Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 58

сладу на практиці. Як уже зазначалося, у нормативних актах Національного у України та в практичній діяльності договір банківського вкладу ототожню-д з депозитним договором. Наприклад, відповідно до постанови Правління

від ЗО червня 1998 р. № 250 "Про затвердження нової редакції Правил :нення депозитних операцій для банківських депозитів, затверджених Поста-ю Правління НБУ від 07.07.97 № 216" встановлено, що депозитом (вкла-

є кошти, що надаються фізичними та юридичними особами в управління ренту, визначеному фінансовою організацією згідно із чинним законодавством іїни, або нерезиденту на чітко визначений строк та під процент і оформля-:я відповідною угодою.

І новому ЦК України серед низки нових договорів закріплено норми про до-) банківського вкладу. У визначеному понятті цей договір також ототожню-я з депозитним договором. "За договором банківського вкладу (депозиту) і сторона (банк), що прийняла від іншої сторони (вкладника) або для грошову суму(вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладові таку суму та проценти на неї або доход в іншій формі на умовах та рядку, встановлених договором." Назване поняття дає можливість зроби-исновок, що за правовою природою договір банківського вкладу є самостій-договором у системі цивільно-правових договорів з притаманним для нього .метом договору. За ознаками цей договір можливо визначити як реальний, торонній і оплатний. Визначення правової природи договору є досить важли-для правового регулювання відносин, які опосередковані договором, адже це можливість встановити момент виникнення договірних правовідносин, розпо-)бов'язків і прав між сторонами договору, а також наявність вимог і зустріч- задоволення. Правова природа договору банківського вкладу спричинює ба-

спорів. Всі точки зору відносно правової природи договору банківського іду можна умовно поділити на три групи. Представники першої групи вважа-його різновидом договору схову. Клієнт передає банку суму грошей або Інше іо, зокрема цінні папери на пред'явника, а банк зобов'язується зберігати йо-іередане і повернути на вимогу клієнта1.

нші вважають, що він є різновидом договору позики, в якому позичальником нк, а позикодавцем — вкладник. Позикодавець передає позичальнику у влас-ь гроші або речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язуєть-овернути позикодавцеві таку саму суму грошей або рівну кількість речей то-амого роду і якості2.

Іозиція третьої групи авторів грунтується на тому, що це самостійний дого-і системі цивільно-правових договорів3.

С觧епкіет В, Ьезсопігаїз сіє 1а ргаШціе Ьапсаіге Зиіззе. — Сєпєує, 1981. — Р. 72—73; Мозо-і. П. Право собственности в Российской Федерации в период перехода к рьіночной зкономи-М., 1992. - С. 100.

Ерпшева Н. Ю. Международное банковское право. — М, 1998. — С. 82; Дмитриев-Мамо-ї. А., Евзлин 3. її. Теория и практика коммерческого банка. — М., 1992. — С. 209.

Олейник О. М. Основи банковского права: Курс лекций. — М., 1997. — С. 99; Новоселова Л.А. .овские сделки в Гражданском кодексе РФ 1996 года //Правовое регулирование банковской їльности. - М., 1997. - С. 134.

Правове регулювання кредитно-розрахункових відносин 385

До такої точки зору є підстави приєднатися, тому що договір банківського вкладу регулюється окремими нормами спеціальних нормативних актів. Крім того, новий ЦК України відводить йому місце в окремій главі. На відміну від договору позики, договір банківського вкладу є оплатним договором на визначених умовах про сплату відсотків. Йому притаманний особливий суб'єктний склад. Зокрема, особою-позичальником може бути установа, яка має спеціальну ліцензію Національного банку України. За такими ж ознаками договір банківського вкладу можна розмежувати з договором схову.

Важливою правовою проблемою є питання відносно власності на грошові кошти, які клієнт передає банку на умовах договору банківського вкладу. Є підстави вважати, що за договором банківського вкладу передані банку кошти завжди залишаються власністю вкладника, який залишає за собою право розпорядження ними. Для банку ці гроші зберігають режим залучених коштів, які він зобов'язаний повернути вкладнику за першою вимогою. Таке положення є принциповим, оскільки саме з ним пов'язано право вкладника вимагати кошти передані банку на умовах договору банківського вкладу і обов'язок банку повернути кошти вкладнику з першою вимогою. Закріплення цього принципового положення у законодавстві є істотним для вияву довіри до банку з боку вкладників.

Як уже зазначалося, право на залучення грошових коштів на умовах договору банківського вкладу мають тільки ті установи, які здійснюють такі банківські операції відповідно до ліцензії. Такими установами відповідно до чинного в Україні законодавства є комерційні банки, які створені і діють відповідно до Закону України "Про банки і банківську діяльність". Є підстави вважати, що небанків-ські установи, якщо вони навіть і є кредитними, не можуть залучати кошти на умовах цього договору. Законодавство передбачає можливість заміни сторони в договорі (уступка вимоги і переведення боргу). Переведення боргу на стороні банку може мати місце тільки тоді, якщо новим боржником також є банк.

Для договору банківського вкладу обов'язковою є письмова форма. Вбачається, що письмова форма цього договору вважається дотриманою, якщо внесення вкладу засвідчене ощадною книжкою, ощадним або депозитним сертифікатом або іншим документом, виданим банком вкладнику, що відповідає вимогам, передбаченим для таких документів нормативним актом. Договір може бути оформлений шляхом складання єдиного документа в двох примірниках, один із яких видається вкладнику. Ощадна книжка, ощадний або депозитний сертифікат мають відповідати вимогам законодавства, банківським правилам і звичаям ділового обороту.

Оскільки договір банківського вкладу є реальним договором, момент його підписання може не збігатися з моментом виникнення правовідносин між суб'єктами цього договору. І саме у зв'язку з цим доцільним способом укладання договору банківського вкладу з громадянином є оформлення ощадної книжки або іншого документа, який засвідчує внесення коштів на його рахунок, а отже, і момент виникнення прав та обов'язків за договором.

В ощадній книжці мають бути зазначені і засвідчені банком найменування і місце перебування банку, а якщо внесок внесений у філію, також місце перебування його відповідної філії, номер рахунку по внеску, усі суми коштів, зарахованих на рахунок, усі суми коштів, списаних з рахунку, і залишок коштів на рахунку на момент пред'явлення ощадної книжки в банк. Якщо не доведене інше,

25 — 2-2728

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]