Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 63 зобов'язання за спільною діяльністю

§ 1. Загальна характеристика зобов'язань за спільною діяльністю

Роль зобов'язань за спільною діяльністю. У процесі задоволення своїх кономічних (майнових) та інших інтересів у суб'єктів цивільних правовідносин ,иникає необхідність у кооперації (від лат. соорего — співробітничаю), тобто у пільній діяльності, змістом якої може бути об'єднання майна, трудових зусиль, ірганізація співпраці тощо для досягнення загальної мети. Ця необхідність може іути зумовлена різними чинниками, зокрема: відсутністю в особи достатніх фі-іансових коштів, майна, досвіду, знань, технологій тощо для здійснення будь-кого виду діяльності; неможливістю здійснювати певний вид діяльності без артнерів через юридичні (нормативно-правові) вимоги (організація та діяльність юндової біржі, комерційного банку, здійснення довірчих операцій, страхової ді-льності, проведення ломбардних операцій); бажанням отримати певні пільги, окрема податкові; прагненням уникнути чи зменшити ризики тощо.

Правове регулювання спільної діяльності для досягнення загальної для її часників мети має давню історію. Вже римське право містило досить детальні оложення про договір спільної діяльності, який став прообразом усіх сучасних ипів та видів зобов'язань цієї групи, в тому числі і засновницьких договорів або оговорів про заснування торгових (господарських) товариств.1

Специфічні риси зобов'язань за спільною діяльністю. Серед різних ви-ів договірних зобов'язань, які відображають процес обміну у суспільстві, зо-ов'язання за спільною діяльністю посідають окреме місце. Це зумовлено особ-ивостями, властивими даному виду цивільних правовідносин.

Усі дослідники як головну класифікаційну ознаку цих зобов'язань називають іільну діяльність осіб для досягнення будь-якої загальної мети, що не супе-гчить законові.

Ці зобов'язання дуже часто об'єднують більше двох учасників. Причому кож-нй учасник зобов'язань за спільною діяльністю виступає водночас як боржник як кредитор. Але жодна із сторін не може вимагати виконання для себе особис-:, так само як і не повинна виконувати зобов'язання безпосередньо іншій сто-

В новому ЦК України установчим документом для повного та командитного товариств [ступає засновницький договір. Для створення всіх інших товариств, як підприємницьких, так і підприємницьких, укладається, як правило, договір про створення (заснування) товариства, :ий не є установчим документом. Згадані договори на цей час ще називаються та кваліфікуються тановчими, тому в подальшому викладі вживається ця конструкція.

Зобов 'язання за спільною діяльністю 473

роні. Взаємні права та обов'язки учасників опосередковані необхідністю досягнення загальної мети.

На відміну від таких видів зобов'язань, як купівля-продаж, міна, дарування, поставка тощо, де відбувається перехід майна від одного власника до іншого, у зобов'язаннях за спільною діяльністю майно часто об'єднується у спільну власність.

Іншою характерною особливістю зобов'язань за спільною діяльністю є наявність у сторін загального інтересу на відміну, зокрема, від зобов'язань купівлі-продажу, майнового найму (оренди), в яких інтереси сторін протилежні: одна особа має на меті передати (продати, надати в оренду) майно та одержати за нього певну суму, а друга — набути майно у власність або у володіння і користування.

Спільна діяльність для досягнення загальної мети вимагає від учасників чіткої організації. Отже, зобов'язання за спільною діяльністю мають чіткий організаційний характер.

Важливою ознакою цих правовідносин є те, що сама суть спільної діяльності передбачає, як правило, певну зовнішню реалізацію, іншими словами, вона потребує від сторін вступати у відносини з третіми особами.

Зобов'язання за спільною діяльністю часто мають тривалий характер із зазначенням строку або з невизначеністю строку їх дії.

Важливою рисою зобов'язань за спільною діяльністю є їх особистий характер.

Нормативно-правове регулювання зобов'язань за спільною діяльністю. Зобов'язання за договором про спільну діяльність спеціально передбачені главою 38 ЦК УРСР. Положення цієї глави вже не відповідають потребам сучасного розвитку і потребують модифікації, яку запропоновано у главі 77 ЦК України. Зобов'язання, що виникають з установчого договору учасників, регламентуються відповідними законодавчими актами залежно від обраних учасниками правових форм підприємництва (закони України "Про підприємства в Україні", "Про підприємництво", "Про господарські товариства", "Про банки і банківську діяльність", "Про страхування" тощо). Основні положення про засновницькі договори та деякі договори по створення товариств містяться у підрозділі "Юридичні особи" нового ЦК України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]