Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

9. Психологічна підготовка кадрів до нововведень.

Під нововведеннями розуміють комплексний процес змін, розповсюдження та використання нового засобу для задоволення людських потреб, що змінюються під впливом закономірного розвитку суспільства та науково-технічного прогресу.

Розрізняють технічні, технологічні та організаційні нововведення.

Переорієнтація виробництва на випуск нової продукції по-різному впливає на професійно-кваліфікаційну структуру кадрів (заміна працівників за професійною ознакою, перепідготовка працівників).

Сприяють протистоянню нововведень і такі фактори як невідповідність владних структур змінам, що настають; довго тривалість періоду нововведень; загроза втрати престижу і влади для керівника; негативні наслідки зміни для колективу організації.

Тому і працівниками нововведення сприймаються по-різному: позитивно, негативно, нейтрально, скептично.

Виникає так званий психологічний бар’єр, тобто психічний стан, який виявляється в неадекватній пасивності людини, прихованого чи відкритого негативного ставлення працівника до інноваційних впроваджень.

Такими психологічними бар’єрами не сприйняття можуть виступати: некомпетентність, звичка, традиція, збільшення психологічного навантаження тощо.

Відомо, що людина і колектив протистоять змінам тоді, коли не відчувають себе у безпеці і не впевнені в позитивних результатах і наслідках зміни для себе.

Тому для успішного впровадження нововведень необхідно проводити роз’яснювальну роботу в колективі з метою нейтралізації працівників, що вороже ставляться до змін; впроваджувати різні форми заохочення; застосовувати системний та ситуаційний аналіз; спостерігати; використовувати імітаційне моделювання, ділові ігри тощо.

10. Навчання і підвищення кваліфікації працівників.

Підвищення кваліфікації робітників і спеціалістів спрямовується на розширення та поглиблення їх знань, умінь і навичок за раніше набутими професіями (спеціальностями) до рівня, що відповідає сучасним вимогам науки і техніки, а також на опанування спеціальними знаннями, що сприятиме продуктивній зайнятості.

Державну систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації становлять освітньо-професійні програми підготовки, перепідготовки і професійні програми підвищення кваліфікації, додаткові програми функціональної спеціалізації, акредитовані навчальні заклади, що реалізують програми, та органи, що здійснюють управління підготовкою, перепідготовкою та підвищенням кваліфікації.

Основною метою діяльності, підприємства в галузі навчання є:

  • забезпечення належного рівня підготовки робітника, відповідно до вимог посади (робочого місця);

  • забезпечення умов для мобільності робітника, як передумови до кращого використання та забезпечення зайнятості.

Підготовка, перепідготовка кадрів та підвищення кваліфікації - важлива ланка в збалансуванні попиту та пропозиції робочої сили.

Для підготовки кваліфікованих робітників використовуються такі форми навчання: індивідуальна, групова, курсова.

Підготовка нових робітників здійснюється з урахуванням виробничого процесу та теоретичного курсу. Термін такого навчання становить шість місяців залежно від складності професії та спеціальності. Закінчується навчання складанням кваліфікаційних екзаменів і присвоєнням робітнику певного тарифного розряду.

Управління процесом перепідготовки робітників передбачає:

  • визначення масштабів перепідготовки та факторів, що впливають на неї;

  • вибір форм перепідготовки з урахуванням досягнень потрібного результату та мінімізацією засобів на її проведення;

  • проведення соціологічних досліджень серед звільнених робітників, підбір раціонального співвідношення попередньої і нової професій як умови виробітку програми і методу навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]