Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

26. Порядок виплати заробітної плати.

Заробітна плата працюючим громадянам України виплачується в національній валюті – гривнях.

Виплата заробітної плати у вигляді боргових зобов’язань, розписок чи якихось інших форм зобов’язань власника забороняється. Разом з тим заробітна плата може виплачуватися банківськими чеками, які працівник у будь-який час може обміняти в установах банку на грошові асигнації. Крім того, як виняток, колективним договором може бути передбачено часткову виплату заробітної плати натурою за цінами не нижче собівартості в тих галузях або за тими професіями, де така еквівалентна оплата за вартістю оплати праці у грошовому виразі є звичною і бажаною для працівників. Заробітна плата працівникам повинна виплачуватися регулярно в робочі дні, що визначені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів колективним договором можуть бути встановлені різні дні для виплати заробітної плати працівникам різних структурних підрозділів, з тим, щоб працівники не втрачали значного часу на одержання заробітної плати.

При нарахуванні заробітної плати працівникам може застосовуватись авансовий порядок розрахунків за першу половину місяця. При видачі авансу остаточний розрахунок проводиться при виплаті заробітної плати за другу половину місяця.

У випадку, коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. За час відпустки заробітна плата виплачується не пізніше трьох днів до початку відпустки.

Місцем виплати заробітної плати є місце роботи. Забороняється проводити виплату заробітної плати в магазинах роздрібної торгівлі, питних і розважальних закладах, за винятком виплати заробітної плати працівникам цих закладів.

За особистою письмовою згодою працівника, виплата заробітної плати може здійснюватись через установи банків, поштовими переказами на вказаний ним рахунок чи адресу з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок власника чи підприємства.

Утримання із заробітної плати може провадитися тільки у випадках, передбачених законом. Забороняється відрахування, метою яких є пряма чи непряма оплата працівником власнику або уповноваженому ним органу чи будь-якому посереднику винагороди за одержання або збереження роботи.

27. Поняття гарантійних виплат.

Чинне законодавство про працю України передбачає гарантії працівникам при здійсненні ними своїх трудових обов’язків. Це можуть бути гарантії: у збереженні попереднього місця роботи; у збереженні середнього заробітку при виконанні трудових обов’язків поза місце своєї роботи; при направленні на навчання, перенавчання чи підвищення кваліфікації; винахідникам і раціоналізаторам; при переїзді в іншу місцевість і службових відрядженнях.

Робітникам і службовцям, які вивільненні від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах надається після закінчення їх повноважень попередня робота, а при відсутності інша повноцінна робота .

Народний депутат після закінчення його повноважень повертається на попередню роботу, а при неможливості зараховується до резерву кадрів державної служби.

За військовослужбовцями строкової служби, які до призову працювали на підприємствах, при звільненні з військової служби зберігається право на працевлаштування у 3-місячний строк на те підприємство.

Працівникам, які переїжджають у зв’язку з прийняттям на роботу в іншу місцевість, гарантується виплата заробітної плати за час перебування в дорозі і ще за 6 днів, що надаються на збори в дорогу і влаштування на новому місці.

До основних гарантійних виплат належать:

  • виплати працівникам за час виконання державних або громадських обов’язків;

  • виплати при переїзді в іншу місцевість на роботу;

  • виплати при службовому відрядженні;

  • виплати за час підвищення кваліфікації з відривом від виробництва;

  • виплати під час перебування в медичному закладі на обстеженні; виплати донорам;

  • виплати працівник авторам винаходів корисних моделей, зразків, раціоналізаторських пропозицій;

  • виплати за участь в колективних переговорах і підготовки проекту колективного договору чи угоди;

  • виплати незалежним посередникам членам примирних комісій і трудових арбітражів під час роботи в примирних органах, тобто за участю із вирішення колективного трудового спору.

Крім гарантійних виплат чинне законодавство передбачає гарантійні доплати – це суми, які виплачуються понад заробітну плату працівникові при скороченому робочому часі або переведенні на іншу роботу у встановлених законом випадках.

До основних видів гарантійних доплат належать:

  1. доплати неповнолітнім працівникам;

  2. доплати при переведенні на іншу роботу і переміщення;

  3. при переведенні на іншу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.

Гарантійні доплати виплачуються працівникові у разі припинення його заробітку. Ці виплати не є заробітною платою, але тісно пов’язані, тому що здійснюються з фонду оплати праці і їх розмір порівнюється з тими самими показниками, що й заробітна плата.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]