Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 19

Відповідати за шкоду, заподіяну громадянинові Зотову М.І. буде власник торгової організації відповідно до ч. 2 ст. 1162, а власник торгової організації має право на відшкодування власних збитків за зворотною вимогою до злочинця.

Задача 20

Відповідно до ст. 707 ЦК покупець має право протягом 14 днів з моменту передання йому непродовольчого товару належної якості, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розмірів, форми, габариту, фасону, комплектації.

У разі виявлення різниці в ціні, покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем. Якщо у продавця немає необхідного для обміну товару, покупець має право повернути придбаний товар продавцеві та одержати сплачену за нього грошову суму. Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у споживанні, збережено його товарний вид, споживчі властивості та за наявності доказів придбання товару у цього продавця.

Отже магазин не вправі відмовити у заміні тканини. Вимоги Сокуренко про повернення їй грошей були правомірні.

Задача 21

Відповідно до ч. 5 ст. 261 ЦК за зобов’язаннями з визначенням строку виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання. Згідно ст. 257 ЦК загальна позовна давність встановлюється тривалістю в 3 роки, то суд повинен задовольнити позов Іванова, так як позов був заявлений 5 січня 2004 року, а строк закінчується 1 грудня 2004 року.

Задача 22

Відповідно до ст. 863 до вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за договором підряду, застосовується позовна давність в 1 рік, а щодо будівель і споруд – 3 роки від дня прийняття роботи замовником. Згідно з ч. 2 ст. 259 ЦК позовна давність, встановлена законом, не може бути скорочена за домовленістю сторін, звідки випливає, що було допущено порушення юридичних норм, що регулюють позовну давність.

Задача 23

Відповідно до ч. 1 ст. 717 ЦК за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдарованому) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Якщо суду буде доведено Рубриком, що частина будинку була продана, то договір дарування буде вважатися недійсним і власником цієї частки буде Фатулов, а відповідно до ст. 361 ЦК Фатулов має право відмовитися відчужувати свою частину будинку.

Задача 24

Суд повинен відмовити в позові чоловікові про визнання заповіту недійсним відповідно до ст.1233 ЦК заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті, звідси слідує, що заповідач сама має вирішити, кому перейде її майно і даною розпискою, яка є у її чоловіка може нею не керуватися.

Усунення від права на спадкування викладені у ст. 1224 ЦК.

Задача 25

Дружина має право на половину суми премії, яку її чоловік одержав декілька років тому на конкурсі архітекторів згідно з ч. 3 ст. 57 СК. Відповідно до ч. 1 ст. 70 СК у разі поділу майна, що є об’єктом спільної сумісної власності подружжя, частка майна чоловіка та дружини є рівними, але суд може виділити 1/3 загального майна чоловікові відповідно до ч. 3 ст. 70 СК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]