Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 7

Гудзенко був прийнятий на роботу в будівельний комбінат муляром. Цей прийом був обумовлений сторонами місячним випробувальним строком. Через 30 днів Гудзенко був звільнений як такий, що не витримав випробувального строку. Останній із звільненням не погодився, так як вважав, що представником власника був не правильно визначений випробувальний строк.

Чи відповідає чинному законодавству встановлений випробувальний строк?

Які правові наслідки для сторін має закінчення випробувального строку?

Задача 8

Громов за розпорядженням начальника цеху приступив до виконання обов’язків інженера з техніки безпеки з 15 липня. Наказ про зарахування Громова в місячний випробувальний строк був виданий по заводу лише 25 липня. Через 27 днів після видання наказу, тобто 21 серпня, він був звільнений з роботи, як такий, що не витримав випробування. Громов заперечував проти звільнення і вимагав поновлення на роботі.

З якого строку вважається укладеним трудовий договір?

Чи правомірні дії організаторів виробництва?

Чи підлягає Громов поновленню на роботі?

Задача 9

Рибаков працював електромонтером ЖЕК №15. 18 квітня він з’явився на роботу в нетверезому стані і наказом начальника ЖЕК від 19 квітня був звільнений за п.7 ст.40 КЗпП України. 7 травня він звернувся в суд з позовом, в якому просив скасувати наказ ЖЕКу і звільнити його за власним бажанням, так як на звільнення він подав заяву ще 15 березня, але його не розрахували.

Чи підлягає задоволенню позов Рибакова? Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 10

Директор ліспромгоспу Сергієнко 18 липня отримав травму на лісозаготівлі і до 30 грудня знаходився на лікарняному листку, 23 грудня був звільнений з посади по ст.40, п.5 КЗпП України (за станом здоров’я) і переведений на посаду головного інженера на цьому ж підприємстві. Але Сергієнко з наказом не згодний.

Чи мають місце порушення при звільненні Сергієнка з посади?

Задача 11

Працівниця КСП усиновила дитину, перебуваючи в родильному будинку, в зв’язку з чим звернулась за наданням їй відпустки, по догляду за дитиною, а після виходу на роботу – за наданням їй додаткових перерв для годування дитини.

Чи підлягають ці вимоги задоволенню? Дати правове обґрунтування.

Задача 12

До керівника підприємства звернулась працівниця Климова з проханням надати їй чергову відпустку. На підприємстві працює 1 рік і 3 місяці з неповним робочим днем. Керівник підприємства відмовив в наданні відпустки, мотивуючи відмову тим, що працівникам з неповним робочим днем чергова відпустка не надається.

Вирішити спір по суті.

Задача 13

Працівниця ткацької фабрики Сенченко прогуляла 2 дні. В зв’язку з цим власник підприємства позбавив її премії. Пояснити правомірність дії дирекції.

Задача 14

Царенко був демобілізований з Армії і направлений на будівництво в народному господарстві по строковому трудовому договору. Пропрацювавши 4 місяці, він звернувся з проханням надати йому чергову відпустку за відпрацьований час. В проханні Царенку було відмовлено, так як він ще не відпрацював необхідні для надання відпустки 6 місяців на даному підприємстві.

Дати правове обґрунтування діям суб’єктів.

Задача 15

Кушакова була в установленому порядку звільнена з роботи за систематичне порушення трудової дисципліни. При судовому розгляді позовної заяви Кушакової виявилося, що до звільнення по відношенню до неї двічі застосовувались дисциплінарні стягнення, про які вона не знала, дирекція стверджувала, що Кушакова знала, що на неї накладалися дисциплінарні стягнення, але документального підтвердження цьому не подала.

Прокоментуйте законність дій сторін.

Задача 16

Шофер таксі Єрмолаєв, проїжджаючи мимо дитячого садка, помітив, що на проїжджу частину дороги вибігли діти. Єрмолаєв, щоб запобігти наїздові на дітей, направив машину на паркан. В результаті машина розбита і таксомоторному парку були заподіяні збитки на суму 300 грн. Таксомоторний парк заявив позов до районного суду про стягнення з Єрмолаєва заподіяних збитків.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 17

У касира театральної каси Єгорової була вкрадена валіза, в якій знаходились театральні білети на суму 600 грн. Вона повідомила про крадіжку дирекцію держконцерту, яка видала розпорядження про визнання їх недійсними.

Одночасно вона була притягнута до матеріальної відповідальності і був заявлений позов до суду про відшкодування повної вартості квитків.

Чи правомірні дії керівництва держконцерту?

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 18

Листоноша Сидоренка отримав від дирекції поштового відділення радгоспу в тимчасове користування велосипед для доставки пошти. Під час однієї з поїздок велосипед було вкрадено. Міліція не знайшла винних.

За місцем роботи Сидоренку було запропоновано відшкодувати вартість велосипеда вартістю 1000 грн. Середній місячний заробіток Сидоренка 90 грн.

Пояснити законність вимог представника власника.

Чи повинен Сидоренко нести матеріальну відповідальність за вкрадений у нього велосипед?

Задача 19

Працівниця ткацької фабрики Сенченко прогуляла 2 дні. У зв’язку з цим дирекція фабрики позбавила її премії і зажадала відшкодувати збитки, пов’язані з простоєм верстата.

Пояснити правомірність дій дирекції.

Задача 20

Сидоренко, працюючи експедитором, супроводжував машину з ящиками деталей. При прийомі вантажу виявилась нестача одного з ящиків, що спричинило збитки заводу на суму 260 грн.

Письмову угоду про повну матеріальну відповідальність з Сидоренко не укладали.

Яку матеріальну відповідальність буде нести Сидоренко?

Який порядок відшкодування збитків?

Задача 21

Слюсар Павленко звернувся до КТС, так як був не згоден з тим, що на нього накладено дисциплінарне стягнення. Заява в КТС була зареєстрована в п’ятиденний строк і призначений строк розгляду справи, але на засідання КТС Павленко не з’явився.

Як повинна діяти КТС в такому випадку?

Які правові наслідки для Павленка будуть у зв’язку з його неявкою в КТС?

Задача 22

Токар заводу “Компресор” Єфимов подав до КТС заяву, але двічі без поважної причини не з’явився на засідання, в зв’язку з чим КТС зняла з розгляду його заяву.

Пояснити, які подальші дії в даному випадку КТС.

Чи може тепер Єфимов вирішити свої проблеми по суті?

Задача 23

Після побудови нового лабораторного корпусу відділ головного конструктора фабрики було переведено із заводоуправління, що міститься біля прохідної, до новобудови, яка розташована далі від входу на завод. Співробітники відділу звернулися зі скаргою на це рішення до комісії трудових спорів, вважаючи що таке переведення може бути здійснено лише за їхньою згодою. Вони мотивують це, зокрема, тим, що до нового будинку веде близько кілометра розбитої дороги територією фабрики.

Яке рішення повинна прийняти комісія?

Задача 24

Гудзенко був прийнятий на роботу в будівельний комбінат муляром. Цей прийом був обумовлений сторонами місячним випробувальним строком. Через 30 днів Гудзенко був звільнений як такий, що не витримав випробувального строку. Останній із звільненням не погодився, так як вважав, що представником власника був не правильно визначений випробувальний строк.

Чи відповідає чинному законодавству встановлений випробувальний строк?

Які правові наслідки для сторін має закінчення випробувального строку?

Задача 25

Водій господарства Килимов після закінчення робочого дня не поставив машину в гараж, а використав її в особистих цілях для поїздки до своїх друзів у інший населений пункт. Під час поїздки він ненароком врізався автомашиною в скелю, в результаті чого машину було відправлено на ремонт. Господарству було завдано матеріальних збитків на суму 826 грн. Килимов в аварії не постраждав.

У якому розмірі працівники несуть матеріальну відповідальність за збитки, завдані підприємству не при виконанні своїх трудових обов’язків?

Як вирішити справу за суттю?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]