Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 26

Тракторист радгоспу “Поділля” Федоренко, закінчивши оранку ділянки поля, поїхав на тракторі додому на обід. Переїжджаючи через міст, він по неуважності звалився з трактором у річку. При цьому сам Федоренко не постраждав. Але ремонт трактора коштував радгоспу 853 гривні.

Дирекція радгоспу пред’явила в суд позов про стягнення 853 гривень з Федоренко.

Адвокат потерпілого просив знизити позовні вимоги до нього, оскільки Федоренко не є матеріально відповідальною особою.

Чи правильні доводи адвоката ?

Яке рішення повинен прийняти суд у цій справі ?

Задача 27

Ветеринарний фельдшер Крушельницький з’явився на роботі в нетверезому стані. Директор радгоспу зробив йому зауваження, але Крушельницький заявив, що він тверезий. Тоді директор запропонував йому піти до лікарні з метою визначення стану, але Крушельницький відмовився. Після цього директор виніс наказ про звільнення з роботи.

Крушельницький оскаржив цей наказ і суд поновив його на роботі.

Чи вірно поступив суд ?

Який порядок звільнення працівника на роботі в нетверезому стані ?

Задача 28

Комірник колективного сільськогосподарського підприємства Нечаєв В.М. допустив розтрату товарно-матеріальних та грошових цінностей у дрібних розмірах, що й було виявлено при інвентаризації.

У пояснювальній записці про причини виникнення нестачі Нечаєва В.М. зазначив, що він за два дні до інвентаризації “взяв з виручки ці гроші, щоб розрахуватись з боргами, потім забув їх внести”.

На підставі цієї записки власник звільнив його з посади комірника за мотивами втрати довіри згідно з пунктом 2 статті 41 Кодексу законів про працю України.

Чи правильно поступив власник господарства?

Що таке мотив втрати довіри і кого власник має право звільнити за даним мотивом?

Задача 29

Агрохіміка Вікулова В.З. призвали на строкову військову службу. Через місяць він повернувся на своє місце роботи у зв’язку із звільненням із служби за станом здоров’я. Оскільки посада вже була зайнята громадянином Луначевським О.Б. Вікулову Б.З. було відмовлено у поновлені на роботі. Він звернувся з позовом і суд.

Чи підлягає цей позов задоволенню?

Задача 30

Власник колективного сільськогосподарського підприємства затримував розрахунок і видачу трудової книжки комірниці Поповій Г.С. після закінчення двотижневого терміну від дня подачі нею заяви про звільнення з роботи за власним бажанням. Таку затримку власник мотивував тим, що Попова Г.С. не розрахувалася із заборгованістю підприємству на суму 96 гривень.

Чи правомірні дії власника?

Цивільне та сімейне право Задача 1

17 річний Степченко на свою першу зарплату купив у Василенко куртку. Батьки Степченко стали вимагати, щоб він повернув куртку приятелю і забрав у нього свої гроші. Степченко не слухав і на наступний день уклав договір міни з Петренком, за яким Степченко передав Петренку куртку, а в замін одержав від нього годинник. Батьки Степченко зажадали розірвання і цього договору. Так, як контрагенти за обома право чинами відмовилися виконувати вимоги батьків Степченко, батько Степченко звернувся з позовом до суду про визнання право чинів недійсними.

Чи підлягають ці позови задоволенню?

Задача 2

Прокурор звернувся в Одеський міський суд з заявою, де просив огосити Соколова померлим мотивуючи це тим, що 10.05.01 р. він не з'явився для виконання своїх трудових обов'язків на судно, на якому він працював. Розслідуванням місця знаходження Соколова не встановлено. Прокурор посилаючись на побічні докази вважав, що Соколов втопився купаючись в морі у нетверезому стані.

Одеський суд рішенням від 1.09.02 р. заявлену прокурором вимогу задовольнив.

Чи правильним є таке рішення суду?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]