Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

12. Позовне провадження.

Усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються районними, районними у містах, міськими та міськрайонними судами.

Підсудність цивільних справ, у яких однією із сторін є суд або суд­дя цього суду, визначається ухвалою судді суду вищої інстанції без ви­клику сторін.

Підсудність справ, у яких однією із сторін є Верховний Суд Украї­ни або суддя цього суду, визначається за загальними правилами підсуд­ності.

Позови до фізичної особи пред'являються в суд за місцем її проживання.

Позови до юридичних осіб пред'являються в суд за їхнім місцезнаходженням.

Позови до відповідача, місце проживання якого невідоме, пред'яв­ляються за місцезнаходженням майна відповідача чи за місцем його пе­ребування або за останнім відомим місцем проживання відповідача чи постійного його заняття (роботи).

Позови до відповідача, який не має в Україні місця проживання, можуть пред'являтися за місцезнаходженням його майна або за останнім і відомим місцем його проживання чи перебування в Україні. Місцезнахо­дження майна та останнє відоме місце проживання чи перебування від­повідача повинні бути в кожному випадку достовірно встановлені.

Сторони мають право письмово визначити територіальну підсуд­ність справи, крім справ, для яких встановлена виключна підсудність.

Позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред'являються за місцем проживання або місцезнахо­дженням одного з відповідачів за вибором позивача.

Зустрічний позов незалежно від його підсудності пред'являється в суді за місцем розгляду первісного позову.

Позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являють­ся за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Позови про виключення майна з опису пред'являються за місцезна­ходженням цього майна або основної його частини.

Позови кредиторів спадкодавця, що подаються до прийняття спад­щини спадкоємцями, пред'являються за місцезнаходженням спадкового майна або основної його частини.

Позови до перевізників, що виникають з договорів перевезення ван­тажів, пасажирів, багажу, пошти, пред'являються за місцезнаходженням перевізника.

13. Порядок пред’явлення позову. Форма і зміст.

Позов пред'являється шляхом подання позовної заяви до суду пер­шої інстанції, де вона реєструється, оформлюється і передається судді в порядку черговості.

Позивач має право об'єднати в одній позовній заяві кілька вимог, які пов'язані між собою.

Позовна заява подається в письмовій формі

Позовна заява повинна містити:

  1. найменування суду, до якого подається заява;

  2. ім'я (найменування) позивача і відповідача, а також ім'я представ­ника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання або місцезнаходження, поштовий індекс, номер засобів зв'яз­ку, якщо такий відомий;

  3. зміст позовних вимог;

  4. ціну позову щодо вимог майнового характеру;

  5. виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

  6. зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування;

  7. перелік документів, що додаються до заяви.

Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її подання.

До позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору та оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Позовна заява, подана після забезпечення доказів або позову, по­винна містити, крім зазначеного у частині другій цієї статті, відомості про забезпечення доказів або позову.

Позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання ви­мог, викладених у статтях 119 і 120 ЦПК, або не сплачено судо­вий збір чи не оплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави зали­шення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків.

Про повернення позовної заяви суддя постановляє ухвалу.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали під­ставою для повернення заяви.

Суддя відкриває провадження у цивільній справі не інакше як на підставі заяви, поданої і оформленої в порядку, встановленому ЦПК.

Питання про відкриття провадження у справі або про відмову у відкритті провадження у справі суддя вирішує не пізніше десяти днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку, встановленого для усунення недоліків.

Про відкриття провадження у справі чи відмову у відкритті провадження у справі суддя постановляє ухвалу.

Ухвала про відмову у відкритті провадження у справі повинна бути невідкладно надіслана позивачеві разом із заявою та всіма доданими до неї документами.

Відмова у відкритті провадження у справі перешкоджає повторно­му зверненню до суду з таким самим позовом.

Відповідач має право до або під час попереднього судового засі­дання пред'явити зустрічний позов.

Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об'єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Залежно від обставин справи суддя чи суд мають право постановити ухвалу про роз'єднання кількох поєднаних в одному провадженні вимог у самостійні провадження, якщо їх спільний розгляд ускладнює вирішення справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]