Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

§ 3. Відшкодування шкоди, завданої внаслідок неусунення небезпеки (загрози) життю, здоров'ю та майну

Конституція України не тільки закріплює забезпечення екологічної безпеки, підтримання екологічної рівноваги на території України і право на безпечне для життя і здоров'я довкілля, а й передбачає наслідки порушення екологічної без-

Коментар до Конституції України. — С. 128—129.

2

Краснова М.В. Гарантії реалізації права громадян на екологічну інформацію: Автореф. дис. ... канд. юрид. наук. - К., 1997. - С. 7, 11,12.

Н Глава 67

?ки і зазначеного конституційного права (ст. 16 та ч. 1 ст. 50) у вигляді відшко-гвання завданої шкоди.

Новий ЦК України передбачає відшкодування шкоди, завданої внаслідок не-;унення небезпеки (загрози) життю і здоров'ю фізичних осіб, їхньому майну та айну юридичних осіб.

Відповідно до вищезазначеної норми, шкода, завдана внаслідок неусунення безпеки (загрози) життю і здоров'ю фізичних осіб, їхньому майну та майну ридичних осіб, підлягає відшкодуванню за правилами, які регулюють зобов'я-іння із заподіяння шкоди (статті 440—467 ЦК УРСР; статті 1185—1230 ЦК країни). Кілька слів про норми ЦК УРСР, на підставі яких необхідно відшкодо-вати шкоду, завдану погіршенням стану довкілля. Маються на увазі норми ,одо суб'єктів, підстав та обсягу цивільної відповідальності.

Як свідчить практика, заподіювачами шкоди життю, здоров'ю та майну іаслідок погіршення довкілля є юридичні особи та фізичні особи (промислові ідприємства, транспортні організації, індивідуальні підприємці тощо), які по-ушують нормативи граничнодопустимих викидів та скидів у навколишнє риродне середовище забруднюючих хімічних речовин, рівнів шкідливого впливу ізичних та біологічних факторів, що виходять з кожного конкретного гаціонарного джерела забруднення. За родом діяльності зазначені особи є злодільцями джерел підвищеної небезпеки, і підстави їх відповідальності визна-ають ст. 450 ЦК УРСР та ст. 1206 нового ЦК України. Обсяг відповідальності ередбачається статтями 453 і 455 ЦК УРСР та статтями 1211 і 1216 нового ЦК країни.

В юридичній літературі висловлена й інша думка. Так, М.І. Єрофеєв вважає, ю шкода, спричинена внаслідок негативного впливу на довкілля протиправної [яльності підприємств, установ, організацій та окремих громадян підлягає ідшкодуванню відповідно до ст. 69 Закону України "Про охорону на-колишнього природного середовища"1. Уявляється погляд М. І. Єрофеєва епереконливим. Справа в тому, що цивільне право має лише йому властиві ожливості, які забезпечують здійснення права на відшкодування шкоди, завда-ої внаслідок неусунення небезпеки життю, здоров'ю та майну. Цивільне право а відміну від Інших галузей права, передбачає принцип повного відшкодування аподіяної шкоди, а також допускає повне відшкодування шкоди незалежно від ини.

Крім того, право на безпечне життя і здоров'я — це абсолютне право, якому ідповідає абсолютний обов'язок усіх і кожного (фізичних, юридичних осіб, іших організацій, держави) утримуватися від порушення цього права. Невико-ання абсолютного обов'язку призводить до виникнення деліктного зобов'язання і заподіяння шкоди, що регулюється нормами цивільного права2.

Коментар до Конституції України. — С. 129—130.

Малеин Н.С. Гражданский закон и права личности в СССР. — С. 176—182; Малеина МЛ. Зазн. раця- - С. 39-57.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]