Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

35. Порядок надання відпусток.

Щорічна основна відпустка надається всім працівникам із збереженням місця роботи і посади та з виплатою середнього заробітку.

Право працівника на відпустку не залежить від місця роботи, виконуваної трудової функції, форми власності, на базі яких ведеться господарська функція (діяльність) на підприємствах, строку трудового договору. Від цих обставин залежить тривалість відпустки, яка надається працівникові.

До стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки зараховується:

  • час фактичної роботи із шкідливими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менш половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників даного виробництва, цеху, професії або посади;

  • час роботи вагітних жінок, не переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих чинників.

Загальна тривалість щорічних основної та додаткової відпусток не може перевищувати 58 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, - 68 календарних днів.

Щорічна основна та додаткова відпустки надаються працівникові з таким розрахунком, щоб вони були використані, як правило до закінчення робочого року.

Конкретний період надання щорічних відпусток в межах, установлених графіком, погоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний повідомити працівника про дату початку відпустки за 2 тижні до встановленого графіком терміну.

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний вести облік відпусток, що надаються працівникам.

Керівним, педагогічним, науковим, науково-педагогічним працівникам, спеціалістам закладів освіти щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Забороняється надання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам до 18 років та іншим працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Відкликання з щорічної відпустки допускаються за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства тощо.

На бажання працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість щорічної і додаткової відпустки що надається працівникові, не повинна бути меншою 24 календарних днів.

Особам віком до 18 років заміна всіх днів відпусток грошовою компенсацією не опускається.

36. Поділ та перенесення відпусток.

Щорічна відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена в інший період у разі:

  1. Порушення власником або уповноваженим ним органом терміну повідомлення працівника про час надання відпустки (частина 5 ст.79 цього кодексу);

  2. Несвоєчасної виплати власником або уповноваженим ним органом заробітної плати за час щорічної відпустки.

Щорічна відпустка повинна бути перенесена або продовжена в разі:

  • тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку;

  • виконання працівником державних або громадських обов’язків, якщо згідно із законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати;

  • настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

  • збігу щорічної відпустки з відпусткою в зв’язку з навчанням.

Щорічна відпустка за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, як виняток, може бути перенесена на інший період тільки за письмовою угодою працівника та за погодженням з профспілковим або іншим органом, уповноваженим на представництво трудового колективу, у разі, коли надання щорічної відпустки в раніше обумовлений період може не сприятливо відбитися на нормальному ході роботи підприємства, установи, організації, та за умови, що частина відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів буде використана в поточному робочому році.

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом якщо причини, що зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то не використана частини щорічної відпустки надається після закінчення дії причин, які її перевали, або за згодою сторін переноситься на інший період з додержанням вимог ст. 12 ЗУ “Про відпустки”.

Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом 2 –х років підряд.

Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 днів (календарних). Невикористану частину щорічно відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, за який надається відпустка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]