Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 37

Постановою судової колегії Вищого арбітражного суду від 13 травня 1997 р. рішення залишено без змін1.

За чинним законодавством в окремих випадках може встановлюватися особ-вий правовий статус продавців і покупців. Так, відповідно до Закону України ро приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" здавцями об'єктів малої приватизації, що перебувають у державній та кому-іьній власності, є відповідно Фонд державного майна України, його регіональ-відділення та представництва, органи приватизації, створені місцевими рада-. Покупцями об'єктів малої приватизації можуть бути фізичні та юридичні )би, які визнаються покупцями відповідно до Закону України "Про приватиза-) державного майна" (ст. 8). Разом з тим не можуть бути покупцями: юридич-особи, серед засновників та учасників яких є органи державної влади та завління; працівники органів приватизації та особи, яким заборонено займати-підприємницькою діяльністю, крім випадків використання ними приватизацій- паперів.

§ 3. Предмет договору. Ціна у договорі. Форма договору

Істотними умовами договору купівлі-продажу є умови про предмет та ціну, ки сторони не дійдуть згоди щодо цих двох умов, договір не може вважатися іаденим, незважаючи на погодження усіх можливих інших умов (строк, місце, ісіб виконання тощо).

Інші умови також можуть набути значення істотних, якщо щодо них за зая-з однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Так, у разі продажу товарів у кре-• з наступним погашенням платежів встановлення у договорі строку повернен-кредиту набуває значення істотної умови.

У чинному законодавстві немає переліку того майна, що може становити ідмет договору купІвлі-продажу. У ст. 224 ЦК УРСР лише зазначено, що за і договором передається майно. У новому ЦК України застосовується термін вар". Тому надалі ми будемо вживати термін "товар" у розумінні, тотожному мінам "майно", "річ".

Проте, як відомо, термін "майно" у законодавстві та цивільно-правовій науці : різні значення. В одних випадках під майном розуміють індивідуально-визна-і або визначені родовими ознаками речі, а також певні зобов'язальні права, в іих — сукупність прав та обов'язків.

Відповідно до п. 2 ст. 658 ЦК України предметом договору купівлі-продажу куть бути майнові права, до договору купівлі-продажу яких застосовуються зльні положення про купівлю-продаж, якщо інше не випливає із змісту або актеру цих прав.

Предметом договору купівлі-продажу можуть бути окремі речі або їх сукуп-гь (об'єкти природи або створені людиною матеріальні блага), а також певні ов'язальні права, пов'язані з можливістю реалізації зафіксованих у них пов-ажень на отримання майнових вигод (зафіксованих, зокрема, у цінних папе-). У сучасних умовах значно поширився обіг цінних паперів, значення яких

Архів ВАСУ. - 1997. - Справа № 1/7.

Купівля-продаж 1

за соціалістичної економіки було мінімальним. За Законом України "Про цін папери і фондову біржу", цінними паперами є грошові документи, що засвідч ють право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини мі особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплаї доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість передачі грошовь та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам. За цим законе цінними паперами, які можуть випускатися і обертатися, визнаються акції, об/ гації внутрішніх та зовнішніх державних позик, облігації місцевих позик, обліг ції підприємств, казначейські зобов'язання держави, ощадні сертифікати, інве тиційні сертифікати, векселі та приватизаційні папери. В юридичній літерату називаються й інші документи, які мають ознаки цінних паперів, а саме: чек акредитиви, ощадні книжки, лотерейні білети, страхові поліси, накладні, варані та коносаменти.

Своєрідними цінними паперами є приватизаційні документи — майнові се тифікати, житлові чеки та земельні бони. Цінні папери можуть бути іменник або на пред'явника. Якщо цінні папери на пред'явника обертаються вільно, і іменні цінні папери, якщо інше не передбачено зазначеним законом або в них с мих спеціально не передбачено заборону обігу, передаються Із спеціальним пер давальним написом, що засвідчує перехід прав за цінним папером до іншої особ

Не кожний цінний папір може бути предметом купівлі-продажу чи іншої уг ди. Так, відповідно до ст. 18 Закону України "Про цінні папери І фондову бірж) ощадні іменні сертифікати обігу не підлягають, а їх продаж (відчуження) інши особам є недійсним.

Чинне законодавство детально регламентує порядок відчуження та придба ня акцій. При цьому важливе значення для такої регламентації має вид акі (іменні чи на пред'явника, привілейовані чи прості), організаційно-правова фо ма акціонерного товариства (відкрите чи закрите) тощо.

Досить обмеженим є обіг акцій закритих акціонерних товариств. Відповідг до ст. 25 Закону України "Про господарські товариства" акції закритого акці нерного товариства (вони можуть бути лише іменними) розподіляються між з сновниками І не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися 1 продаватися на біржі. Показовою у цьому відношенні є справа № 57/7, що розглянув Вищий арбітражний суд України (ВАСУ).

Так, компанія "Р енд Джей Трейдінг Інтернейшнл Інк" (США) заявила поз( до спільного українсько-американського підприємства у формі закритого акці нерного товариства "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" (м. Київ) і науково-виробничого центру у формі товариства з обмеженою відповідальнІст "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод" про визнання недійсними допо нення до статуту СП ЗАТ "БХФЗ" у частині збільшення статутного фонду та д говору купівлі-продажу 3684 акцій від 15 вересня 1995 р. між СП "БХФЗ" і НВ "БХФЗ". Позовні вимоги мотивувалися порушенням відповідачем чинного зак нодавства та установчих документів, якими передбачалося переважне право а ціонерів на придбання додатково випущених акцій.

За рішенням ВАСУ від 14 березня 1996 р. позов цілком обгрунтовано бу; задоволено. При цьому в рішенні, зокрема, зазначалося, що відповідно до зако* акції закритого акціонерного товариства розподіляються між засновниками, акі СП ЗАТ "БХФЗ" не можуть відчужуватися на користь осіб, які не є його акці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]