалося за дволанкову систему управління — загальні збори акціонерів і правління, мотивуючи свою позицію тим, що кількість акціо­нерів є незначною (52), отже, утворення додаткового (поряд з ревізійною комісією) контролюючого органу є недоцільним, бо потребує додаткових видатків.

  1. Як має бути вирішено це питання згідно із законом ?

  2. Які функції спостережної ради ?

  3. Як спостережна рада співвідноситься з ревізійною комі­сією щодо виконуваних функцій та компетенції?

Задача 14

Загальними зборами ВАТ "Завод ЗБК", що були скликані за ініціативою спостережної ради, останній делегувалося пра­во призначати склад правління, а правлінню — приймати рі­шення про створення філій, представництв та дочірніх під­приємств товариства.

  1. Чи є правомірним таке рішення?

  2. Які питання входять до виключної компетенції загальних зборів?

  3. В якому порядку приймаються рішення цими зборами?

Задача 15

Четверо громадян України віком від 16 до 25 років вирі­шили створити підприємницьку організацію для спільного здійснення за безпосередньої трудової участі кожного з них ремонтно-будівельних робіт в приватному житловому фонді. Один із цих громадян пообіцяв внести 100 гривень, інший — надати свою невеличку майстерню площею 10 кв. м для об­лаштування офісу; решта не могла запропонувати нічого, крім своєї праці. Відтак постало питання про вибір організа­ційно-правової форми підприємницької організації, яка б відповідала таким ознакам:

  1. відсутність законодавчих вимог до мінімального розміру статутного фонду;

  2. участь усіх учасників організації у веденні справ остан­ньої, але при наявності виконавчого органу (директора), який міг би контролюватися обраним учасниками ревізором;

  3. демократичний принцип вирішення основних питань ді­яльності організації: кожний учасник має лише один голос незалежно від його майнової участі в організації;

  4. розподіл чистого прибутку організації насамперед в за­лежності від трудової участі, а потім — майнової;

  5. обмежений характер майнової відповідальності учасни­ків організації у разі недостатності (відсутності) в останньої необхідного для покриття заборгованості майна (коштів).

Яку організаційно-правову форму підприємницької організації Ви можете порекомендувати ? Обґрунтуйте свою відповідь.

Відповіді до задач Трудове право Задача 1

Підставою для розірвання трудового договору з ініціативи власника за п. 3 ст. 40 КЗпП України є систематичне невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором чи правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до нього раніше вживалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення.

Для звільнення за цим принципом значення мають лише раніше оголошені і не погашені міри громадського стягнення, а не всі заходи громадського впливу. Таке звільнення допускається лише за наявності вини працівника.

Стаття 43 КЗпП України передбачає, що розірвання трудового договору за п. 3 ст. 40 може бути проведено лише за попередньою згодою профспілкового органу.

Профспілковий орган повідомляє власник у письмовій формі про прийняття рішення у 10-денний строк.

Власник або уповноважений ним орган має право розірвати трудовий договір не пізніше як через місяць з дня одержання згоди профспілкового органу.

Отже, суд поступив вірно, поновивши агрохіміка радгоспу “Перемога” Зайчика на роботі, тому що адміністрація радгоспу порушила законодавство про працю при звільненні з роботи Зайчика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]