Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 52;

.О. ПІДОПРИГОРА, доктор юридичних наук, професор — глави 50, 51; С. ЩЕРБИНА,идоктор юридичних наук, професор — глави 38 (§ 1—5), 45, 58 (§ 1, 5, 6); .. БЕЗКЛУБИЙ, кандидат юридичних наук, доцент — глава 53; 3. ДЗЕРА, кандидат юридичних наук, доцент — глава 43;

V. ДІКОВСЬКА, кандидат юридичних наук — глава 55 {§ 10);

П. КОВАЛЕНКО, кандидат юридичних наук, доцент — глава 72;

С. КОРОВ'ЯКОВСЬКА, кандидат юридичних наук — глави 38 (§ 6), 71 (§ 1, 4; § 2, З

— у співавторстві з Є.О. Рябоконем); А. МАЙДАНИК, кандидат юридичних наук, доцент — глава 57 (§ 3 — у співавторстві

з О.В. Кривендою), глава 62;

0. РЯБОКОНЬ, кандидат юридичних наук — глава 71 (§ 2, 3 — у співавторстві зН.С. Коров'яковською);

А. САВЧЕНКО, кандидат юридичних наук, доцент — глава 59 (у співавторстві з О.В. Дзерою);

1. БАЗОВА — глава 46;

О. БОЙКО — глава 37 (§ 7);

VI. ГРАМАЦЬКИЙ — глава 54;О. ДЗЕРА — глава 37 (§ 6);

1 КОРОТКА — глави 58 (§ 2—4), 60;

В. КРИВЕНДА — глава 57 (§ 1, 2, 4; § 3 — у співавторстві з Р.А. Майдаником);

ПТОАПРППА п".. лл лт сі

Розділ VI договірні зобов'язання

Глава 37 куп1вля-продаж

§ 1. Поняття, значення та види договору купівлі-продажу

Функціонування економічного механізму будь-якого суспільства, в якому продукти виробництва виступають товаром, а взаємний обмін ними здійснюється за законом вартості, потребує використання відповідних правових форм організації обігу товарів, переходу їх від виробників до споживачів.

Договір купівлі-продажу — це угода, за якою'продавець (одна сторона) зобов'язується передати майно у власність покупцеві (друга сторона), а покупець зобов'язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 224 ЦК УРСР).

Таке усталене і лаконічне визначення поняття договору купівлі-продажу знайшло своє відображення і в новому ЦК України, в ст. 657 якого записано, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Однак не всі учасники цивільних правовідносин можуть набувати майно у власність. Так, відповідно до законів України "Про власність" (статті 37 і 39)1, "Про підприємства в Україні" (ст. 10) майно, що є державною власністю і закріплене за державним підприємством, належить йому на праві повного господарського відання, крім випадків, передбачених законодавством України, а майно, Що є державною власністю і закріплене за державною установою, яка перебуває на державному бюджеті, та казенними підприємствами — на праві оперативно: го управління.

Таким чином, за договором купівлі-продажу продавець зобов'язується передати покупцеві майно у власність або повне господарське відання чи оперативне управління, а останній зобов'язується прийняти це майно і сплатити за нього

Такий правовий режим майна може бути встановлений також підприємствам інших форм власності, наприклад рішенням власника приватного підприємства.

Глава 37

звлену угодою грошову суму. Це оплатний, двосторонній і консенсуаль-іоговір. Він спрямований на безповоротне відчуження продавцем майна і ;ід його у власність (повне господарське відання чи оперативне управління)1 щя І, отже, є юридичною підставою виникнення таких зобов'язальних пра-носин, які зумовлюють появу у покупця абсолютного речового права. оговір купівлі-продажу, як правило, має одноразовий характер і укладаеть-реважно на те майно, що є в наявності і підготовлене для відчуження. Но-ІК України прямо передбачена можливість укладення договору купівлі-про-щодо майна, створеного (придбаного, набутого) продавцем у майбутньому 58). При цьому продавцеві сплачується вартість відчужуваного майна лише шовому вираженні. У деяких випадках для покупця становить інтерес не придбане майно як матеріальний об'єкт, а зафіксоване в ньому те чи інше вимоги, наприклад у разі купівлі цінних паперів. Оплата придбаного майна дійснюватися у національній валюті України, за винятком випадків, передих законом.

восторонній характер договору купівлі-продажу зумовлює взаємне виник-і у кожної із сторін прав та обов'язків. Так, з укладенням такого договору вець приймає на себе обов'язок передати покупцеві певну річ і водночас іає права вимагати її оплати, а покупець у свою чергу зобов'язаний здійс-оплату придбаної речі і водночас набуває права вимагати від покупця її пе-і. Іншими словами, у договорі купівлі-продажу відповідним правам та азкам продавця кореспондуються відповідні обов'язки та права покупця і ки.

зговір купівлі-продажу є консенсуальним, оскільки права та обов'язки сто-[никають у момент досягнення ними згоди щодо всіх істотних умов. Настан-зго моменту може'мати ряд особливостей, зумовлених тим, що для окремих договорів купівлі-продажу законодавець передбачає спеціальні вимоги до їх ллення, без додержання яких укладена угода не може вважатися дійсною, зговір купівлі-продажу є одним з найефективніших засобів взаємозв'язку іництва і споживання, регулятором нормального функціонування господар-з комплексу країни. Він може укладатися між громадянами, між організа-(підприємствами, установами), а також між організаціями та громадянами, ідчить про його універсальність.

період існування СРСР застосування такого універсального регулятора то-бігу було значно обмежено. Найбільшого поширення купівля-продаж набу-інутрішньому товарообігу у сфері державної і кооперативної роздрібної тор-ьної мережі, за допомогою якої задовольнялася основна частина іальних і культурних потреб громадян у товарах особистого споживання. -їр купівлі-продажу забезпечував також деякі потреби матеріально-техніч-постачання державних, кооперативних та інших організацій, не набувши алежного розвитку. Більше того, протягом кількох десятиліть під впливом ізаційно-правових обмежень обсяг торгівлі з використанням договору купів-дажу за участю організацій був зведений до мінімуму. Такі угоди уклада-як правило, на продукцію (товари), яку не розподіляли у плановому поряд-

адалі, коли йтиметься про виникнення чи припинення права власності, матиметься на увазі право повного господарського відання і право оперативного управління.

Купівля-продаж

ку (зокрема, предмети канцелярського, культурно-побутового та спортивного призначення).

У цей період товарообіг між господарюючими суб'єктами (юридичними особами) здійснювався за допомогою договору поставки, що укладався на підставі обов'язкового для сторін планово-адміністративного акта розподілу продукції (товарів). За умов планової економіки, централізованого розподілу матеріальних ресурсів, панування адміністративно-командних методів управління економічними відносинами договір поставки став домінуючим у товарообігу між господарюючими суб'єктами і сформувався у самостійний договір.

•Перебудовні процеси в СРСР, започатковані у 1985 р., сприяли реформуванню планової економіки і певному розширенню вільного товарообігу. Розпад СРСР і проголошення Україною та іншими колишніми союзними республіками незалежності, усвідомлення необхідності докорінних змін прискорили прийняття нових економічних законів України ("Про власність", "Про підприємництво", "Про підприємства в Україні" тощо), спрямованих на зміну відносин власності, на розвиток підприємництва. Відтак разом з поступовим зародженням в Україні елементів ринкової економіки істотно зросла роль договору купївлі-продажу. В умовах ринкової економіки договір купівлі-продажу є основним регулятором взаємовідносин між виробниками і споживачами, відносин у сфері розподілу і перерозподілу матеріальних благ, забезпечуючи вільний і оптимальний розвиток усіх форм власності, підприємництва і торгівлі.

Правове регулювання відносин купівлі-продажу здійснюється ЦК України, законами України "Про захист прав споживачів", "Про цінні папери і фондову біржу", "Про товарну біржу", "Про приватизацію майна державних підприємств", "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", іншими законами та численними нормативно-правовими актами.

Залежно від особливостей організаційно-правових форм торгівлі, що використовуються на території перебування сторін договору купівлі-продажу, особливостей відчужуваних об'єктів, особливостей способу укладення та виконання договору розрізняють кілька видів договору купівлі-продажу, зокрема:

а) договори купівлі-продажу в оптовій та роздрібній торгівлі; договори, що їхукладають на біржах та аукціонах;

б) договори купівлі-продажу, які укладаються у внутрішньому та зовнішньоекономічному обігу;

в) договори купівлі-продажу земельних ділянок, валютних цінностей, жилихбудинків, квартир, автомашин;

г) договори купівлі-продажу на умовах комісії, консигнації та поставки;

д) договори купівлі-продажу об'єктів приватизації;є) форвардні та ф'ючерсні угоди купівлі-продажу.

Кожен з них має певні особливості щодо умов укладення та виконання, визначення -прав та обов'язків сторін і правових наслідків невиконання (неналежного виконання) договору.

Значну роль у становленні та функціонуванні ринкової економіки відіграють товарні і фондові біржі (об'єкт діяльності останніх — операції з цінними паперами), правове становище яких визначається відповідно законами України "Про товарну біржу" і "Про цінні папери і фондову біржу".

На біржі укладають різні угоди (біржові операції), у тому числі й купівлі-продажу. Біржовим угодам притаманні всі юридичні ознаки цивільно-правових (по-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]