Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

2. Склад суду. Відводи.

Цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються одноосо­бове суддею, який є головуючим і діє від імені суду.

У випадках, встановлених ЦПК, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох народних засідателів, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

Цивільні справи у судах апеляційної інстанції розглядаються коле­гією у складі трьох судців, головуючий з числа яких визначається в уста­новленому законом порядку.

Цивільні справи у суді касаційної інстанції розглядаються колегією у складі п'яти суддів.

Цивільні справи у зв'язку з винятковими обставинами переглядаю­ться колегією суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України за наявності не менш як двох третин її чисельності, а у ви­падках, встановлених ЦПК, колегією суддів на спільному за­сіданні відповідних судових палат Верховного Суду України при їх рів­ному представництві за наявності не менш як двох третин чисельності кожної палати.

Під час перегляду рішення, ухвали суду чи судового наказу у зв'яз­ку з нововиявленими обставинами суд діє в такому самому складі, в яко­му вони були ухвалені (одноособове або колегіально).

Питання, що виникають під час розгляду справи колегією суддів, вирішуються більшістю голосів суддів. Головуючий голосує останнім.

При прийнятті рішення з кожного питання жоден із суддів не має права утримуватися від голосування та підписання рішення чи ухвали.

Суддя, не згодний з рішенням, може письмово викласти свою окре­му думку. Цей документ не оголошується в судовому засіданні, приєд­нується до справи і є відкритим для ознайомлення.

Суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу (са­мовідводу), якщо:

  1. під час попереднього вирішення цієї справи він брав участь у про­цесі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, секретар су­дового засідання;

  2. він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

  3. він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, ба­ба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших осіб, які бе­руть участь у справі;

  4. якщо є інші обставини, які викликають сумнів в об'єктивності та неупередженості судді.

До складу суду не можуть входити особи, які членами сім'ї або близькими родичами між собою.

Секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач не мо­жуть брати участі у розгляді справи та підлягають відводу з підстав, зазна­чених у статті 20 ЦПК.

Експерт або спеціаліст, крім того, не може брати участі у розгляді справи, якщо:

  1. він перебував або перебуває в службовій або іншій залежності від осіб, які беруть участь у справі;

  2. з'ясування обставин, які мають значення для справи, виходить за межі сфери його спеціальних знань.

Участь секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, пере­кладача у судовому засіданні при попередньому розгляді даної справи відповідно як секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, пере­кладача не є підставою для їх відводу.

За наявності підстав, зазначених у статтях 20,21 і 22 ЦПК, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зо­бов'язані заявити самовідвід.

На підставах, зазначених у статтях 20,21 і 22 ЦПК, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід особами, які беруть участь у справі.

Відвід (самовідвід) повинен бути вмотивованим і заявленим до по­чатку з'ясування обставин у справі та перевірки їх доказами. Заявляти відвід (самовідвід) після цього дозволяється лише у випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) стало відомо після початку з'ясування обставин у справі та перевірки їх доказами.

У разі заявлення відводу суд повинен вислухати особу, якій заявле­но відвід, якщо вона бажає дати пояснення, а також думку осіб, які бе­руть участь у справі.

Заява про відвід вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу. Заява про відвід кільком суддям або всьому складу су­ду, вирішується простою більшістю голосів.

У разі задоволення заяви про відвід судді, який розглядає справу одноособове, справа розглядається в тому самому суді іншим суддею.

У разі задоволення заяви про відвід комусь із суддів або всьому складу суду, якщо справа розглядається колегією суддів, справа розгля­дається в тому самому суді тим самим кількісним складом колегії суддів без участі відведеного судді або іншим складом суддів.

Якщо після задоволення відводів (самовідводів) або за наявності підстав, зазначених у статті 21 ЦПК, неможливо утворити но­вий склад суду для розгляду справи, суд постановляє ухвалу про визна­чення підсудності справи в порядку, встановленому цим Кодексом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]