Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 7

Згідно з ч. 1 ст. 682 ЦКУ продавець зобов’язаний передати покупцеві товар, що відповідає умові договору купівлі – продажу щодо комплектності. Поняття комплектності товару охоплює також можливість належного догляду та зберігання товару.

Усе, що входить до комплекту, входить у вартість товару. Запасні частини, приладдя та ін., що не входить до комплекту, оплачується окремо.

Отже, у даному випадку, якщо чохол не входить до комплекту товару, то покупець повинен заплатити за нього окремо.

Задача 8

Громадяни Семенов і Чижів рятували майно громадянина Антоненко але машину врятувати не вдалося, зате вони врятували життя Антонечка. Згідно ст. 1161 ЦКУ шкода, завдана особі, яка без відповідних повноважень рятувала здоровся та життя фізичної особи від реальної загрози для неї, відшкодовується державою у повному обсязі.

Отже, позов Чижова про відшкодування Антонечком завданої йому шкоди задоволенню не підлягає.

Задача 9

Чи повинен комбінат побутового обслуговування відшкодувати вартість викраденої шапки громадянина Григорчука.

Згідно ч. 1 ст. 1177 ЦКУ майнова шкода, завдана майну фізичної особи внаслідок злочину, відшкодовується державою, якщо не встановлено особу, яка вчинила злочин.

Для виникнення даної норми потрібна наявність спеціальних обставин, необхідних для виникнення такого обов’язку у держави:

  1. наявність тільки майнової шкоди;

  2. шкода завдана внаслідок злочину;

  3. потерпілим є фізична особа;

  4. не встановлено особу, яка вчинила злочин.

Отже, Григорчуку майнову шкоду повинна відшкодувати держава.

Задача 10

Оскільки отримання паспорта Віктором Кисленком не є підставою для того щоб він набув повної цивільної дієздатності, то всі правочини, крім тих, які вказані в ч. 1 ст. 32 ЦКУ він вчиняє за згодою батьків. Згідно з ч.2 ст.222 ЦКУ право чин вчинений неповнолітньою особою за межами її цивільної дієздатності без згоди батьків може бути визнаний судом недійсним.

Отже, батько Віктора Кисленька повинен подати позов до суду про визнання право чину недійсним.

Задача 11

Відповідно до змін до СК, від 16 листопада 2005 року встановлюється розмір аліментів, які повинні сплачуватися на кожну дитину у розмірі 30% від місячного заробітку.

У цій ситуації суд повинен задовольнити вимогу громадянки Алімової.

Задача 12

Згідно з ч. 2 ст.110 СКУ позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини.

Якщо буде доведено, що Ганна Войтенко дійсно вагітна, то суд повинен буде відхилити позов Сергія Войтенка про розірвання шлюбу.

Задача 13

Аргументи сестри у цьому випадку є неправомірними.

Оскільки громадянка Дальничук померла, не залишивши заповіт на своє майно, то її майно переходить до спадкоємців за законом. Згідно з ч. 1 ст. 1267 ЦКУ частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

Якщо немає усної домовленості сторін про розмір часток рухомого майна (ч. 2 ст. 1267 ЦКУ) та письмової угоди, посвідченої нотаріусом, про розподіл часток нерухомого майна (ч.3 ст. 1267 ЦКУ), то розподіл проводиться в судовому порядку відповідно до часток, які приєднуються кожному із спадкоємців за законом.

Спадкоємці першої черги ( ст. 1261ЦКУ) діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Спадкоємці другої черги (ст. 1262): рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Задача 14

Дії дружини є правомірними. Оскільки вона є непрацездатною, то згідно ст. 1241 ЦКУ вона спадкує, незалежно від змісту заповіту, половину частки (обов’язкова частка).

Особи, які мають право на обов’язкову частку у спадщині незалежно від змісту заповіту:

  1. неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця;

  2. непрацездатна вдова (вдівець);

  3. непрацездатні батьки спадкодавця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]