Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 9

З гардероба перукарні було викрадено норкову шапку громадянина Григорчука вартістю 400 гр. Замість неї було залишено стару шапку із штучного хутра.

Григорчук звернувся до комбінату побутового обслуговування з позовом про відшкодування йому вартості викраденої шапки. Комбінат заперечував проти позову, посилаючись на те, що того дня, коли шапку було викрадено, гардероб не працював через хворобу працівника. Комбінат вважав, що Григорчук не повинен був залишати цінну шапку без догляду. У тому, що трапилося він винен сам і у позові йому слід відмовити. Комбінат до того ж не заперечував, щоб Григорчук взяв собі стару шапку як компенсацію.

На яке питання розраховане завдання?

Як слід вирішити справу?

Задача 10

Шістнадцятирічному Віктору Кисленку було видано паспорт громадянина України. У зв'язку з цієї подією він отримав від бабусі у подарунок магнітофон. Через деякий час Віктор попросив дозволу бабусі обміняти магнітофон на кінокамеру, котра належала його знайомому Несторенку. Бабуся дала згоду і обмін було незабаром зроблено. Дізнавшись про це, батько Віктора вимагав від Нестеренко повернути магнітофон і забрати свою кінокамеру, оскільки обмін було зроблено без його відома. Несторенко відмовився, пояснюючи, що магнітофон, як сповістив сам Віктор було подаровано йому не батьком, а бабусею, яка дала свою згоду на обмін. Крім того Віктору виповнилося 16 років, він отримав паспорт і тому не потребує згоди батька на укладення цієї угоди.

На яке питання розраховане завдання?

Хто має рацію у суперечці?

Задача 11

Громадянин Алімов перебував у законному шлюбі з громадянкою Ніколаєвою, потім з громадянкою Войченко. З обома ними шлюб був розірваний. В обох громадянок було по одній дитині, батьком яких був Алімов, на яких він сплачував аліменти у розмірі 25% на кожну, всього 50% від місячного заробітку. Потім громадянин Алімов вступив у шлюб з громадянкою Єлізаровою, який незабаром був розірваний. Після його розірвання громадянка Єлізарова подала позов у суд про присудження аліментів, які також мають стягуватися із заробітку громадянина Алімова на утримання її дитини.

Які розміри аліментів згідно з діючим законодавством, встановлені для стягнення з заробітку батьків на утримання своїх дітей.

Яке рішення повинен винести суд у цій ситуації?

Задача 12

Молоде подружжя Ганна і Сергій Войтенко прожили у шлюбі півтора року. Чоловік подав позовну заяву у суд, у який просив розірвати шлюб мотивуючи це проявами пияцтва та алкоголізму з боку дружини. Дружина заперечувала розірвання шлюбу, оскільки вона знаходилася у стані вагітності. У яких випадках суд відхилює позов чоловіка про розірвання шлюбу?

Яке рішення повинен винести суд?

Задача 13

Громадянка Дальничук В.Г. померла, не залишивши заповіт на своє майно. Із спадкоємців за законом залишилася лише брат і сестра.

Сестра звернулася у нотаріальну контору із заявою, в якій заперечувала необхідність поділу спадщину покійної пополам між спадкоємцями і вимагала собі більшої частини, мотивуючи це тим, що її сім'я складається з шести чоловік, а сім'я брата з трьох.

Чи правомірні аргументи сестри у даній справі. Як слід вирішити справу згідно з законом?

Назвати спадкоємців першої і другої черги за законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]