Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 44

тану речі, переданої у найм внаслідок її нормального зношування або упущень іаймодавця (ч. З ст. 798 ЦК України).

Крім зазначених обов'язків ЦК України наділяє наймача і певним комплек-ом прав. Так, наймодавець може робити поліпшення переданої йому у користу-ання речі. Проте, виходячи із загального правила про те, що зміна стану речі юже відбуватися лише за згодою наймодавця, а також спеціальної норми т. 797, поліпшення орендованої речі наймач може робити лише за згодою най-одавця. В цьому разі наймач має право на відшкодування вартості необхідних итрат або на зарахування їх вартості у рахунок плати за користування річчю 4. З ст. 797). Якщо поліпшення можуть бути відокремлені від речі без ЇЇ пошко-ження, наймач, замість відшкодування вартості поліпшень, може їх вилучити. України містить нову норму, що стосується поліпшення речі наймачем, якщо результаті цього створюється нова річ. В цьому випадку наймач стає співвлас-иком речі. Річ належитиме наймодавцеві та наймачеві на праві спільної часткові' власності, в якій частка наймача відповідає вартості його витрат на поліпшен-я речі. Проте вказана норма є диспозитивною, і законом або договором може гти передбачений інший розподіл часток.

Стаття 796 надає наймачеві коло спеціальних переважних прав. Так наймач, шй належно виконує свої обов'язки за договором найму, після спливу строку )говору має переважне право перед іншими особами на укладення договору ійму на новий строк. Про намір укласти договір найму на новий строк наймач ібов'язаний повідомити наймодавця заздалегідь, до закінчення строку договору, ас, за який наймач повинен повідомити наймодавця про бажання продовжити рок найму, може бути визначений у договорі. Якщо в договорі строк не вста-ївлєний, повідомлення має відбутися у розумний строк. При цьому продовжен-і договору найму на новий строк вважається новим договором, який може міс-іти умови, що відрізняються від умов попереднього договору. І якщо наймач 1 погоджується з новими умовами, він втрачає переважне право на укладення кого договору, і наймодавець може передати майно у користування іншим обам.

У разі якщо наймодавець бажає продати річ, що є об'єктом найму, наймач, ий належно виконує свої обов'язки, має переважне право перед іншими осо-ми на її придбання. Тобто лише в разі повної відмови наймача купити річ або доови придбати її на умовах, запропонованих наймодавцем, останній може за-опонувати річ іншим особам. Але якщо немає бажаючих купити річ на умовах, пропонованих наймодавцем, і він погодитися продати її на умовах, які задо-льняють наймача, останній знову має переважне право на її купівлю.

Припинення договору найму. Договір найму (оренди) припиняється як на -альних підставах припинення зобов'язань, передбачених ЦК України, так і у зі виникнення спеціальних підстав, зазначених у главі 58 цього кодексу. Спеціальні підстави припинення договору найму можна поділити на дві групи:

а) об'єктивні, які не залежать від волі сторін;

б) суб'єктивні — розірвання або відмова від договору однією Із сторін або задою сторін.

Спеціальними об'єктивними підставами припинення договору найму за

800 ЦК України є: смерть фізичної особи—наймача та ліквідація юридичної

)би, яка була наймачем або наймодавцем. При цьому ліквідація юридичної осо-

завжди тягнутиме за собою припинення договору найму, незалежно від волі

Договір майнового найму (оренди) 12]

сторін. Що стосується смерті фізичної особи—наймача, то зазначена підстава диспозитивною: закон або сторони в договорі можуть передбачити продовженні дії договору найму і після смерті наймача.

Суб'єктивні підстави припинення відносин найму можна розділити на три ос новні форми:

  1. розірвання договору за згодою сторін — це загальна підстава припиненнізобов'язання, яка стосується і договору найму;

  2. відмова від договору;

  3. розірвання договору на вимогу якоїсь із сторін.

Одностороння відмова від договору допускається, якщо це передбачено зако ном або угодою сторін. Так, у договорі найму допускається одностороння відмов; як наймодавця, так і наймача від договору, що укладений на невизначений строї (ч. 2 ст. 782). Крім того, наймодавцеві дозволяється відмовитися від договорі найму та вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користу вання річчю протягом трьох місяців поспіль (ч. 1 ст. 801). При припиненні дого вору найму внаслідок односторонньої відмови звернення з позовом до суду не ви магається. Договір .„вважається припиненим з моменту повідомлення наймача про відмову від договору (ч. 2 ст. 801) або по збігу певного терміну після пові домлення сторони про відмову від договору (ч. 2 ст. 782).

При розірванні договору найму на вимогу однієї із сторін обов'язковим є пред'явлення позову до суду. ЦК України (ст. 802) надає наймодавцеві право ви магати розірвання договору найму у таких випадках:

  • якщо наймач користується річчю всупереч договору або призначений:майна;

  • якщо наймач без дозволу наймодавця передав річ у користування інші?особі;

  • якщо наймач своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодженняречі;

  • якщо наймач не приступив до проведення капітального ремонту речі, якщо обов'язок проведення капітального ремонту був покладений на наймача.

В свою чергу наймач має право розірвати договір найму у разі, якщо наймо давець передав у користування річ, якість якої не відповідає умовам договору тг призначенню речі, а також якщо наймодавець не виконує свого обов'язку щодс проведення капітального ремонту речі (ст. 803 ЦК України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]