Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 67

ЗОБОВ'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ 31 СТВОРЕННЯ ЗАГРОЗИ ЖИТТЮ, ЗДОРОВ'Ю ТА МАЙНУ

§ 1. Поняття та елементи зобов'язань, що виникають зі створення небезпеки

В юридичнй літературі1 давно і справедливо підкреслювалося, що в законі про цивільно-правову деліктну відповідальність центр ваги необхідно перенести зі шкідливого результату на більш ранній ступінь, коли протиправне діяння створює можливість заподіяння шкоди або коли сама діяльність має небезпечні властивості. Це припускає покладання цивільно-правової деліктної відповідальності не тільки за спричинену шкоду, а й за "делікт створення небезпеки". Саме таким деліктом є створення небезпеки життю, здоров'ю та майну внаслідок порушення навколишнього природного середовища.

Вперше в новому Цивільному кодексі України (глава 81 статті 1182—1184) передбачено деліктні зобов'язання, для виникнення яких досить факту створення загрози (небезпеки) для життя, здоров'я та майна за відсутності заподіяння будь-якої шкоди. Норми, що регулюють зазначені зобов'язання, набувають важливого превентивно-виховного значення. Вони стимулюють здійснення заходів щодо охорони довкілля, поліпшення його якості, функціонування системи інформації про стан довкілля (екологічний моніторинг), проведення екологічних експертиз, державний контроль за додержанням екологічних стандартів, нормативів та правил2.

Церетели Т.В. Деликтьі создания опасности // Сов. гос. и право. — 1970. — № 8. — С.56; Мотьілева ВЛ. Роль и место гражданського права в системе комплексний охраньї человека в условиях научно'технического прогресса / Законності», правопорядок и правовая культура. — М., 1974. — С. 131—132; Ее же. Гражданско-правовая охрана человека от неблагоприятньїх изменений окружающей средьі: Автореф. дис.... канд. юрид. наук. — М.,1975; Малеин Н.С. Гражданський закон и права личности в СССР. — М., 1981. — С. 180—181; Малеина М.Н. Личнне неимущественньїе права граждан: понятие, осуществление, защита. — 2-е изд. — М., 2001. — С. 39—57.

Коментар до Конституції України. — К.,1996. — С. 129.

2 Глава 67

Деліктне зобов'язання — це зобов'язання, в якому особа, що своєю 'Отиправною діяльністю (бездіяльністю), порушуючи довкілля, створила небез-ку (загрозу) для життя, здоров'я і майна, зобов'язана усунути цю небезпеку, особа, яка піддається небезпеці має право вимагати усунення небезпеки (за-ози). Воно є різновидом цивільно-правових відносин, йому властиві елементи, з характеризують цивільно-правові відносини. Ними є суб'єкт, об'єкт та зміст уб'єктивне цивільне право і суб'єктивний цивільний обов'язок).

Суб'єктами деліктних зобов'язань зі створення небезпеки є сторони ібов'язальних відносин. їх називають кредитором і боржником.

Кредитор — уповноважена сторона, яка має право вимагати усунення ство-:ної небезпеки (загрози) життю, здоров'ю та майну. На боці кредитора можуть /ти фізичні та юридичні особи, які піддаються загрозі або інтересам яких вона ігрожує. Вік, стан фізичного та психічного здоров'я, наявність чи відсутність :ліктоздатності не впливають на статус кредитора.

Право кредитора на усунення небезпеки, яка загрожує життю та здоров'ю, — ; зобов'язальне відносне особисте право. Здійснення цього права залежить від лі зобов'язаної сторони. В новому ЦК України передбачається, що фізична ;оба, життю, здоров'ю або майну якої загрожує небезпека, мають право змагати її усунення від того, хто її створює.

Боржник — це сторона, яка зобов'язана усунути створену небезпеку. Ними ожуть бути фізичні та юридичні особи, які займаються підприємницькою та ішою господарською діяльністю, порушуючи при цьому навколишнє природне зредовище. Це промислові підприємства, транспортні організації, будівельні рганізащї тощо.

Об'єктом деліктних зобов'язань є дії боржника з усунення небезпеки (за-зози) життю і здоров'ю фізичних осіб, їхньому майну та майну юридичних осіб.

Зміст деліктного зобов'язання становлять право кредитора та обов'язок оржника. Останній вчиняє дії з усунення небезпеки, а кредитор має право имагати усунення створеної небезпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]