Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 58

і внеску, дані про внесок, зазначені в ощадній книжці, є підставою для роз-нків між банком і вкладником.

Видача вкладу, виплата відсотків за ним і виконання розпоряджень вкладни-іро перерахування коштів з рахунку по внеску іншим особам здійснюються ом при пред'явленні ощадної книжки.

[менна ощадна книжка є письмовим доказом укладення договору банківсько-кладу з громадянином і внесення коштів на його рахунок. Вона не є цінним їром і може існувати як поряд з договором банківського вкладу, так і без •о. Якщо ж договір банківського вкладу був зроблений у вигляді єдиного до-внта, а ощадна книжка з будь-яких причин не була оформлена, внесення гро-у вклад може бути засвідчено, наприклад, квитанцією до прибуткового ка-іго ордера, підписаною касиром банку.

Вбачається, що є підстави внести зміни до законодавства України і віднести дну книжку на пред'явника до цінних паперів. Вона може мати значення не ки письмового доказу укладення договору банківського вкладу і внесення тів на рахунок громадянина, а й правостворююче (конститутивне) значення. їля випадків, коли ощадна книжка втрачена чи пошкоджена, мають бути новлені спеціальні правила. Якщо ощадна книжка є Іменною, банк не звіль-ься від своїх договірних зобов'язань і за заявою вкладника повинен видати і нову ощадну книжку. Відсутність у вкладника ощадної книжки на пред'яв-і звільняє банк від зобов'язань з відновлення вкладником своїх прав щодо ченого цінного папера. Якщо незаконний власник ощадної книжки відомий 'днику, він може пред'явити до нього позов.

Ощадний (депозитний) сертифікат є цінним папером, що засвідчує суму ку, внесеного в банк, і права вкладника (власника сертифіката) на одержан-о закінченні встановленого терміну суми внеску й обумовлених у сертифіка-дсотків у банку, що видав сертифікат, або в будь-якій філії цього банку, дні (депозитні) сертифікати можуть бути пред'явницькими чи іменними. :ником ощадного сертифіката може бути тільки громадянин. Депозитний ифікат — цінний папір, подібний ощадному сертифікату, але його власником є бути тільки юридична особа.

їбачається, що право видачі ощадного сертифіката може бути надано банкам іких умов:

  • здійснення банківської діяльності не менше двох років;

  • публікації річної звітності (балансу і звіту про прибутки і збитки), під-дженої аудиторською перевіркою;

  • додержання банківського законодавства і нормативних актів Національно-шку України;

  • виконання обов'язкових економічних нормативів;

  • наявності резервного фонду в розмірі не менше 20% фактично оплаченогоутного капіталу;

  • виконання обов'язкових резервних вимог.

Сертифікати можуть випускатися як у разовому порядку, так і серіями. Сер-кати можуть бути іменними чи на пред'явника. Сертифікат не може бути ахунковим або платіжним засобом за продані товари чи надані послуги. Сер-кати випускаються у національній валюті України. Вбачається, що випуск іфікатів в іноземній валюті є недоцільним. Сертифікати мають бути терміио-

Правове регулювання кредитно-розрахункових відносин 387

вими. Власниками сертифікатів можуть бути резиденти і нерезиденти. Процентні ставки за сертифікатами встановлюються уповноваженим органом банку. На бланку сертифіката мають бути такі обов'язкові реквізити:

  • найменування "депозитний (чи "ощадний") сертифікат";номер і серія сертифіката;

  • дата внесення вкладу або депозиту;

  • розмір внеску депозиту, оформленого сертифікатом (прописом і цифрами);

  • безумовне зобов'язання банку повернути суму, внесену на депозит, і виплатити належні відсотки;

  • дата вимоги суми за сертифікатом;

  • відсоткова ставка за користування депозитом чи внеском;

  • сума належних відсотків (прописом і цифрами);

  • відсоткова ставка при достроковому пред'явленні сертифіката до оплати;

  • найменування, місцезнаходження і кореспондентський рахунок банку вНБУ;

  • для іменного сертифіката: найменування і місцезнаходження вкладника—юридичної особи і паспортні дані вкладника—фізичної осби;

  • підписи двох осіб, уповноважених банком на підписання такого роду зобов'язань, скріплені печаткою банку.

Якщо термін одержання внеску (депозиту) за сертифікатом прострочений, то банк несе зобов'язання оплатити зазначені у сертифікаті суми внеску і відсотки за першою вимогою його власника.

Права, засвідчені іменним сертифікатом, передаються у порядку, встановленому для уступки вимог (цесії). Уступка вимоги за іменним сертифікатом оформляється на зворотному боці такого сертифіката чи на додаткових аркушах (додатках) до іменного сертифіката двосторонньою угодою особи, яка поступається своїми правами (цедента), і особи, яка здобуває ці права (цесіонарія).

Угода про уступку вимоги за депозитним сертифікатом підписується з кожної сторони двома особами, уповноваженими відповідною юридичною особою на здійснення таких угод, і скріплюється печаткою юридичної особи. Кожен договір про уступку нумерується цедентом. Договір про уступку вимоги за ощадним сертифікатом підписується обома сторонами особисто. Умова безперервності оформлення цесії має бути обов'язковою.

При настанні дати вимоги внеску чи депозиту банк здійснює платіж проти пред'явлення сертифіката і заяви власника з вказівкою рахунку, на який мають бути зараховані кошти. Кошти від погашення депозитного сертифіката можуть спрямовуватися за заявою власника тільки на його рахунок. Для громадян платіж може здійснюватися як шляхом перерахування суми на рахунок, так і видаватися готівкою.

Договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад до запитання) або на умовах терміну повернення внеску по закінченні визначеного договором терміну (строковий вклад). Договором може бути передбачено внесення вкладів на інших умовах їх повернення відповідно до закону.

За договором банківського вкладу будь-якого виду банк зобов'язаний видати суму внеску або її частину на першу вимогу вкладника, за винятком вкладів, внесених юридичними особами на інших умовах повернення, передбачених дого-

25*

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]