Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

50. Поняття страйку.

Коли примирні процедури не привели до вирішення колективного трудо­вого спору, як крайній засіб вирішення трудового спору може бути засто­совано страйк. Право на страйк для захисту економічних інтересів тих, хто працює, передбачено ст. 44 КУ.

Страйк - це тимчасове, колективне, добровільне припинення роботи най­маними працівниками.

Воно проявляється у невиході на роботу, не виконанні своїх трудових обов'язків та в ін. припиненні роботи з метою вирішення колективного тру­дового спору, конфлікту. Право на страйк офіційно визнано Європейською соціальною хартією, яка була, прийнята Радою Європи від 17 жовтня І96Ір. і набрала чинності з 26 лютого 1965р. після ратифікації її п'ятьма держа­вами. Рішення про оголошення страйку на підприємстві приймається за по­данням профспілкового органу або ін. організації найманих працівників, яка уповноважена представляти їх інтереси. Рішення приймається загальни­ми зборами шляхом голосування і вважається прийнятим, якщо за нього про­голосувало більшість найманих працівників або 2/3 делегатів і оформлюєть­ся протоколом.

Орган чи особа, яка очолює страйк, зобов'язані письмово попередити власника про початок страйку не пізніше як за 7 днів до початку страйку, а на безперервно діючих підприємствах не пізніше як за 15 днів. Власник повинен попередити покупців, споживачів, транспортні органі­зації, постачальника про початок страйку. Місце перебування працівників під час страйку визначається органом, який керує страйком, за погоджен­ням із власником. Якщо мітинги, збори, пікети проводяться за межами під­приємства, то орган, який очолює страйк повинен попередити органи місце­вої влади не пізніше, ніж за 3 дні. Орган чи особа, яка очолює страйк під час страйку діє в межах, передбачених законодавством прав.

Забороняється проведення страйку за умов, якщо припинення працівників роботи створює загрозу життю і здоров'ю людей, довкілля або перешкоджає запобіганню стихійному лиху, аваріям, катастрофам. Забороняється також проведення страйку працівників: органів прокуратури, суду, Збройних Сил України, органів державної влади, безпеки, правопорядку, крім технічного та обслуговуючого персоналу. У разі оголошення надзвичайного стану, ВР або Президент України можуть заборонити проведення страйків на строк, що не перевищує 1 місяць. Подальша заборона повинна бути схвалена спільним актом ВР і Президента. У разі оголошення воєнного стану автоматично нас­тає заборона проведення страйку до моменту його відміни.

Власник або уповноважений ним орган, місцевий орган виконавчої влади а також орган, який очолює страйк, зобов’язаний вжити необхідних заходів до забезпечення під час страйку встановленого порядку життєдіяльності підприємства, збереження майна, недопущення загрози життю та здоров'ю людей. Хоча страйк і розпочатий, але сторони повинні вжити заходів, щодо пошуку шляхів вирішення конфлікту.

Умови і порядок проведення страйку повинні відповідати вимогам Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)". Законом визначені випадки, коли страйк може бути виз­нано незаконним - це страйки з вимогами про зміну конституційного ладу, державних кордонів та адміністративно-державного устрою України, а та­кож з вимогами, що порушують права людини, з порушенням формування вимог найманих працівників чи профспілок, коли страйк оголошено до моменту виникнення трудового спору, коли працівниками чи сторонами не дотримана примирна процедура, коли порушено порядок оголошення страйку, коли не визначено особу чи орган, яка керуватиме страйком. Для того, щоб визна­ти страйк незаконним, власник або уповноважений ним орган, повинен звернутися до суду, де дана заява повинна бути розглянута не пізніше як у семиденний строк. Якщо прийнято судом рішення про визнання страйку незаконним, страйк повинен бути припинений, а працівники повинні розпо­чати роботу не пізніше наступної доби, після вручення копії рішення суду.

Участь у страйку, крім випадків незаконних стариків, не є порушенням трудової дисципліни. За працівниками, які не брали участі у страйку, але по причині страйку не могли працювати, зберігається середня зарплата не нижче від встановлених законодавством розмірах, як за час простою не з вини працівника. Час участі в незаконному страйку не оплачується, не зараховується до трудового стажу і вважається порушенням дисципліни.

Особи, винні в порушенні законодавства про колективні трудові спори і особи, які беруть участь в незаконному страйку, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність. Особи, які примушують працівників брати участь у страйку або перешкод­жають участі в страйку шляхом насильства, несуть кримінальну відпові­дальність.

Збитки, заподіяні в результаті страйку власнику, якщо цей страйк було визнано незаконним, відшкодовується органом, відповідальним за про­ведення страйку в розмірі, визначеному судом у межах коштів і майна, що йому належить. Якщо страйк закінчився повним чи частковим задово­ленням вимог найманих працівників, то власник компенсує збитки учасни­кам страйку в розмірі, визначеному судом. Збитки, заподіяні страйком ін. підприємством чи громадянином, відшкодовується за рішенням суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]