Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 45

ДОГОВІР ОРЕНДИ ДЕРЖАВНОГО ТА КОМУНАЛЬНОГО МАЙНА

§ 1. Поняття договору оренди. Об'єкти оренди

Одним з напрямів підвищення ефективності використання майна державних щриємств та організацій у сучасних умовах є передача його в оренду фізичним зридичним особам. За допомогою оренди реалізуються як інтереси власника що отримання доходу з наявних у нього виробничих фондів, так і інтереси ендаря, який, не обтяжуючи себе щоразу придбанням необхідного обладнання, таткування тощо у власність, має змогу ефективно використовувати найняте м майно для здійснення своєї статутної діяльності.

Загальне поняття оренди сформульовано в ст. 2 Закону України "Про оренду ржавного та комунального майна" від 14 березня 1995 р.1. Відповідно до цієї атті орендою визнається основане на договорі строкове платне користування йном, що необхідне орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяль-сті.

З наведеного визначення випливає, що:

по-перше, орендні відносини мають виключно договірний характер і не мо-гть виникати на підставі планових завдань або Інших адміністративно-управ-іських актів;

по-друге, оренда передбачає передачу майна у користування (без надання ава орендареві розпоряджатися орендованим майном);

по-третє, таке користування є платним, що забезпечується внесенням орен-зем орендодавцеві орендної плати у визначених розмірах;

по-четверте, оренда передбачає передачу майна у строкове (тимчасове) ко-стування. У разі закінчення строку, на який було укладено договір оренди, цей ™овір припиняється.

Майно, що передається в оренду, може використовуватися орендарем для йснення як підприємницької (виробництво продукції, виконання робіт, надан-

послуг, заняття торгівлею), так і іншої (задоволення лікувально-оздоровчих, освітницьких, культурно-спортивних потреб тощо) діяльності.

Законодавство про оренду є одним з правових інститутів господарського за--юдавства України. Відносини щодо оренди майна регулює насамперед Закон

Цей Закон є новою редакцією Закону України "Про оренду майна державних підприємств та анізацій" від 10 квітня 1992 р.

Договір оренди державного та комунального майна 14

України "Про оренду державного та комунального майна". Його особливість по лягає в регулюванні двох груп відносин: організаційних, пов'язаних з передачер в оренду майна державних підприємств та організацій, підприємств, засновани; на майні, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комуналь ній власності, їх структурних підрозділів; майнових між орендодавцями та орен дарями щодо господарського використання державного майна, майна, що нале жить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності.

Зазначений закон, незважаючи на його назву, має універсальний характер оскільки його положеннями (якщо інше не передбачено законодавством та дого вором оренди) може регулюватися оренда майна інших форм власності (приват ної та колективної).

Важливе значення для регулювання орендних відносин мають й Інші акти за конодавства України: ЦК УРСР (глава 25 "Майновий найом"), ЦК Україні (глава 58 "Найм (оренда)"); декрети Кабінету Міністрів України "Про укладенні договорів оренди приміщень підприємствами й організаціями торгівлі, громад ського харчування та сфери послуг" від 29 грудня 1992 р. № 20-92 "Про пере лік майнових комплексів державних підприємств, організацій, їх структурни; підрозділів основного виробництва, приватизація або передача в оренду яких ні допускається" від 31 грудня 1992 р. № 2б-922, "Про впорядкування використай ня адміністративних будинків і нежитлових приміщень, що перебувають у дер жавній власності" від 11 січня 1993 р. № 5-933, "Про приватизацію цілісних май нових комплексів державних підприємств та їх структурних підрозділів, здани; в оренду" від 20 травня 1993 р. № 57-934; Закон України "Про приватизацію дер жавного майна" від 4 березня 1992 р.; постанова Кабінету Міністрів Україні "Про затвердження Методики оцінки вартості об'єктів оренди, Порядку викуп; орендарем оборотних матеріальних засобів та Порядку надання в кредит оренда реві коштів та цінних паперів" від 10 серпня 1995 р. № 6295; Типові договорі оренди, затверджені наказом Фонду державного майна України від 23 серпні 2000 р. № 17746, та ряд інших нормативних актів.

Закон України "Про оренду державного та комунального майна" визначає яке саме майно може бути об'єктом оренди. Насамперед об'єктами оренди, зі цим законом, є цілісні майнові комплекси підприємств, їх структурних підроздІ лів (філій, цехів, дільниць). Закон (п. 1 ст. 4) під цілісним майновим комплєксор розуміє господарський об'єкт із завершеним циклом виробництва продукції (ро біт, послуг), з наданою йому земельною ділянкою, на якій він розміщений, авто номними інженерними комунікаціями, системою енергопостачання.

Оскільки майно підприємства, крім основних фондів, становлять також обо ротні кошти та інші цінності, законодавством встановлений спеціальний порядоі передачі їх орендареві. Так, грошові кошти та цінні папери з урахуванням дебі

Відомості Верховної Ради України. - 1993. — № 11. — Ст. 90.

2 Там само. - 1993. - № 11. - Ст. 96.

3 Там само. - 1993. - № 12. - Ст. 108.

4 Там само. - 1993. - № ЗО. - Ст. 337.

5 ЗП України. - 1995. - № 12. - Ст. 276.

6 Офіційний вісник України. - 2000. - № 52. - Ст. 2281.

2 Глава 45

хької та кредиторської заборгованості орендодавець надає орендареві на умо-* кредиту за ставкою рефінансування Національного банку України. Надання гндареві в кредит коштів та цінних паперів здійснюється на підставі кредитно-договору, який укладається одночасно з договором оренди. Строк надання здиту не повинен перевищувати строку дії договору оренди. У разі розірвання їдитного договору, закінчення строку його дії або припинення договору оренди гндар зобов'язаний повернути орендодавцеві надані йому кошти та цінні пази.

Інші оборотні матеріальні засоби (тобто негрошові кошти і нецінні папери) куповуються орендарем згідно з договором купівлі-продажу, який укладається іочасно з договором оренди. Плата за придбані оборотні матеріальні засоби зситься орендарем протягом ЗО календарних днів з моменту укладання дого-зу. Створеному членами трудового колективу господарському товариству гндодавець може продати оборотні матеріальні засоби в кредит за умови опла-ним не менш як ЗО відсотків їхньої вартості. При цьому термін оплати оборот-х матеріальних засобів не повинен перевищувати одного року з дати укладен-

договору купівлі-продажу. Розміри чергових внесків та строки їх сплати значаються у договорі купівлі-продажу.

Об'єктами оренди, за Законом України "Про оренду державного та комуналь-го майна", можуть також бути нерухоме (будівлі, споруди, приміщення) та ін-

окреме індивідуально-визначене майно підприємств, а також майно, що не йшло до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі при-гизації (корпоратизації).

Разом з тим не можуть бути об'єктами оренди цілісні майнові комплекси дер-вних підприємств, їх структурних підрозділів (філій, цехів, дільниць), що йснюють діяльність, передбачену ч. 1 ст. 4 Закону України "Про підприєм-цтво" (це діяльність, пов'язана з обігом наркотичних засобів, психотропних ювин, їх аналогів і прекурсорів), а також цілісні майнові комплекси казенних дриємств.

Законодавчими актами України може бути доповнено перелік державних під-иємств, майнові комплекси яких не можуть бути об'єктами оренди. Так, згідно Декретом Кабінету Міністрів України "Про перелік майнових комплексів дер-вних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів основного вироб-цтва, приватизація або передача в оренду яких не допускається" від 31 грудня 92 р. № 26-92 не допускається, зокрема, передача в оренду радіотелевізійних зедавальних центрів та об'єктів, що становлять загальнодержавну систему язку; магістральних ліній електропередачі, магістральних трубопроводів; ма-тральних залізниць, автомобільних шляхів державного значення, метрополіте-і; гідро- і атомних електростанцій; протирадіаційних споруд тощо. Декретом сож встановлено, що передача в оренду майнових комплексів чи відокремле-го майна, які забезпечують діяльність Верховної Ради України, Президента раїни, Кабінету Міністрів України, може провадитися тільки з дозволу зазнаних органів.

Договір оренди державного та комунального майна 143

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]