Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DIPLOM.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

Допускається до захисту

завідувач кафедри ІС

д.е.н., проф. Пономаренко В.С. ______

ПОЯСНЮВАЛЬНА

ЗАПИСКА

до дипломного проекту на тему:

«РОЗРОБЛЕННЯ МОДУЛЯ АДМІНІСТРУВАННЯ ДЛЯ КОРПОРАТИВНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДИСТАНЦІЙНОЇ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ НАВЧАННЯМ MOODLE»

освітньо-кваліфікаційний рівень - бакалавр

Студент 4 курсу 6 гр. Марчак Б.О.

Керівник проекту

к.т.н., доц. кафедри ІС Анохін В.М.

Харків, 2011

РЕФЕРАТ

Пояснювальна записка до дипломного проекту: с., рис., табл., додатків, джерел.

Об'єктами проектування є функціональні елементів, архітектура, інформаційне і програмне забезпечення модуля адміністрування корпоративно інформаційної системи керування навчанням Moodle.

Мета проектування – доробка модуля «Адміністрування інформаційної дистанційної системи керування навчанням Moodle», Web-додаток для Дружківської типографії «Добробут».

Метод проектування – використання програмних систем ARIS Toolset, IBM Rational, ErWin, NetBeans IDE, PhpMyAdmin.

Створений модуль дозволяє підвищити роботу персоналу на підприємстві, від дозволить головному менеджеру підприємства створювати комітети, завантажувати різні файли, створювати події (наприклад засідання), а також керувати протоколами або іншими документами.

Результати розробки можуть бути впроваджені на підприємствах які використовують інформаційні системи.

СИСТЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ MOODLE, ОБ’ЄКТНО-ОРІЄНТОВАНЕ ПРОЕКТУВАННЯ, CASE-ДІАГРАМИ, БАЗА ДАНИХ, АДМІНІСТРУВАННЯ, WEB-СЛУЖБА.

ABSTRACT

The bachelor’s thesis report: pages, figures, tables, appendices, sources.

The objects are functional design elements, architecture, information and software module management information system of corporate management training Moodle.

The purpose of the design - test module «Administration Management Information System training Moodle», Web-application for printing Druzhkovsky "Welfare".

Method of designing – using ARIS Toolset, IBM Rational, ErWin, NetBeans IDE, PhpMyAdmin software systems.

Created module allows work to increase staff in the company, from general manager of the enterprise will create committees to download various files, create events (eg meetings) and to manage protocols or other documents.

Results of development can be implemented in enterprises that use information systems.

DISTANCE LEARNING SYSTEM MOODLE, OBJECT ORIENTED DESIGN, CASE-DIAGRAMS, DATABASE, ADMINISTRATION, WEB-SERVICE.

ЗМІСТ

ВСТУП 3

1. АНАЛІЗ ОБ’ЄКТА ПРОЕКТУВАННЯ 4

1.1. Коротка характеристика підприємства 4

1.3. Аналіз існуючих програмних продуктів, що реалізують функції предметної області 10

1.3.1. «Learning Space 5.0». 10

1.3.2. «СДН Доцент» 11

1.3.3. Система дистанційного навчання «Moodle». 12

2. РОЗРОБЛЕННЯ ВИМОГ ДО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ 15

2.1. Глосарій проекту 15

2.2. Розроблення варіантів використання 16

2.2.1. Розроблення діаграми варіантів використання. 17

2.2.2. Специфікація варіантів використання. 20

2.3. Специфікація функціональних та не функціональних вимог 22

3. ПРОЕКТНІ ТА ТЕХНІЧНІ РІШЕННЯ 27

3.1. Математична постановка задачі 27

3.2. Проектування структури бази даних 28

3.2.1. Опис вхідної та вихідної інформації. 28

3.2.2. Словник даних. 29

3.2.3. Проектування моделей даних для функцій, що автоматизуються. 32

3.2.4. Опис СУБД-орієнтованої моделі даних. 43

3.3. Опис архітектури додатку 46

3.4. Розгортання програмного продукту 46

3.4.1. Мінімальні системні характеристики. 46

3.4.2. Вимоги до програмного забезпечення. 46

3.4.3. Спосіб виклику програми, запуск програми. 46

3.4.4. Спосіб установки системи. 46

ВИСНОВКИ 47

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 48

ДОДАТОК 51

ВСТУП

Технічні досягнення знаходять застосування в навчальному процесі, і персональний комп'ютер (ПК) в цьому сенсі не є винятком. Використання обчислювальної техніки дозволяє істотно підвищити ефективність процесу навчання, поліпшити облік і оцінку знань, забезпечити можливість індивідуальної допомоги викладача кожному студенту у вирішенні окремих завдань, полегшити створення і постановку нових курсів.

Дистанційне навчання це нова форма навчального процесу, в якій використовуються традиційні та інноваційні способи навчання. Дистанційне навчання засноване на нових методах представлення даних і навчальних матеріалів в електронному вигляді (гіпертекстова розмітка документів, звук і відео вбудовані в електронний документ, інтерактивність при роботі з даними) та використання Internet технологій для доставки електронних навчальних матеріалів учням.

Дистанційне навчання розвивається дуже динамічно. Загальна кількість курсів дистанційного навчання у світі зростає більш ніж на 40% щорічно.

Дистанційна система навчання Moodle, добре справляється з поставленим завданням. Ця система відноситься до вільно поширюваного програмного забезпечення (Офіційний Internet сайт http://moodle.org).

Використання системи MOODLE не жадає фінансових витрат на придбання додаткових програмних продуктів і ми отримаємо ліцензійно чисте і на 100% легальне програмне забезпечення для організації дистанційного навчання. Легальність використання гарантується відкритою ліцензійною угодою GNU General Public License. Мета GNU GPL - надати користувачеві права використовувати, копіювати, модифікувати і поширювати програми.

Тому надзвичайно актуальною є тема доробки модуля адміністрування корпоративної інформаційної дистанційної системи керування навчанням Moodle, яка б вирішувала задачі дистанційного навчання персоналу, а також доробка модулю адміністрування, розширення можливостей адміністратора.

Модуль, який планується розробити буде надавати можливість створювати комітети, створювати різноманітні події (наприклад засідання), а також можливо управлінні повістками дня. Розробка модулю буде виконуватися для його подальшого впровадження в типографії «Добробут», а також при наступному вдосконаленні в інших організаціях.

РОЗДІЛ 1

1. АНАЛІЗ ОБ’ЄКТА ПРОЕКТУВАННЯ

1.1. Коротка характеристика підприємства

Поліграфічна промисловість - одна з небагатьох, що стабільно розвиваються сьогодні в нашій країні галузей. Тому до поліграфії звертається все більше людей, які шукають найбільш раціональні сучасні методи розмноження інформації - від одно барвистих бланків та листівок до багатоколірних журналів, буклетів, проспектів, листівок та іншої високоякісної поліграфічної продукції.

Базою практики була обрана друкарня «Добробут ». Основним видом діяльності є надання послуг з друку різної продукції. Друкарня має розвинену структуру й складається з декількох відділів. Організаційна структура друкарні «Добробут» відображена на рис. 1.1. Очолює фірму директор. Йому підкоряються наступні відділі:

1. Відділ збуту;

2. Бухгалтерія;

3. Планово-єкономічний відділ;

4. Виробничий відділ;

5. Складский відділ;

6. Склад;

Велика увага друкарня приділяє розвитку цифрового друку. Передові технології дозволять отримувати зверстані шпальти по комп'ютерних мережах, відразу переносити їх на форму і вносити корективи по суте в процесі друку. Іншими словами, друкарня, повністю оснащена обладнанням фірми Heidelberg, який має переваги електронних засобів інформації з друкованими.

Основними напрямками діяльності друкарні є:

- друк високоякісної рекламно-представницької продукції: журнали, буклети, брошури, листівки, плакати, папки, флаєри, візитки, листівки;

- друк бланкової продукції великими тиражами, тиражування на дуплікаторах, ксерокопіювання, виготовлення методичних посібників, брошур, книг у твердій та м'якій палітурці, інструкцій, каталогів;

З усіх підрозділів типографи «Добробут» навчанням персоналу займається Планово-економічний відділ. Він забезпечує не тільки економічне планування на підприємстві, направлене на організацію раціональної господарської діяльності, виявлення і використання резервів виробництва з метою досягнення найбільшої економічної ефективності, але також і навчання персоналу, підвищення його кваліфікації і обізнаністю в цілому. Структура відділу показана на рис. 1.2.

Рис. 1.1. Організаційна структура типографії «Добробут»

Рис. 1.2. Схема організаційної структури планово-економічного відділу

1.2. Аналіз предметної області

Безперервний розвиток Інтернет-технологій змушує підприємства переходити до більш ефективних методів Рішення задач. Не обходить цей процес і сферу поліграфічної промисловості. Особливої уваги заслуговує впровадження Інтернет-технології дистанційного навчання при вирішенні проблеми підвищення кваліфікації персоналу. Оскільки від обізнаності і кваліфікації персоналу залежить робота підприємства в цілому. Чим більше кваліфікація персоналу тим вище їх рівень, та рейтинг підприємства.

Пропонується встановити систему дистанційного навчання Moodle. Це програмне забезпечення подане як простий статичний HTML сторінка, так і складними системами управління навчанням, та навчальним контентом (Learning Content Management Systems), що буде реалізовувати функції бізнес-процесу «адміністрування». Бізнес-процес охоплює ряд функцій, які в комплексі ефективно вирішує поставлену задачу:

- налаштування повідомлень;

- налаштування зовнішнього вигляду; ;

- управління реєстрацією користувачів;

- створення звітів;

- налаштування мережевої взаємодії;

- налаштування сервера;

- створення комітетів;

Схема бізнес-процесу зображена на рис. 1.4. В табл. 1.1 наведена характеристика бізнес-процесу.

Таблиця 1.1

Характеристика бізнес-процесу «Створення комітету»

Назва характеристики

Значення характеристики

1

2

Ім’я бізнес-процесу

Створення комітету

Основні учасники

Адміністратор, президент комітету, член, сопредсідатель

Вхідна подія

Створення нового комітету

Закінчення табл. 1.1

1

2

Вхідні документи

Розпорядження про створення нового комітету

Вихідна подія

Формування комітету

Вихідні документи

Розпорядження про створення комітету

Клієнт бізнес-процесу

Адміністратор

Рис. 1.3. Діаграма «Дерево функцій»

Рис. 1.4. Схема бізнес-процесу «Створення комітету»

1.3. Аналіз існуючих програмних продуктів, що реалізують функції предметної області

Метою допрацювання модуля адміністрування дистанційної системи навчання Moodle, є поєднання можливостей програмних продуктів, які можуть вирішувати задачі такого роду, при цьому модуль буде вирішувати тільки поставлену задачу.

Аналогами розроблюваної програми можуть бути такі програмні продукти: «Learning Space 5.0», «ДОЦЕНТ» та «Moodle».

1.3.1. «Learning Space 5.0».

Learning Space 5.0 (Lotus / IBM) - програмна освітнє середовище, яка поєднує в собі можливості "класичного" навчання з сучасними інформаційними технологіями, заснованими на автоматизації взаємодії викладача зі студентами. Інтерфейс програми приведений на рис. 1.5.

Рис. 1.5. Інтерфейс програми Learning Space

Learning Space 5.0, дає можливість вчитися і викладати в асинхронному режимі (звертаючись до матеріалів курсів у зручний час), також брати участь в on-line заняттях в режимі реального часу. Користувач може створювати зміст курсу в будь-яких додатках і потім розміщувати створений матеріал в Learning Space 5.0. Програма має гнучку систему редагування та адміністрування курсу, дозволяє вибирати різні режими викладання і стежити за поточними результатами роботи учнів. Learning Space 5.0, робить навчання незалежним від місця знаходження його учасників. Для участі в навчальному процесі необхідно мати тільки доступ в Інтернет.

Learning Space 5.0 виконує:

- гнучкість - можливість навчання в потрібному вам темпі;

- групове співробітництво – можливість індивідуального або групового навчання. Простота – призначений для користувача інтерфейс допомогає легко переходити від одного модуля до іншого;

- практичний досвід - курси засновані не на "лекціях", а на практичних заняттях;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]