Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 9

Пастух тваринницької ферми ВСГК "Волинь" Носенко, намагаючись попити молока з наповненої цистерни, з необережності не втримався і впав у цистерну. Будучи у брудному одязі та взутті, він, "викупавшись" у молоці, за допомогою доярок виліз "на волю". Молокозаводом це молоко було прийняте другим сортом і ВСГК недоотримав прибутку на суму 380 грн.

Визначте, чи підлягає у даному випадку пастух Носенко і якій-небудь відповідальності за скоєне. Яким законом при цьому необхідно керуватися?

Задача 10

У ВСГК "Україна" молодняк великої рогатої худоби випасався на полі, де не було близько криниці або річки. Тому воду для напування худоби доставляли в цистерні, в якій раніше перевозили аміак. Через 1 год після напування худоби привезеною водою загинуло 80 телят, внаслідок чого підприємству завдано збитків на суму 6337 грн. Вода в даній цистерні до­ставлена за розпорядженням завідуючого фермою. Цю цистер­ну порекомендував використати для доставки води худобі за­ступник голови ВСГК, який, як було встановлено, не знав, що в ній перевозився аміак.

Посилаючись на закон, викладіть свої міркування щодо правових наслідків цього випадку. Чи підлягає відшкодуванню шкода, завдана господарству, і в якому порядку?

Задача 11

Громадянин Корженко, його дружина і син після ліквідації КСГП одержали земельні паї в натурі на праві приватної влас­ності загальною площею 6 га і створили С(Ф)Г, яке було за­реєстровано в установленому законом порядку.

Голова цього господарства Корженко закупив чорнобурих лисиць і вирішив побудувати звіроферму. А оскільки основним кормом для лисиць є м'ясо, то половину земельних угідь голо­ва господарства вирішив засіяти конюшиною, щоб в подальшо­му обміняти її на м'ясо, а залишки земельної площі засіяв насінням лікарських трав та рослин.

На реалізацію своєї продукції Корженко з різними замов­никами уклав угоди.

Визначте, чи правомірні дії С(Ф)Г? Дайте письмову консультацію.

Задача 12

Голова обслуговуючого сільськогосподарського кооперативу дав розпорядження старшому бухгалтеру влітку не здавати у відділ агропромбанку наявні гроші, виручені від надання по­слуг іншим кооперативам, громадянам і юридичним особам а переробки гречки і соняшника, а також залишки грошових сум, одержаних з банку для оплати невідкладних витрат. За значені кошти голова обслуговуючого сільськогосподарського кооперативу мав намір спрямувати на організацію утримання літнього дитячого табору відпочинку для дітей працівників кооперативу.

  1. Який порядок ведення касових операцій?

  2. Чи законне розпорядження голови обслуговуючого сільськогосподарського кооперативу?

Задача 13

У ВСГК "Прогрес" організовано підсобне підприємство з виготовлення глечиків, оскільки кооператив має загальнорозповсюджені корисні копалини (глину, пісок). Підприємство здійснювало свою діяльність силами членів кооперативу. Май­стерні з художньої обробки працювали на сировині, яку отримували за договором з місцевим об'єднанням з виробництва масляних фарб. Районна держадміністрація заборонила коопе­ративу діяльність цього підсобного підприємства, мотивуючи тим, що воно не пов'язано з виробництвом і переробкою сільськогосподарської продукції і в ньому працюють особи, які не є членами кооперативу. До того ж мають місце порушення законодавства про надра (кооператив не отримав відповідного дозволу на розробку глини і піску).

  1. Які правові підстави й умови організації та розвитку під­собних підприємств і промислів в сільському господарстві?

  2. Чи зобов'язаний ВСГК брати спеціальний дозвіл на роз­робку і використання піску і глини.

  3. Чи правомірні дії райдержадміністрації стосовно заборо­ни ВСГК діяльності підсобного промислу?

  4. До якого органу державної або судової влади має звер­нутися голова ВСГК за відновленням порушених прав?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]