Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

§ 4. Виконання договору поставки

Виконання договору поставки полягає у здійсненні сторонами всіх прав та іконанні ними всіх обов'язків, передбачених договором. Відповідно до ст. 171 ,К УРСР і ст. 540 ЦК України взаємні зобов'язання за договором мають виконатися одночасно, якщо інше не випливає із закону, звичаїв ділового обороту, зговору або змісту зобов'язання. Свій головний обов'язок — передати покупце-або за його дорученням (рознарядкою) іншому підприємцеві певну продук-ію — постачальник здійснює так: він або відвантажує продукцію на адресу по-упця чи Іншої особи, або повідомляє їх про готовність продукції до здачі. В :танньому випадку покупець вибирає продукцію на складі постачальника і ви-ззить її своїми чи найманими засобами і за свій рахунок,

Зобов'язання мають виконуватися в натурі, належним чином і в установле-

ий строк згідно із законом, договором, а за відсутності таких вказівок — згідно

вимогами, що звичайно ставляться. Під час виконання договорів кожна сторо-

а повинна зважати нар інтереси другої сторони, виконувати їх найекономічні-

іим чином І всіляко сприяти другій стороні у виконанні нею своїх обов'язків.

За ст. 717 ЦК України поставку товарів постачальник здійснює шляхом від-антаження (передавання) товарів покупцеві за договором або особі, зазначеній договорі як одержувач. У разі якщо договором передбачено право покупця да-ати вказівки про відвантаження товарів окремим одержувачам (відвантажу-альні рознарядки), відвантаження (передання) товарів здійснюється постачаль-иком на адресу одержувачів, які зазначені у відвантажувальній рознарядці, міст відвантажувальної рознарядки і строк її направлення покупцем постачаль-икові визначаються договором. Якщо строки направлення відвантажувальної ознарядки договором не передбачені, рознарядка має бути направлена поста-альникові не пізніше ніж за 30 днів до настання періоду поставки. Якщо поку-іець не надав відвантажувальної рознарядки у встановлений строк, то поста-іальник має право або відмовитися від виконання договору, або вимагати від юкупця оплати товарів. Крім того, постачальник може зажадати відшкодування битків, заподіяних у зв'язку з ненаданням відвантажувальної рознарядки.

Доставку товарів постачальник здійснює шляхом відвантаження їх транспор-ом і на умовах, передбачених у договорі. Якщо у договорі не визначено, яким іидом транспорту або на яких умовах здійснюється доставка, право вибору виду 'ранспорту або визначення умов доставки товару належить постачальникові, ос-їільки інше не випливає із закону, інших правових актів, звичаїв ділового обороту або суті зобов'язання (ст. 718 ЦК України).

У разі іногородніх поставок продукцію здебільшого відправляють залізнич-іим або водним транспортом вантажною швидкістю або здають установі зв'язку

Договори поставки

для пересилання покупцеві. Одержувачам, що перебувають у важкодоступни районах, куди немає іншого способу доставки товарів, крім повітряного тран порту, поставка здійснюється цим видом транспорту. У договорі може бути п редбачено відвантаження товарів будь-яким видом транспорту або вибірка їх пі купцями.

Вибірка товарів передбачається договором здебільшого для одногородніх пі ставок, коли покупець перебуває в одному з постачальником населеному пунк і вибирає товари зі складів постачальника. Відповідно до ст. 722 ЦК України разі якщо договором передбачено передання товарів покупцеві (одержувачеві) місці перебування постачальника (вибірка товарів), покупець повинен оглянуї товари, що йому передаються, у місці їх передання, якщо інше не передбачеь законом, іншими правовими актами або не випливає із суті зобов'язанн Виявивши невідповідність товарів умовам договору, він має право відмовитш від їх одержання. Невибірка покупцем (одержувачем) товарів у встановлений д говором строк, а за його відсутності — у розумний строк після одержання поі домлення постачальника про готовність товарів до передання дає постачальник ві право відмовитися від виконання договору або зажадати від покупця опла' товарів.

Виконуючи зобов'язання, постачальник повинен додержуватися умов догов ру щодо кількості, асортименту, якості, строків та інших умов поставки.

Поставлену відповідно до умов договору продукцію покупець повинен при няти й оплатити за встановленими цінами (ч. 1 ст. 245 ЦК УРСР).

За ст. 721 ЦК України покупець (одержувач) зобов'язаний вчинити всі нес хідні дії, що забезпечують прийняття товарів, поставлених відповідно до умов і говору. Прийнятий покупцем товар слід належним чином оглянути у строк, е значений законом, іншими правовими актами, договором або звичаями ділово обороту. Покупець повинен у цей самий строк перевірити кількість, асортимеь якість, комплектність, тару й упаковку товару та додержання постачальником ших умов договору в порядку, встановленому законом, іншими правовими акі ми, звичаями ділового обороту або договором, і про виявлені невідповідності ь гайно повідомити постачальника у письмовій формі. У разі одержан поставлених товарів від транспортної організації покупець (одержувач) зобов заний перевірити відповідність товарів відомостям, зазначеним у транспортни супровідних документах, а також прийняти ці товари від транспортної організа з додержанням правил, передбачених законом, іншими правовими актами, і регулюють діяльність транспорту.

Одержання продукції від транспортної організації — це лише початковий і мент у прийманні її. Остаточну перевірку відповідності одержаної продукції у* вам договору, як правило, проводить одержувач на його складі за Інструкці про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і това народного споживання за кількістю від 15 червня 1965 р. та Інструкцією про і рядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народі го споживання за якістю від 25 квітня 1966 р.

Правила, що регулюють перевірку продукції і товарів за кількістю та якісі багато в чому збігаються, тому результати приймання часто оформляють одн актом. Це створює можливість подальшої уніфікації зазначених правил. Вод час перевіряють асортимент продукції та комплектність, тару, упаковку, мар вання та відповідність їх вимогам стандартів, технічних умов або договору.

І Глава 40

Перевірка продукції на складі одержувача проводиться у певні строки, неза-жно від надходження рахунку та інших документів на продукцію. Так, вагу :тто І кількість товарних одиниць у кожному місці перевіряють водночас з від-іиванням тари, але не пізніше 10 днів з моменту одержання продукції. Для пе-;вірки продукції за якістю при місцевій поставці надається 10 днів, при Іного-дній — не більше як 20 днів. Акт про приховані недоліки має бути складений ютягом п'яти днів після виявлення недоліків, але не пізніше чотирьох місяців дня надходження продукції до складу одержувача.

Якщо під час приймання продукції виявлено недостачу або порушення умов одо якості, комплектності тощо, одержувач повинен зупинити перевірку і за-зпечити зберігання одержаної продукції в умовах, які запобігають погіршенню юсті або змішуванню її з іншою однорідною продукцією. Про порушення, вияв-іні під час перевірки, складають акт за підписами сторін, уповноважених на шймання керівником підприємства-одержувача.

Подальше правове оформлення результатів перевірки може бути здійснено [ним із таких способів:

а) складання двостороннього акта за участю представника відправника абоіготовлювача, якщо продукцію одержано в оригінальній упаковці або непору-еній тарі останнього. Виклик представника місцевого постачальника для участіперевірці є обов'язковим. Представника іногороднього відправника викликаютьіше у випадках, передбачених обов'язковими правилами або договором;

б) відправник уповноважує на участь у прийманні іншу особу, яка перебуваємісці одержання продукції;

в) постачальник дає згоду на одностороннє приймання продукції покупцем;

г) у перевірці бере участь експерт бюро товарних експертиз або представникцповідної інспекції з якості;

д) якщо представники вищезазначених організацій не з'явилися, перевіркаїоводиться з участю компетентного представника іншого підприємства, виділе-го керівником цього підприємства на прохання одержувача;

є) до перевірки можуть залучатися компетентні представники громадськості мого підприємства-одержувача з числа осіб, затверджених для цього рішенням юфспілкового комітету. Представниками громадськості не можуть бути матері-іьно відповідальні та підлеглі їм особи.

Результати перевірки продукції оформляють актом, що його підписують усі оби, які брали участь у перевірці, і затверджує керівник підприємства-одержу-іча. Акт приймання з необхідними додатками до нього є підставою для пред'яв-:ння претензій і позовів у зв'язку з порушенням умов договору.

Розрахунки за поставлену продукцію здійснюються, за загальним правилом, зпосередньо між відправниками і одержувачами. Якщо відповідно до чинних іавил у розрахунках за продукцію бере участь підприємство, яке не є стороною договором, то воно щодо розрахунків користується правами та несе обов'язки орони за договором. Порядок і форми розрахунків визначаються в договорі від-івідно до чинних банківських правил.

За ст. 723 ЦК України покупець оплачує товари, що поставляються, з додер-анням порядку І форми розрахунків, передбачених договором. Якщо угодою орін порядок і форми розрахунків не визначені, розрахунки здійснюються пла-жними дорученнями. У разі коли в договорі передбачено поставку товарів ;ремими частинами, що входять до комплекту, оплата товарів покупцем прово-

Договори поставки 95

диться після відвантаження (вибірки) останньої частини, що входить у комплект, оскільки інше не обумовлено договором. Якщо договором передбачено, що оплату товарів здійснює одержувач (платник) і він безпідставно відмовився від оплати або не здійснив оплату товарів у встановлений договором строк, постачальник має право зажадати оплати поставлених товарів від покупця.

Під час виконання договору поставки може виникнути потреба внести зміни або доповнення до окремих його умов. Закон забороняє односторонню відмову від виконання зобов'язання або односторонню зміну умов договору, за винятком випадків, передбачених спеціальним законодавством. Сторони можуть подовжити дію договору на новий строк. Зміна, розірвання або подовження дії договор оформляються додатковою угодою, яку підписують сторони, чи шляхом обміну листами, телеграмами тощо.

Положеннями про поставки передбачено випадки, коли покупець має праве в односторонньому порядку відмовитися від виконання договору, зокрема: а) пр? поставці продукції з відхиленнями за якістю від нормативної документації; б) прі-завищенні постачальником ціни на продукцію тощо. Покупець може також від мовитися від передбаченої договором продукції (повністю або частково) за умо ви, що він повністю відшкодує постачальникові збитки, спричинені такою від мовою.

Відповідно до ст. 728 ЦК України одностороння відмова від виконання дого вору поставки (повна або часткова) допускається у разі істотного порушення до говору однією стороною. Порушення договору постачальником припускається яї істотне у разі: 1) поставки товарів неналежної якості з недоліками, які не можнг усунути у прийнятний для покупця строк; 2) неодноразового порушення строки поставки.

Порушення договору покупцем припускається як істотне у разі: 1) неоднора зового порушення строків оплати товарів; 2) неодноразової невибірки товарів Угодою сторін можуть бути передбачені й інші підстави для односторонньої від мови від виконання договору поставки або односторонньої зміни його умов. До говір поставки вважається відповідно зміненим або розірваним з моменту одер жання стороною повідомлення іншої сторони про односторонню відмову вп виконання договору, якщо інший термін не передбачений у повідомленні або ш визначений угодою сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]