Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 14

Померлий громадянин Свиридов Г.М. залишив заповіт в якому все своє рухоме і нерухоме майно заповів лише одному із своїх синів, хоч крім нього у спадкодавця було ще п'ятеро синів і дочок та непрацездатна дружина, яка звернулась до нотаріальної контори із заявою про бажання отримати свою частку у спадщині.

Чи правомірні вимоги дружини померлого?

Назвати особи, які мають право на обов'язкову частку у спадщині незалежно від змісту заповіту.

Задача 15

Громадянин Іванов В.П. подав позов у суд з проханням стягнути на його користь 1000 гривень з громадянина Петренко М.І. як з боржника, що не виконав умови договору позики.

До позову Іванов В.П. додав розписку такого змісту: “Я громадянин Іванов В.П., у присутності громадянина Коноваленка А.П. 16 грудня 1997 року дав громадянину Петренко М.І. 1000 гривень”. Підписи трьох осіб.

Договір не завірений нотаріусом.

Чи буде мати юридичну силу вище вказана розписка за умови якщо Петренко М.І. відмовиться добровільно повернути гроші Іванову В.П.?

В чому різниця між договором позики і договором дарування?

Задача 16

Службовий автомобіль, який належав АТП-303, здійснив наїзд на пішохода Алексерова Б.А., завдав йому середньої тяжкості тілесне пошкодження та привів у непридатність для носіння його костюм.

За рулем автомобіля в цей момент був громадянин Керімов А.К., якому начальний АТП довірив машину для її використання в особистих цілях. Громадянин Алексеров Б.А. подав позов у суд на громадянина Кермова А.К. про відшкодування збитків, пов'язаних з лікуванням, протезуванням та вартістю зіпсованого костюма.

Хто повинен нести відповідальність за збитки, вчинені джерелом підвищеної небезпеки?

Що таке регресний позов?

Задача 17

Громадянин Петренко купив житловий будинок. Через два роки виявилось, що будинок має приховані недоліки. Чи можна розірвати такий договір? Який строк позовної давності застосовується до вимог, у зв'язку з недоліками проданого товару?

Задача 18

Громадянин Василенко О.Г. купив у промтоварному магазині телевізор “Славутич”, але вдома виявив, що він не працює. Телевізор був відправлений у ремонтну майстерню, яка виявила заводський брак.

На кого буде покладена відповідальність за неналежну якість товару?

Задача 19

Громадянин Зотов М.І. надав допомогу міліції при затриманні злочинця, що намагався здійснити крадіжку товорно-матеріальний цінностей у складському приміщенні торгової організації. У нього під час затримання зіпсовано імпортну куртку.

Хто буде відповідати за шкоду, заподіяну громадянину Зотову М.І.?

Задача 20

Громадянка Сокуренко купила тканину на плаття, але виявилось, що для вибраного фасону не вистачає 50 см. У магазині відмовилися замінити тканину. Сокуренко стала вимагати, щоб у неї взяли тканину і повернули гроші.

Чи вправі магазин відмовити у заміні тканини?

Чи правомірні вимоги Сокуренко про повернення її грошей?

Задача 21

Іванов 1 вересня 2000 р. строком на 3 місяці передав у борг Стременку гроші в розмірі мінімальної заробітної плати. Двічі позикодавець 1 листопада 2000 р. та 10 березня 2001 р. вимагав повернення боргу, але Стремено обмежувався обіцянками. У Серпні 2001 р. Стременко дав письмове зобов'язання до 1 грудня 2001 року сплатити борг або ж передати позикодавцю в погашення боргу зазначений термін велосипед. Але свої обіцянки він не виконав.

Тому 5 січні 2004 р. Іванов заявив позов про повернення боргу. Велосипед не цей час було продано. Суд у позові відмовив посилаючись на те, що з часу укладення договору минуло більше 3-х років. А це означає, що строк позовної давності пропущений без поважних причин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]