Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

20. Судові рішення, їх види, зміст.

Судові рішення викладаються у двох формах:

  1. ухвали;

  2. рішення.

Питання, пов'язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопо­тання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття прова­дження у справі, залишення заяви без розгляду у випадках, встановлених ЦПК, вирішуються судом шляхом постановленім ухвал.

Судовий розгляд закінчується ухваленням рішення суду.

Суди ухвалюють рішення іменем України негайно після закінчення судового розгляду.

Рішення суду ухвалюється, оформлюється і підписується в нарадчій кімнаті суддею, а в разі колегіального розгляду - суддями, які розгля­дали справу.

У виняткових випадках залежно від складності справи складання повного рішення може бути відкладено на строк не більше ніж п'ять днів з дня закінчення розгляду справи, але вступну і резолютивну частини суд повинен проголосити в тому самому засіданні, в якому закінчився роз­гляд справи. Проголошені вступна і резолютивна частини рішення ма­ють бути підписані всім складом суду і приєднані до справи.

Ухвали, постановлені в судовому засіданні, оголошуються негайно після їх постановлення.

Виправлення в рішеннях і ухвалах повинні бути застережені перед підписом судді.

Якщо ухвала має силу виконавчого документа і підлягає виконан­ню за правилами, встановленими для виконання судових рішень, така ухвала оформлюється з урахуванням вимог, встановлених Законом Ук­раїни «Про виконавче провадження».

Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судо­вому засіданні.

Рішення суду складається з:

  1. вступної частини із зазначенням:

  • часу та місця його ухвалення;

  • найменування суду, що ухвалив рішення;

  • прізвищ та ініціалів судді (суддів - при колегіальному розгляді);

  • прізвища та ініціалів секретаря судового засідання;

  • імен (найменувань) сторін та інших осіб, які брали участь у справі;

  • предмета позовних вимог;

  1. описової частини із зазначенням: узагальненого викладу позиції відповідача; пояснень осіб, які беруть участь у справі; інших доказів, досліджених судом;

  2. мотивувальної частини із зазначенням:

  • встановлених судом обставин і визначених відповідно до них право­відносин;

  • мотивів, з яких суд вважає встановленою наявність або відсутність фактів, якими обґрунтовувалися вимоги чи заперечення, бере до уваги або відхиляє докази, застосовує зазначені в рішенні нормативно-правові акти;

  • чи були порушені, не визнані або оспорені права, свободи чи інтереси, за захистом яких особа звернулася до суду, а якщо були, то ким;

  • назви, статті, її частини, абзацу, пункту, підпункту закону, на підставі якого вирішено справу, а також процесуального закону, яким суд керу­вався;

  1. резолютивної частини із зазначенням:

  • висновку суду про задоволення позову або відмову в позові повністю чи частково;

  • висновку суду по суті позовних вимог;

  • розподілу судових витрат;

  • строку і порядку набрання рішенням суду законної сили та його оскарження.

Суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконан­ня, надати відстрочку або розстрочити виконання, вжити заходів для забезпечення його виконання, про що зазначає в рішенні.

Копії судового рішення видаються особам, які брали участь у спра­ві, на їхню вимогу не пізніше п'яти днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подан­ня заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскар­ження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскаржен­ня, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений стат­тею 294 ЦПК, рішення суду набирає законної сили після закін­чення цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеля­ційним судом.

Якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що вплива­ють на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред'явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]