Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать
  1. Обмежена матеріальна відповідальність.

  2. Повна матеріальна відповідальність.

  3. Часткова матеріальна відповідальність.

Умови, за наявності яких можливе притягнення робітника до матеріальної відповідальності:

  • наявність шкоди

  • вина (порушення працівником трудових обов’язків)

  • причинний зв’язок.

2. Відповідальність Чоботаренка повинна наступити відповідно до ст. 134 КЗпП України – “Випадки повної матеріальної відповідальності”.

Задача 9

У даному випадку пастух Носенко повинен нести повну матеріальну відповідальність за скоєне. І повинен відшкодувати збитки підприємству у розмірі 380 грн., тому що шкода була завдана не при виконанні своїх трудових обов’язків.

Для розв’язку даної задачі необхідно керуватися статтею 134 КЗпП України – “Повна матеріальна відповідальність”.

Задача 10

В цьому випадку завідуючий фермою згідно з КЗпП України має нести відповідальність.

Він порушив трудову дисципліну, не виконавши всіх дій для запобігання нанесення збитків. Перед тим як дати розпорядження використовувати цистерну, він повинен був її перевірити. Таким чином до нього можна застосувати дисциплінарну відповідальність відповідно до трудового законодавства. Крім цього, з нього можна стягнути відшкодування матеріальних збитків.

Згідно з п. 5 Постанови КМУ від 22.01.1996 “Про порядок визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей” завідуючий фермою повинен відшкодувати завдані ВСТК “Україна” збитки у 1,5-кратному розмірі.

Задача 11

С(Ф)Г займається господарською діяльністю самостійно, тобто воно самостійно визначає напрями своєї діяльності, спеціалізацію, організовує виробництво, переробку та реалізацію сільськогосподарської продукції.

При цьому воно мусить додержуватись вимог ст. 91 Земельного кодексу в якій передбачено обов’язок власника земельної ділянки використовувати її за цільовим призначенням. Тому дії голови С(Ф)Г Корженка є такими, що суперечать вимогам чинного законодавства.

Задача 12

Ведення касових операцій регулюється “Порядком ведення касових операцій у національній валюті”, затвердженим Постановою Правління НБУ від 2.02.1995 р. і поширюється на всіх суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані і здійснюють касові операції у національній валюті.

Сума платежу готівкою одного підприємства або підприємця іншому (при цьому кількість платежів протягом дня не обмежено) не повинен перевищувати 3000 тис. грн. за одним чи кількома платіжними документами. Розрахунок готівкою суб’єктів підприємницької діяльності між собою, а також громадянами мають проводитись з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів, документів, що засвідчують факт купівлі товару, касового чи товарного чека, квитанції, договорів купівлі-продажу, актів закупівлі продукції.

Розрахунки зі споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг за готівку мають проводитись через належним чином зареєстровані електронно-контрольні касові апарати.

Всю готівку понад встановлені ліміти підприємство зобов’язане здавати у порядку і в строк встановлений установою банку для зарахування на їх рахунки.

Якщо значні суми готівки надходять до каси підприємства наприкінці робочого дня, після завершення інкасації або закінчення роботи вечірньої каси, перевищення лімітів залишку готівки в касі здається до установи банку не пізніше наступного робочого дня.

Строки і порядок здаваної виручки встановлюється установою банку кожному підприємству за погодженням з його керівником:

1) для підприємств що розташовані у місцевості де є установа банку, виручка здається до банку щоденно в день надходження грошей до кас;

2) для підприємств, що мають виручку, яка за 5 днів не перевищує 10 кратного неоподаткованого мінімуму доходів громадян і знаходяться на значній відстані від установи банку або підприємства зв’язку – не рідше одного разу на 5 днів.

Задача 13

1. Відповідно до ст. 14 ЗУ “Про колективне сільськогосподарське підприємство” ВСГК має право створювати підсобні підприємства.

Функціонування підсобних підприємств сприяє забезпеченню зайнятості членів ВСГК, особливо в періоди вільні від основних сільськогосподарських робіт. Зазвичай вони функціонують на правах структурних виробничих підрозділів суб’єктів аграрного підприємництва. Крім цього ця стаття надає право укладати будь-які угоди.

2. ВСГК не зобов’язані брати спеціальний дозвіл на розробку і використання піску і глини. Згідно зі ст. 29 Кодексу України про надра від плати за користування надрами звільняються землевласники і землекористувачі, які видобувають корисні копалини місцевого значення для власних потреб на наданих їм у власність чи користування земельних ділянках.

3. Згідно з вищезазначеним, дії райдержадміністрації стосовно заборони ВСГК діяльності підсобного промислу неправомірні, підстав для цього немає.

4. За відновлення порушених прав голова ВСГК має звернутися до суду, як загального органу здійснення судочинства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]