Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kompleksnij_zvedenij_1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Задача 2

КЗпП України, а саме глава Х передбачає відповідальність за порушення трудової дисципліни. Отже, ст. 147 передбачає стягнення за порушення трудової дисципліни до працівника, а саме:

  1. Догана;

  2. Звільнення.

Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені бути передбачені для окремих категорій працівників і інші дисциплінарні стягнення.

Але такого виду стягнення, як “вилучення або зменшення присадибних ділянок за порушення трудової дисципліни” трудовим законодавством не передбачено.

Задача 3

Ст. 130 КЗпП України передбачає загальні підстави матеріальної відповідальності працівників.

Дія Виноградової підлягатиме матеріальній відповідальності, якщо буде доведено, що вона дійсно завдала прямої дійсної шкоди майну підприємства, і за умови, що така шкода заподіяна підприємству винними протиправними діями чи бездіяльністю працівника.

Посада заправниці є такою, з якою повинен бути укладений договір про матеріальну відповідальність, якщо особа досягла 18 років.

Трудовим законодавством передбачено, що за наявності зазначених підстав і умов матеріальна відповідальність може бути покладена незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Задача 4

Відповідно до ст. 135 КЗпП України письмові договори про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством, установою, організацією з працівниками, що досягли 18-річного віку, які займають посади або виконують роботи, безпосередньо пов’язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском0, перевезенням або застосуванням у процесі виробництва перевезених їм цінностей.

При влаштуванні на роботу і укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством – також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Стаття 24 КЗпП України передбачає укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівників на роботу.

Власник підприємства має право відмовити у прийнятті на роботу так як посада на яку приймається працівник передбачає таку умову, щоб працівник досяг віку 18 років.

Задача 5

Стаття 36 КЗпП України передбачає підстави припинення трудового договору:

  1. Угода сторін;

  2. Закінчення строку, крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не поставила вимогу про їх припинення.

За ініціативи працівника трудовий договір розривається на підставі ст. 38 КЗпП України.

Вимога Ткаченко підлягає задоволенню так як при переїзді на роботу в іншу місцевість трудовий договір розривається в строк, який просить працівник. В даному випадку працівниця Ткаченко передумала розраховуватися, а тому керівник КСП повинен її працевлаштувати назад. Отже, вимоги працівниці законні.

Задача 6

На підставі ст. 24 КЗпП України, трудовий договір оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівників на роботу.

Трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ чи розпорядження не були видані, але працівника фактично було допущено до роботи .

Отже вимога Костенко підлягає задоволенню, тому, що трудовий договір з нею повинен бути укладений з 25 вересня, тобто з моменту, коли вона фактично приступила до виконання своїх трудових обов’язків.

Задача 7

У відповідності із ст. 26, 27 КЗпП України випробувальний строк встановлюється з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлюється законодавством не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним комітетом профспілки, - шести місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця. В даному випадку встановлено випробувальний строк 30 днів. Так як Гудзенко працює муляром, а тому випробувальний строк повинен становити один місяць, отже випробувальний строк встановлено вірно.

Якщо строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробувальний строк, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах (ст. 28 КЗпП України).

Задача 8

Відповідно до ст. 24 КЗпП України трудовий договір вважається укладеним з моменту, коли наказ чи розпорядження не були видані, але працівника було допущено до виконання трудових обов’язків.

Дії організаторів виробництва неправомірні, тому що працівнику Громову неправильно був встановлений випробувальний строк. В даному випадку випробувальний строк повинен бути встановлений з дня, коли працівник фактично приступив до виконання своїх трудових обов’язків, тобто з 15 липня, а не з 25 липня.

Отже, Громов підлягає поновленню на роботі, так як він витримав випробувальний строк, і майбутнє розірвання трудового договору можливе тільки на загальних підставах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]