Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 62

допустили зменшення основної суми довіреного майна, однозначно на ко-сть довірителів (установників управління)1.

§ 5. Припинення договору довірчого управління майном

Універсальність конструкції довірчого управління передбачає більш широке їло підстав його припинення, ніж підстав виникнення. Довірче управління май-ім може припинитися як за волевиявленням його сторін, так і за законом або шенням суду.

Перелік підстав припинення договору довірчого управління наведено в п. 1 •. 1063 ЦК України.

Однією з підстав припинення довірчого управління є заява однієї із сторін ю припинення договору у зв'язку зі спливом його строку або досягнення мети, ія якої воно засновувалося.

Довірче управління припиняється у випадку смерті фізичної особи, що є до-рчим управителем, визнання її недієздатною, обмежено дієздатною, безвісно дсутньою або банкрутом.

Підставою припинення довірчого управління є смерть або припинення діяль-зсті довірчого управителя за відсутності інших спільно керуючих на момент чинення наведених фактів, визнання фізичної особи — установника довірчого іравління банкрутом.

Довірче управління припиняється зі смертю фізичної особи, що є вигодона-увачем, або ліквідацією юридичної особи — вигодонабувача, якщо інше не пе-едбачено договором.

Довірче управління припиняється у разі відмови установника управління від зговору з іншої причини, крім неможливості для довірчого управителя здійсню-ати довірче управління майном, за умови виплати довірчому управителеві вина-зроди, передбаченої договором.

Довірче управління припиняється на підставі рішення суду, господарського уду, третейського суду у випадках, передбачених законом.

Світова практика виробила й інші підстави припинення довірчого управління айном, до яких належать:

виникнення обставин або виконання умов, передбачених договором або ін-юю підставою виникнення довірчого управління;

смерть громадянина або припинення діяльності юридичної особи чи відмова ід своїх прав однієї або кількох осіб, які визнаються вигодонабувачами, якщо ін-ле не встановлено договором про довірче управління;

відсутність у договорі чи інших підставах виникнення довірчого управління мов або існування обставин, які є істотними умовами довірчого управління;

ініціатива установника або довірчого управителя, якщо це було передбачено .оговором про довірче управління;

Слюсаревський М. М, Теоретичні проблеми договірного управління чужим майном в Україні: штореф. дис.... канд. юрид. наук. — Харків, 1999. — С. 13.

Договір довірчого управління майном чі

задоволення судом позову, пред'явленого установником або вигодонабувачем у зв'язку з невиконанням довірчим управителем обов'язків, які випливають з договору чи інших підстав виникнення довірчого управління, або зловживання ним довірою, наданою йому установником при створенні довірчого управління.

Специфіка довірчого управління майном обумовила порядок припинення цих правовідносин. За наявності відповідних підстав довірче управління майном припиняється у порядку, визначеному договором або законом. Згідно з п. 2 ст. 1063 ЦК України у разі відмови сторони договору довірчого управління майном інша сторона має бути сповіщена про це за три місяці до припинення договору, якщо договором не встановлений інший строк. Після припинення договору довірчого управління майно, що перебуває в довірчому управлінні, передається установникові управління, якщо інше не передбачено договором. Наприклад, у випадку припинення довірчого управління договором може передбачатися обов'язок довірчого управителя розпродати всі активи довірчого управління і безкоштовно передати виручені кошти на благодійні цілі конкретно визначеному або невизна-ченому колу вигодонабувачів. У разі припинення довірчого управління довірчий управитель зобов'язаний розпорядитися залишком майна відповідно до вказівок установника або умов, передбачених договором довірчого управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]