Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 15

Оскільки згідно ч. 2 ст. 1047 ЦКУ на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми, то розписка буде мати юридичну силу. Але, згідно ч.1 ст. 1050 ЦКУ якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики він зобов’язаний сплатити грошову суму та неустойку.

Договір дарування направлений на безповоротне припинення прав власності у дарувальника і виникнення права власності у обдарованої особи. Що стосується договору позики, то позикодавець зобов’язаний повернути грошові кошти, та майно позичальнику.

Задача 16

За збитки, вчинені джерелом підвищеної небезпеки, повинен нести відповідальність начальник АТП – 303, відповідно до ст. 1187 ЦК якщо власник передає транспортний засіб іншій особі, в даному випадку Керімов А.К., в технічне управління без належного правового оформлення, то суб’єктом відповідальності є власник транспортного засобу, в даному випадку начальник АТП-303.

Регрес ний позов – це вимога кредитора до боржника (особи, яка завдала шкоди) про повернення сплаченого за його вини відшкодування потерпілому. В даному випадку кредитором є начальник АТП, а боржником Керімов А.К.

Задача 17

Громадянин Петренко може розірвати договір купівлі-продажу житлового будинку відповідно до ч. 2 ст. 678 ЦК у разі істотного порушення вимог щодо якості товару (виявлення недоліків, які не можна усунути, недоліків, усунення яких пов’язане з непропорційними витратами або затратами часу) покупець має право за своїм вибором:

1) відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми;

2) вимагати заміни товару.

Відповідно до ст. 681 ЦК строк позовної давності становить один рік. При цьому позовна давність щодо вимог у зв’язку із недоліками проданого товару обчислюється від дня виявлення недоліків у межах що встановлені ст. 680 ЦК, тобто в межах трьох років відносно нерухомого майна.

Задача 18

Відповідальність за неналежну якість товару буде покладено на продавця. Відповідно до ч. 1 ст. 708 у разі виявлення покупцем протягом гарантійного або інших строків, встановлених обов’язковими для сторін правилами чи договором, недоліків, незастережених продавцем або фальсифікації товару покупець має право за своїм вибором:

  1. вимагати від продавця або виготовлювача безоплатного усунення недоліків товару або відшкодування витрат, здійснених покупцем на їх виправлення;

  2. вимагати від продавця або виготовлювача заміни товару на аналогічний товар належної якості або такий самий товар іншої моделі з відповідним перерахунком у разі різниці в ціні;

  3. вимагати від продавця або виготовлювача відповідного зменшення ціни;

  4. відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми.

Отже, продавець повинен задовольнити один з чотирьох пунктів, які обере покупець, але якщо продавець або виробник доведуть (що може підтверджуватися актом експертизи або експертним висновком), що недоліки товару виникли внаслідок порушення споживачем правил користування ним, то вимоги споживача про захист порушеного права не задовольняються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]