Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 3

Студент інституту Пікаченко 19 років одержав з міста Славути, де проживають його батьки телеграму терміново приїхати, бо тяжко захворів батько, але грошей на дорогу у нього не було, тому що за 2 дні до одержання телеграми він купив хутряну куртку за 400 гривень, на яку пішли всі його гроші. Ткаченко звернувся до коменданта гуртожитку Власова з проханням позичити йому 1 тисячу гривень для купівлі квитка на літак, але той йому відмовив і запропонував продати йому (Власову) куртку за 150 грн., так як у Ткаченка не були іншого виходу йому довелося погодитися з пропозицією Власова. Через два місяці Ткаченко повернувся і звернувся до Власова з вимогою повернути йому куртку. При цьому він обіцяв повернути одержані за куртку гроші. Власов відмовився виконати цю вимогу. Ткаченко звернувся з позовом до суду.

Як слід вирішити справу?

Задача 4

Вакуліна в 16 р. вступила до шлюбу. Через 3 місяці вони з чоловіком вирішили переїхати в інше місце на постійне проживання, а приватний будинок, який належав Вакуліній – продати.

Довідавшись про намірі дочки, її батько вважаючи себе законним представником неповнолітньої, у нотаріальній конторі заявив нотаріусу, що він не дасть своєї згоди на продаж будинку, який належить його дочці. Нотаріус відмовив у посвідченні договору купівлі-продажу будинку. Вакуліна звернулася до суду із скаргою на дії нотаріуса.

Вирішіть справу?

Задача 5

Вітренко отримала за спадщиною декілька картин відомих художників. Оскільки вона не забезпечувала сповна схоронності карти, то вони стали псуватися з'явилися тріщини і виникла загроза, що фарба почне осипатися. Музей мистецтва подав до суду позов про вилучення цих картин у Вітренко про вилучення цих картин у Вітренко. Позов музею був задоволений. Суд виніс рішення про безоплатне вилучення і передачу їх у фонд музею. Вітренко оскаржила рішення районного суду.

Чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 6

Макаренко позичила Семенюку 500 гривень. У розписці Семенюк зобов'язався одержані гроші повернути через два місяці. Через три місяці після укладення договору Макаренко звернулася до суду з позовом до Семенюка про стягнення боргу. У позовній заяві вона зазначила, що оскільки відповідач грошей у строк не повернув, вона просить стягнути з нього 500 гривень. До позовної заяви була додана розписка Семенюка. Заперечуючи проти позову Семенюк заявив, що борг у сумі 500 гривень він повернув Макаренком вчасно про що можуть засвідчити Темненко і Ручко, але він забув забрати свою розписку у Макаренко.

Вирішіть справу?

Задача 7

Здійснивши оплату за акордеон покупець зажадав передачі речі та чохла до нього, але продавець заявив, що за чохол треба заплатити окремо.

Дайте правовий аналіз суперечки, що виникла, зробіть відповідний висновок.

Задача 8

Під час переправи через річку несподівано тріснув лід і автомашина разом із її володільцем гр. Антоненко стала повільно сповзати під кригу. Громадяни Семенов та Чижов, що знаходилися поруч, намагалися утримати машину, завдяки чому Антоненко встиг з неї вискочити, а Чижов посковзнувся і провалився під кригу. Він відморозив собі ногу, яку незабаром довелося ампутувати.

У зв’язку з цим Чижов звернувся до суду з позовом про відшкодування Антонечком завданої йому шкоди. Антоненко проти позову заперечував, посилаючись на те, що по-перше, автомашину все одно врятувати не вдалося, і по-друге, діюче законодавство передбачає відшкодування шкоди, зазнаної при рятуванні державного майна а не майна громадян, тому вимоги Чижова безпідставні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]