Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

7. Загальний порядок виконання договірної роботи.

Перехід до ринкової економіки і функціонування ринкового механізму можливе лише за умови, що товаровиробники ведуть між собою договірну роботу, яка полягає у складанні між ними договору, що призводить до виникнення у них зобов’язань відповідно до закону. Згідно з Цивільним кодексом України (ст. 626) договір є одним із видів угод, отже угодами визначаються дії громадян і організацій, спрямовані на встановлення, зміну чи припинення цивільних прав або обов’язків. Договори – це дво- або багатосторонні угоди.

Договором називається угода двох або більше осіб, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних правовідносин.

У господарському праві розрізняють дві основні нормативно-правові категорії: договір та господарський договір. Ці дві категорії співпадають як загальне і особливе.

Відповідно договори регулюються Цивільним кодексом, Господарсько-процесуальним, також рядом законів, зокрема Законом України „Про підприємства в Україні”, і іншими нормативними актами.

Отже договір, як юридичний факт має ознаки:

  • виявлення волі двох або кількох осіб;

  • спільна для осіб, спрямована на досягнення певних цивільно-правових наслідків, на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Також зростає роль договору як універсальної та найбільш доцільної форми опосередкування товарно-грошових відносин, поширення набуває договірний порядок створення нових комерційних структур.

Господарський договір має певну форму – письмову, і зміст, який включає в себе істотні, звичайні і випадкові умови.

Оскільки договір є спільним юридичним актом двох і більше осіб, погодження ними умов договору проходить принаймні дві такі стадії:

  • пропозиція однієї сторони укласти договір;

  • прийняття пропозиції другою стороною.

Також в залежності від того який договір укладається є ряд законів на які спираються при укладенні тих чи інших договорів. Наприклад, при укладанні біржових договорів на Закон України „Про товарну біржу”, укладання договорів на аукціоні – Закон України „Про приватизацію невеликих державних підприємств”.

Після укладення договору може виникнути потреба у його зміні чи розірванні. Якщо така ситуація виникає, то відповідно до господарсько-процесуального кодексу те підприємство, що бажає змінити чи розірвати договір надсилає другій стороні пропозиції. Дане підприємство, що її одержало повинно відповісти на неї не пізніше 20 днів з моменту її одержання.

Юридична служба організації разом з іншими структурними підрозділами повинна організовувати роботу по укладенню договорів, брати участь у підготовці проектів договорів, візувати їх за наявністю віз всіх зацікавлених підрозділів і за умови, що документи складено правильно. Після візування проект договору передається керівнику організації на підпис у встановленому порядку.

Також в процесі укладення договорів юридична служба надає постійну методичну допомогу структурним підрозділам і особам, які виконують договірну роботу, дають роз’яснення та консультації з питань застосування законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]