Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

12. Поняття трудового договору та його зміст.

Право на працю є основним конституційним правом громадян України. Воно визнається за кожною людиною і становить собою можливість заробляти на життя працею, яку людина вільно обирає або на яку погоджується.

Для реального здійснення громадянами цього права держава створює певні умови, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізує програми створення робочих місць, професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки працівників відповідно до суспільних потреб.

Влаштування на роботу є одним із життєвих рішень, що доводиться приймати майже кожній людині хоча б один раз в житті. І від того, наскільки вибір роботи є вдалим залежить зміст конкретної людини. Але це не означає, що проблема вибору професії та місця роботи носить особистий характер. У вирішенні цієї проблеми зацікавлене також суспільство, оскільки чим повніше використовуються особливості та знання кожного працівника, тим вище ефективність праці, більше простору для подальшого розвитку особи. З другого боку, чим швидше зайняті всі місця здібними працівниками, тим вища суспільна продуктивність праці.

Як юридичний факт договір належить до числа правомірних дій, які спрямовуються його учасниками на виникнення, зміну або припинення правових відносин. Будь-який договір є угодою не менш як між двома сторонами. В той же час деякі договори можуть бути багатосторонніми угодами.

Вперше легальне поняття "трудовий договір" було дано в КЗпП УРСР 1922 р. Відповідно до ст. 27 цього КЗпП трудовим договором визнавалась угода двох або більшого числа осіб, за якою одна сторона (найнятий) дає свою робочу силу іншій стороні (наймачеві) за плату. При цьому трудовий договір укладався як тоді, коли не було колективного договору, так і тоді, коли такий договір був.

Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи , організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням правилам внутрішнього трудового розпорядку підприємства, зобов'язується виплачувати заробітну плату і забезпечувати належні умови праці, необхідні для виконання цієї роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і тво­рчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах якщо інше не передбачено законодавством, ко­лективним договором чи угодою сторін.

Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера за­стосування контракту визначається законами України.

Сукупність умов, які визначають взаємні права і обов'язки сторін, становлять зміст трудового договору . Такі умови можуть визначатись за­конодавчими або іншими нормативними актами і встановлювати, напри­клад, мінімальний розмір заробітної плати, мінімальну тривалість трудо­вої відпустки, максимальну тривалість робочого часу тощо.

Умови трудового договору можуть бути обов'язковими, і факуль­тативними. Громадяни добровільно обирають види діяльності, які не забо­ронені законодавством, у тому числі й не пов’язані з виконанням оплачу­ваної роботи, а також професію, місце роботи відповідно до своїх здібно­стей. Угода про прийняття - влаштування на роботу є проявом вольового характеру трудового договору. Роботу яку виконує працівник, коло його трудових повноважень і обов'язків, прийнято називати трудовою функці­єю. При укладенні трудового договору вони вказують професію, спеціаль­ність, кваліфікацію або посаду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]