Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 26

Відповідно до ч.2 ст. 220 ЦК нотаріальне посвідчення договору може бути компенсоване рішенням суду. Це можливе, бо дотримані такі вимоги:

  1. сторони домовилися що до всіх істотних умов договору;

  2. Ця домовленість підтверджується письмовими доказами, адже угода була укладена у письмовій формі;

  3. відбулося повне виконання договору, Скибенко розрахувалася за будинок;

  4. Воромитев ухиляється від нотаріального посвідчення, так як Скибенко не бажає ще доплачувати за будинок.

Отже суд повинен прийняти позитивне рішення на користь Скибенко згідно ст. 220 ЦК.

Задача 27

Відповідно до ч. 1 ст. 261 ЦК перебіг позовної давності починається з квітня 2001 року, а відповідно до ст. 257 ЦК Вересун має право звернутися до суду з позовом про витребування пальта та про відшкодування витрат на його ремонт, а суд повинен задовольнити позов Вересуна, адже строк позовної давності діє до березня 2003 року.

Задача 28

Відповідно до ст. 1238 ЦК суд повинен задовольнити позов дружини Мокошина, так як у заповіті не було вказано про те, якщо вона вступить до нового шлюбу, то допомога не буде надаватись, і не було умови, що протягом 5 років вона не має права вступити до шлюбу.

Отже, суд повинен зобов’язати матір виконувати легат.

Задача 29

Відповідно до ч. 2 ст. 240 ЦК відповідальність буде нести Петлюк, так як він не мав права видавати довіреність своєму синові за згодою Зимовіта і відповідно до ч. 2 ст. 245 ЦК вона була нотаріально посвідчена і її строк відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦК не перевищував строк основної довіреності, то відповідальність в даному випадку лягла б на його сина.

Отже Петлюку потрібно доплатити або повернути телевізор.

Задача 30

За невиконання умов шлюбного контракту законом чітко не визначено які наслідки за його невиконання.

У сімейному законодавстві немає чітко визначеної такої підстави для розірвання шлюбу, як невиконання шлюбного договору.

Аграрне право

Задача 1

1. Має право:

1) відкривати на свій вибір у будь-якій банківській установі розрахункові та інші рахунки включно з валютними і вільно розпоряджатися коштами, що є на цих рахунках.

2)списувати кошти із розрахункового рахунку, крім платежів до бюджету.

2. Фінансові зобов’язання перед державою:

1)оподаткування доходів С(Ф)Г;

2) новостворені С(Ф)Г звільняються від оподаткування на 3 роки, а в тих селах, де не вистачає робочих рук, на 5 років. Члени господарства звільняються від оплати прибуткового податку з доходів, одержуваних ними від роботи в цих господарствах.

3) С(Ф)Г може одержувати кредит під заставу майна, позику та інші види забезпечення зобов’язань.

3. З метою зменшення витрат від стихійного лиха, інших страхових випадків, С(Ф)Г може страхувати своє майно: будівлі, споруди, техніку. Страхування всіх видів майна може здійснюватися на добровільних засадах відповідно до законодавства України.

Члени С(Ф)Г починаючи з 16 річного віку, та особи, які працюють у ньому за трудовим договором підлягають державному соціальному страхуванню і пенсійному забезпеченню.

Задача 2

Дане питання регулюється ЗУ “Про селянське (фермерське) господарство”, Цивільним кодексом і Господарським кодексом України.

С(Ф)Г створюється сім’єю, до складу якої входить подружжя, батьки, діти та інші родичі, котрі об’єднуються для роботи в цьому господарстві;

Члени цього суб’єкта підприємництва підтримують між собою трудові зв’язки, беруть особливу участь у веденні господарства.

Право на створення С(Ф)Г має кожен дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку, виявив відповідне бажання, має документи, що підтверджують його здатність займатися с/г та пройшов конкурсний відбір.

Після одержання державного акта на право приватної власності на землю, Державного акта на право постійного користування землею, або укладення договору на тимчасове користування землею, в тому числі на умовах оренди, С(Ф)Г підлягає у 30 денний термін державній реєстрації у Раді народних депутатів, що передано у власність чи надано у користування земельну ділянку.

Для державної реєстрації С(Ф)Г до Ради народних депутатів подається:

  1. Заява;

  2. Статут (якщо це необхідно для створюваної організації форми підприємства);

  3. Список осіб, які виявили бажання створити його (П. І. Б. голови);

  4. Документ про внесення плати за державну реєстрацію, розмір якої встановлює КМУ.

Відповідно до ЗУ “Про С(Ф)Г” діяльність господарства припиняється у таких випадках:

  1. добровільної відмови голови господарства від земельної ділянки;

  2. прийняття членом господарства рішення про припинення його діяльності;

  3. ведення господарства переважно за рахунок праці найманих працівників;

  4. використання землі не за її цільовим призначенням;

  5. несплати земельного податку, а також орендної плати у встановлені строки;

  6. невикористання земельної ділянки для с/г виробництва протягом року від дня її надання;

  7. вилучення земельної ділянки у встановленому законом порядку для державних і господарських потреб;

  8. визнання господарства неплатоспроможним;

  9. якщо немає жодного члена господарства або спадкоємця, який бажає продовжити його діяльність.

Рішення про припинення діяльності С(Ф)Г приймається районною радою народних депутатів, а в разі його неплатоспроможності – судом.

Задача 3

1. Немає ніяких підстав для відмови у наданні землі. Також слід зазначити що Кармас працював 15 років у міністерстві аграрної політики і за освітою агроном, тому має відповідний досвід роботи. І перешкод для ненадання землі немає.

2. Кармас повинен пройти конкурсний відбір, який проводить районна (міська) конкурсна комісія, склад якої формує районна державна адміністрація.

Безплатно у приватну власність передаються земельні ділянки у межах середньої земельної частки, що обчислюється у порядку, передбаченому ст. 6 Земельного кодексу України. така передача здійснюється один раз, про що радою народних депутатів, яка передає земельну ділянку, робиться відмітка в паспорті або документі, який його замінює. За плату передають земельні ділянки, розмір яких перевищує середньо земельну частку.

3. Земельні ділянки, виділяються як правило, єдиним масивом, із розташованими на ньому водними джерелами та лісовими угіддями, по можливості такі, що розташовані неподалік від доріг, електро- і радіотелефонних мереж, газо- і водопостачальних систем та інших видів інженерної інфраструктури.

Землі лісового і водного фондів, що входять до складу угідь селянських (фермерських) господарств не можуть передаватись у приватну власність, за винятком невеликих (до 5 гектарів) ділянок лісів і невеликих (до 3 гектарів) ділянок водойм і боліт.

Задача 4

1. Пилипчук має право на створення С(Ф)Г тому, що:

  • йому вже є 18 років;

  • він дієздатний;

  • громадянин України;

  • виявив відповідне бажання;

  • має документи, що підтверджують його здатність займатися сільським господарством;

  • проживає в сільській місцевості;

  • має необхідну кваліфікацію.

2. Щоб стати фермером він має вчинити такі дії:

  • зареєструватися як суб’єкт господарювання в органах державної влади;

  • стати на облік в органи податкової інспекції;

  • при веденні господарства дотримуватись вимог чинного законодавства.

3. С(Ф)Г являється товаровиробником певного виду сільськогосподарської продукції, тобто С(Ф)Г може на власний вибір займатися сільськогосподарською діяльністю. А підсобне господарство належить до допоміжних галузей виробництва, тобто його діяльність зумовлена сезонним характером сільськогосподарського виробництва.

Задача 5

Юрисконсульт повинен роз’яснити Кочегарову, що для того, щоб створити С(Ф)Г йому потрібно отримати земельну ділянку. Для цього він повинен звернутися із заявою про надання йому у власність чи користування земельної ділянки на території Воронівської районної ради до цієї ради. Така заява розглядається протягом одного місяця.

Якщо Воронівська районна рада надасть таку ділянку Кочегарові, то потім юрисконсульт повинен надати йому допомогу в оформленні таких документів:

  1. заяви про створення С(Ф)Г;

  2. установчого документа (статуту) С(Ф)Г;

  3. списку осіб, які виявили бажання створити С(Ф)Г, із зазначенням прізвища, ім’я та по-батькові його голови.

Юрисконсульт повинен повідомити Кочегарову про те, що він повинен внести плату за реєстрацію С(Ф)Г і документ, який це підтверджує, також додається до решти документів.

Задача 6

Відповідно до трудового законодавства , а саме ст. 133 КЗпП України, головна птахівниця, при виконанні своїх трудових обов’язків, виявила халатність і буде нести обмежену матеріальну відповідальність за п. 1 цієї статті, тобто буде відповідати за завдані ВАТ “Зоря” збитки у межах свого середньомісячного заробітку.

Задача 7

За умов даної ситуації бухгалтер Козир не понесе матеріальної відповідальності. Адже відповідно до п. 2 ст 148 КЗпП України дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчиненого проступку, а в даній ситуації вже пройшло більше 6 місяців.

Задача 8

1. Матеріальна відповідальність за трудовим правом є встановлений законом обов’язок сторони трудового договору відшкодувати збитки, заподіяні іншій стороні протиправними і винними діями.

Види матеріальної відповідальності:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]