Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

12. Роль юридичної служби у зміцненні законності на підприємстві.

Законність є принципом діяльності державних органів, громадських організацій, посадових осіб, громадян та підприємств, установ, організацій всіх форм власності. Законність – явище багато аспектне і виступає не лише як принцип, але як метод і режим.

Забезпечення і зміцнення законності на підприємстві – це насамперед боротьба з порушенням договірної і трудової дисципліни, з порушенням законодавства у вигляді безгосподарності, крадіжки майна, зловживань. Це є одним із найважливіших напрямків діяльності юридичної служби у сфері виробництва.

В пункті 2 Загального положення про юридичну службу зазначено, що основне завдання юридичної служби – організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування і неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодавства, інших нормативних документів підприємством, керівником та працівниками під час виконання покладених на них завдань та функціональних обов’язків.

Основними напрямками щодо забезпечення законності є:

  • дотримання законності наказів та інших актів, що видаються на підприємстві; юридична служба бере участь у підготовці і перевіряє та візує проекти наказів, інструкцій, положень та інших документів правового характеру. Крім того, несе відповідальність за відповідність документів, які вона візує;

  • контроль за виконанням правових норм керівником підприємства, службами структурних підрозділів, вжиття заходів щодо усунення всіх виявлених порушень в законності та скасуванні актів, що не відповідають законодавству, а якщо ж такі порушення виявлені в роботі підприємства, юридична служба зобов’язана доповісти керівнику підприємства про виявлені порушення;

  • притягнення до відповідальності осіб, які допустили подібні правопорушення і своєчасно передати матеріали про порушення до суду, прокуратури чи в органи міліції;

  • розповсюдження правових знань і роз’яснення чинного законодавства;

  • участь у розробці заходів впливу на порушників і аналіз ефективного застосування цих заходів.

Для належного дотримання законності в діяльності підприємства, юридична служба повинна постійно працювати над систематизацією законодавства, яке при переході до ринкових відносин, постійно змінюється і доповнюється, видаються нові нормативно-правові акти. Тому ці нормативно-правові акти підлягають певній систематизації, що дає можливість мати ті акти, які потрібні для застосування, використовуючи такі види систематизації як інкорпорація та консолідація нормативно-правових актів.

Юридична служба повинна постійно працювати над підвищенням свого професійного рівня. Тобто, крім придбання юридичної літератури, вести довідкову картотеку, в якій розміщені реєстраційні картки у певному порядку. Ці картки повинні розкривати зміст і склад законів, підзаконних актів та забезпечувати їх оперативний пошук і отримання необхідної інформації.

13. Основні напрямки роботи юридичної служби щодо забезпечення дотримання трудового законодавства і зміцнення трудової дисципліни.

Кодекс законів про працю України ст.ст. 139-152, регулює порядок поведінки учасників трудового процесу і дає визначення трудовій дисципліні як встановленого нормами права порядку поведінки членів трудового колективу, що означає точне і неухильне виконання ними своїх трудових обов'язків.

Трудова дисципліна на підприємствах забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи, свідомим ставленням до праці, методами переконання ( основний метод і застосовується до всіх без винятку. Полягає в тому, що працівник повинен мати тверді переконання і чітке усвідомлення необхідності дотримувати трудову дисципліну), виховання (застосовується до всіх категорій працівників), заохочення і покарання (є додатковим методом і застосовується до конкретного кола осіб: до тих, хто заслуговує заохочення за сумлінну працю і до тих, хто має бути покараний за порушення трудової дисципліни) [ст. 140 ЦКУ].

Робота щодо забезпечення дотримання законодавства про працю і зміцнення трудової дисципліни на підприємствах здійснюється керівниками підприємств, радами підприємств, керівниками структурних підрозділів, відділами кадрів, охорони праці і техніки безпеки, іншими службами, трудовими колективами, громадськими організаціями.

Активну участь в цій роботі бере й юридична служба підприємства.

У справі забезпечення законності і зміцнення трудової дисципліни основними напрямами роботи юридичної служби є:

  • взяття участі у розробці документів правового характеру, що регулюють трудові відносини на підприємстві ( ПВТР);

  • забезпечення відповідності чинному законодавству проектів рішень, наказів, розпоряджень, положень, інструкцій та інших правових актів, що представляються керівникам на підпис;

  • надання юридичної допомоги керівникам і спеціалістам у використанні правових заходів щодо зміцнення трудової дисципліни, правильного застосування передбачених трудовим законодавством, статутами, положеннями про стягнення за порушення трудової дисципліни;

  • організація і ведення роботи із систематизації чинного законодавства про працю, локальних нормативних актів;

  • надання юридичної допомоги раді трудового колективу, профспілковому комітету, комісії з трудових спорів та громадським організаціям, які діють на підприємстві;

  • пропаганда і роз'яснення законодавства про працю у трудових колективах підприємства.

Реалізація основних напрямків роботи юридичної служби у забезпеченні дотримання законодавства про працю і зміцнення трудової дисципліни здійснюється на підставі планів роботи юридичної служби.

Крім того, юридична служба бере участь у розробці та здійсненні заходів щодо зміцнення трудової дисципліни. Для цього вона:

  • періодично аналізує дані про порушення трудової дисципліни як по підприємству в цілому, так і по структурних підрозділах;

  • вносить пропозиції про використання правових заходів щодо їх усунення; бере участь в проведенні узагальнень практики застосування на підприємстві норм законодавства до порушників трудової дисципліни, правил внутрішнього розпорядку.

Юридична служба проявляє ініціативу, вносить керівництву конкретні пропозиції про проведення перевірок стану використання правових заходів щодо зміцнення трудової дисципліни у тих підрозділах, цехах, тощо, де за даними юридичної служби, відділу кадрів, профкому найчастіше порушується трудова дисципліна, ПВТР, видаються накази, приймаються рішення, що суперечать чинному законодавству.

Важливо, що висновки таких перевірок, виявлені порушення і прийняті заходи обговорювались на загальних зборах трудових колективів. Важливо, щоб на цих зборах називались конкретні порушники, причини порушень.

У лекціях, бесідах, що проводяться юридичною службою, важливо підкреслювати необхідність використання всіх правових заходів і силу закону для зміцнення трудової дисципліни.

Юридична служба має організовувати навчання посадових осіб, працівників з вивчення законодавства України по працю.

Стан трудової дисципліни і дотримання трудового законодавства на кожному підприємстві залежить від того, наскільки серйозно працівники сприймають положення про дисципліну і як вони його виконують. А це залежить від роботи юридичної служби підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]