Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

20. Прийняття та просунення по службі державного службовця.

Відповідно до ст. 1 Закону України “Про державну службу” державна служба в Україні – професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апарати щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів.

Посадові особи – це керівники та заступники керівників органів державної влади та їх апарату, інші державні службовці; наділені державно-владними повноваженнями, на яких законами або іншими нормативними актами покладено здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій, діяльність яких має владно-розпорядчий характер і спрямована на організацію й забезпечення ефективної праці підпорядкованих їм органів, структурних підрозділів, службовців.

Прийняття на державну службу на посади третьої-сьомої категорії, передбачених статтею 25 цього закону, здійснюються на конкурсній основі, крім випадків, коли інше встановлено законами України. Порядок проведення конкурсу для вступу на державну службу регулюється Положенням, що затверджується Кабміном.

Дані про вакансій посад державних службовців підлягають публікації та поширенню через засоби масової інформації не пізніше як за один місяць до проведення конкурсу. Забороняється вимагати від кандидатів на державну службу відомості та документи, подання яких не передбачено законодавством України. Президент України, Голова Верховної Ради України, члени Уряду України, глави місцевих державних адміністрацій мають право самостійно добирати та приймати осіб на посади своїх помічників, керівників прес-служб, радників і секретарів згідно з штатним розписом і категорією, що відповідає посаді (патронатна служба). Порядок перебування на державній службі таких осіб установлюється відповідними органами.

Прийняття на державну службу, просування по ній службовців, стимулювання їх праці, вирішення інших питань, пов’язаних із службою, проводиться відповідно до категорії посад службовців, а також згідно з рангами, які їм присвоюються.

Відповідно до ст. 27 просування по службі державного службовця здійснюється шляхом зайняття більш високої посади на конкурсній основі, якщо інше не встановлено законами України та Кабінетом Міністрів України, або шляхом присвоєння державному службовцю більш високого рангу.

Преважне право на пересування по службі мають державні службовці, які досягли найкращих результатів у роботі, виявляють ініціативність, постійно підвищують свій професійний рівень та зараховані до кадрового резерву.

Список літератури

  1. Закон України “Про оплату праці” від 24.06.95 №108.

  2. Закон України “Про відпустки” від 15.11.96 № 504 (із змінами і доповненнями).

  3. Закон України “Про державну службу” від 13.05.99 №674.

  4. Кодекс законів про працю України.

  5. Вінницька Н. М. Організація роботи з кадрами: Конспект лекцій. – 1998. – 194 с.

  6. Діденко А. М. Сучасне діловодство: Навчальний посібник. – К.: Либідь, 1998. – 256 с.

  7. Палеха Ю. І. Документацій не забезпечення управління: Підручник – К.:МАУП, 1997. – 344 с.

  8. Рурак К. П. Організація правового діловодства: Посібник – Чернівці, 1999. – 367 с.

  9. Словарь-справочник для работника кадровой службы. – М.,1989.

  10. Теория и практика управления персоналом: Учебно-методическое пособие/ Сост. Г. В. Щепкин. – К.:МАУП, 1998.

  11. Управление персоналом организации: Учебник/ Под редакцией А. Я. Кибалова. – М.:ИНФРА-М, 1998. – 512 с.

  12. Щепкин Г. В. Основы кадрового менеджмента: Учебник. – 5-е изд. – К.:МАУП, 2004. – 278 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]