Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

18. Автоматизована система управління кадрами.

АСУ “Кадри” – це форма організації управління персоналом, яка заснована на тісному взаємозв’язку людини та електронно-обчислювальної техніки, а також на широкому використанні відпрацьованих на практиці управління прийомів та методів оптимізації та автоматизації прийнятих рішень.

Основним завданням створення підсистеми АСУ “Кадри” на підприємстві є автоматизація таких операцій:

а) планування потреби в кадрах, підготовки, перепідготовки та підвищенні кваліфікації кадрів, їх розподілу за структурою підприємства;

б) централізований облік керівних працівників та спеціалістів, висококваліфікованих робітників;

в) вивчення та підбір кандидатів у резерв на висунення;

г) облік молодих спеціалістів та неповнолітніх працівників;

д) облік та аналіз складу, руху та плинності кадрів;

е) контроль за виконанням рішень з питань роботи з кадрами;

є) формування статистичної звітності по кадрах тощо.

Склад кадрових завдань залежить від масштабу підприємства, від місця кадрової служби на даному підприємстві, від об’єму робіт цього структурного підрозділу.

Вихідна для вирішення завдань АСУ інформація створюється на основі уніфікованих форм документів первинного обліку кадрів, планових документів, загальноприйнятих класифікаторів, а також інші документи, на основі яких вносяться всі відомості про працівника.

До розробки інформаційного забезпечення служби управління персоналом висувається ряд інформаційно-методичних вимог:

  1. раціональна інтеграція обробки інформації при мінімальному дублюванні інформації в інформаційній базі, скорочення числа форм документів;

  2. можливість машинної обробки інформації;

  3. можливість отримати користувачами різного рівня інформації з різним рівнем деталізації.

На сучасному ринку існує багато різноманітних програм, з них найбільш розповсюджені такі програми: система управління “Person pro”, підсистема “Персонал”, програмний модуль корпоративної системи “Флагма” та інші.

19. Основи проектування кадрової служби.

На сьогоднішній день діяльність кадрової служби підприємств досить широка і включає в себе як основні питання мотивації й оцінки діяльності персоналу, так і реалізацію практичних методів проведення ефективних змін на підприємствах.

Під час проектування діяльності необхідно брати до уваги мету, функції, організаційну структуру, кадри, технічні засоби управління, інформацію, методи управління людьми, технологію управління, управлінські рішення. Також необхідно виявляти багато аналітичні типові зв’язки цих компонентів між собою та зовнішнім середовищем і зведення їх у єдину цілісну картину.

Наука і практика сприяла появі методів вивчення стану діючої системи управління персоналом організації, побудови, обґрунтування і реалізації нової системи. У науці кадрового управління існують такі методи: системний аналіз, системний підхід, метод декомпозиції, метод послідовної підстановки, порівнянь, динамічний метод, метод структурування мети, експертно-аналітичний метод, нормативний, параметричний, метод функціонально-вартісного аналізу, балансовий, досвідчений, аналогії тощо.

Одним із напрямків роботи кадрової служби повинно бути дослідження соціального клімату в трудовому колективі, аналіз причин плинності кадрів, порушень трудової дисципліни, вивчення результатів функціонування системи адаптації молодих працівників до колективу, до виробництва, прогноз потреби в кадрах, пропозиції щодо організації учнів підлеглих шкіл. Даною роботою повинна займатися соціологічна служба. Соціальна служба вивчає питання потенційної плинності кадрів, виявляє причини незадоволення працівника становищем у колективі, рекомендує відділу кадрів методи вирішення проблем, що виникають.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]