Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Список літератури

  1. Конституція України від 28. 06. 1996 р.

  2. Харитонов Є.О., Саніахметова Н.О. Цивільне право України. — К., 2003.

  3. Цивільне право України / Ч.Н.Азімов, М.М.Сибільов, В.І.Борисова та ін. / За ред. Ч.Н. Азімова, С.Н. Приступи, В.М. Ігнатенка. — Харків, 2000.

  4. Цивільне право України: академічний курс: у 2-х частинах / За ред. Я.М.Шев­ченко. — К., 2003.

  5. Цивільне право України: підручник. У 2-х книгах: / Боброва Д.В., Дзера О.В., Довгерт А.С. та інші / Під ред. О.В.Дзери, Н.С.Кузнєцової. — К., 2004.

  6. Цивільний кодекс України: Коментар. / За заг. ред. Є.О.Харитонова, О.М.Ка-літенко. — Харків, 2003.

  7. Шершеневич Г.Ф. Учебник русского гражданского права (по изданию 1907 го-да). — М, 1995.

  8. Белов В. А. Гражданское право: Общая и особенная части. — М, 2003

  9. Гражданское право: Учебник. В 2-х частях / Антокольская М. В., Богачёва Т. В., Глушкова Л. И. и др. / Под ред. А.Г. Калпина, А.И. Масляева. — М., 2003.

  10. Гражданское право: Учебник. В 2 томах.: / Ем В. С., Зенин Е. А., Ковален­ко Н. И. и др. / Под ред. Е. А, Суханова. — М., 2004.

  11. Гражданское право: Учебник. В 3-х томах / Егоров И. Д., Елисеев И. В., Ива­нов А. А. и др. / Под ред. Ю. К. Толстого, А. П. Сергеева. — СПб., 2003.

  12. Гражданское право России. Курс лекций. Общая и особенная часть / Отв. ред. О. Н. Садиков. — М., 2001—2003

  13. Иоффе О.С. Советское гражданское право. — М, 1967.

  14. Мейер Д. И. Русское гражданское право. В 2 частях. — (по изданию 1902 ро­ку). — М., 2003.

  15. Покровский И.А. Основные проблемы гражданского права (по изданию 1917 г.). — М., 2003.

  16. Советское гражданское право: Учебник. В 2-х томах. / Илларионова Т.И., Ки­риллова М. Я., Красавчиков О. А. и др. / под ред. О.А. Красавчикова. — М., 1985.

  17. Тархов В.А. Гражданское право. — Чебоксары, 1997.

  18. Становлення та розвиток цивільних і трудових правовідносин у сучасній Україні / за ред. Я.М.Шевченко. — К., 2001.

Цивільний процес

  1. Поняття та завдання цивільного судочинства.

  2. Компетенція судів щодо розгляду цивільних справ.

  3. Учасники цивільного процесу.

  4. Треті особи в цивільному процесі.

  5. Процесуальне правонаступництво. Представництво.

  6. Поняття доказів.

  7. Види процесуальних строків.

  8. Поняття про судові виклики і повідомлення.

  9. Види судових витрат.

  10. Процесуальний примус.

  11. Наказне провадження.

  12. Позовне провадження.

  13. Порядок пред’явлення позову. Форма і зміст.

  14. Провадження у справі до судового розгляду.

  15. Судовий розгляд.

  16. Порядок допиту свідків.

  17. Окреме провадження.

  18. Дослідження письмових речових доказів.

  19. Фіксування цивільного процесу.

  20. Судові рішення. Їх види і зміст.

  21. Порядок заочного розгляду справи.

  22. Апеляційне провадження.

  23. Касаційне провадження.

  24. Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших організацій.

  25. Судовий контроль за виконанням судових рішень.

1. Поняття та завдання цивільного судочинства. Компетенція судів щодо розгляду цивільних справ.

Завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фі­зичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції Ук­раїни та Цивільного процесуального кодексу.

Якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого нада­на Верховною Радою України, передбачено інші правила, ніж встановле­ні Цивільно-процесуальним кодексом, застосовуються правила міжнародного договору.

Провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до зако­нів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і ви­рішення справи.

Закон, який встановлює нові обов'язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам цивільного процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

Кожна особа має право в порядку, встановленому ЦПК, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспо­рюваних прав, свобод чи інтересів.

У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися ор­гани та особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси ін­ших осіб, або державні чи суспільні інтереси.

Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Суд зобов'язаний поважати честь і гідність усіх учасників цивіль­ного процесу і здійснювати правосуддя на засадах їх рівності перед зако­ном і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, май­нового стану, місця проживання, мовних та інших ознак.

Розгляд справ у всіх судах проводиться усно і відкрито.

Ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про час і міс­це розгляду своєї справи.

Закритий судовий розгляд допускається у разі, якщо відкритий роз­гляд може привести до розголошення державної або іншої таємниці, яка охороняється законом, а також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, з метою забезпечення таємниці усиновлення, запобігання розголо­шенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя осіб, які беруть участь у справі, або відомостей, що принижують їх честь і гідність.

Учасники цивільного процесу та інші особи, присутні на відкритому судовому засіданні, мають право робити письмові записи, а також вико­ристовувати портативні аудіотехнічні пристрої. Проведення в залі судо­вого засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по ра­діо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності зго­ди на це осіб, які беруть участь у справі.

Рішення суду проголошується прилюдно, крім випадків, коли роз­гляд проводився у закритому судовому засіданні. Особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд ви­рішив питання про їх права, свободи чи обов'язки, мають право на отри­мання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду від­повідної справи.

Хід судового засідання фіксується технічними засобами. Порядок фіксування судового засідання технічними засобами встановлюється ЦПК.

Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, зроблений судом.

Цивільне судочинство здійснюється державною мовою.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх пере­конливості.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси­лається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, вста­новлених ЦПК.

Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яс­нює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки, попереджує про наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій і сприяє здійс­ненню їхніх прав у випадках, встановлених ЦПК.

Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК, в межах заяв­лених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи (за винятком тих осіб, які не мають цивільної процесуальної дієздатно­сті), в інтересах яких заявлено вимоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]