Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

6. Поняття і зміст договірної роботи.

Особливе місце в діяльності юридичних служб посідає договірно-правова робота тому що кінцевою метою діяльності будь-якого підприємства є виконання виробничої програми з найменшими витратами необхідних ресурсів і отримання максимального прибутку. А це прямо залежить від виконання договірних зобов’язань перед контрагентами.

Договір повинен бути основним документом, що визначає права і обов’язки його суб’єктів (або сторін) з урахуванням конкретних особливостей господарських відносин для кожного випадку, взаємних економічних та інших інтересів сторін, вирішенням усіх питань, що входять до компетенції сторін. Недотримання зазначених вимог призводить до виникнення господарських спорів і майнової відповідальності підприємства.

Тому відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Договірна робота складається з укладання, зміни, припинення, обліку, збереження, виконання і контролю за своєчасним та якісним виконанням договорів. Вона спрямована на забезпечення своєчасного оформлення договірних відносин на постачання продукції і товарів, підряду на капітальне будівництво, перевезення вантажів, підвищення якості продукції, що виготовляється, і виконання робіт, додержання термінів виконання прийнятих зобов’язань, підвищення відповідальності за виконання договірних зобов’язань та інше.

Процес виконання договірної роботи регламентується наказом або іншим внутрішнім нормативним актом підприємства, що визначає конкретні підрозділи, які відповідають за оформлення, реєстрацію, облік та збереження господарських договорів. Договірну роботу виконує підрозділ, який безпосередньо вирішує питання виконання конкретного виду договорів, а юридична та інші служби тільки беруть безпосередню участь в укладенні договорів, то в наказі підприємства має визначатись, які служби здійснюють заходи щодо врегулювання розбіжностей у проектах договорів, порядок оформлення та узгодження протоколів розбіжностей, контролюють виконання договірних зобов’язань.

Законодавчо майнові договори всіх видів врегульовуються ст. 638-654 Цивільного кодексу України. Крім того, ці договори регулюються загальними законами про господарюючі суб’єкти: про підприємства в Україні; про інвестиційну, зовнішньоекономічну, транспортну та інші види господарської діяльності.

Практикою юридичних служб визначено загальний порядок виконання договірної роботи, якого дотримуються на підприємствах з урахуванням їх специфіки:

  • усі проекти договорів, що надходять на підприємство підлягають реєстрації канцелярією в журналі вхідної кореспонденції, після чого передаються у встановленому порядку службі або підрозділу, що визначені наказом керівника;

  • після отримання проекту договору служба або підрозділ повинен перевірити, чи є планове завдання або замовлення на виготовлення продукції, чи відповідає замовлена продукція спеціалізації, чи не перевищено у проекті обсяг продукції.

Ініціатором укладення договору може бути кожна із сторін, яка має право направити іншій стороні проект договору.

  • підготовлений проект договору візується всіма заінтересованими службами, і подається на розгляд керівнику підприємства. Після підписання керівником проект завіряється печаткою, реєструється у встановленому порядку і передається до канцелярії для відправлення іншій стороні. Проект договору надсилається іншій стороні у двох примірниках із супровідними листами.

  • одержаний іншою стороною проект договору реєструється канцелярією і разом з конвертом передається відповідній службі або підрозділу для розгляду.

  • якщо під час розгляду отриманого проекту договору у сторони виникнуть заперечення щодо його умов, вона повинна скласти протокол розбіжностей і надіслати його у двох примірниках іншій стороні з даним примірником підписаного договору, обумовивши в ньому наявність протоколу розбіжностей.

Після отримання договору з протоколом розбіжностей та їх розгляду за умови прийняття зазначених у протоколі пропозицій вони вносяться в договір, а за спірними умовами здійснюються заходи щодо їх узгодження. Якщо ж узгодження не досягнуто, то спір передається на розгляд до господарського суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]