Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn. 2..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
5.86 Mб
Скачать

Глава 43 договір довічного утримання (догляду)

§ 1. Поняття та ознаки договору довічного утримання

Новим ЦК України врегульовані відносини, що виникають за договором рен-и, який не передбачався в радянському цивільному законодавстві. За договором іенти одна сторона (одержувач ренти) передає другій стороні (платникові рен-и) у власність майно, а платник ренти взамін цього зобов'язується періодично иплачувати одержувачеві ренту у формі певної грошової суми або в іншій формі ст. 750 ЦК України).

Одним із різновидів договору ренти можна вважати договір довічного утри-іання, який має свої особливості. Цей договір був врегульований також цивіль-іим законодавством радянського періоду.

За договором довічного утримання одна сторона, що є непрацездатною осо-ою за віком або станом здоров'я (відчужувач), передає у власність другій сто-оні (набувачеві майна) будинок або частину його, взамін чого набувач майна обов'язується надавати відчужувачеві довічно матеріальне забезпечення в нату-і у вигляді житла, харчування, догляду і необхідної допомоги (ст. 425 ЦК ФСР).

Новий ЦК України, на відміну від ЦК УРСР, в якому договору довічного тримання присвячено лише 5 статей, більш детально регламентує зазначені від-осини, надавши цьому договору дещо іншого значення. Так, ЦК УРСР відносить оговір довічного утримання до договорів про надання послуг, виділяючи його го-овну мету — надання відчужувачеві майна матеріального забезпечення. Новий І,К України відводить цьому договору місце серед групи договорів, спрямованих а відчуження права власності, розмістивши норми, що регулюють відносини до-овору довічного утримання після договору міни. Цим самим новий ЦК України ідкреслює його правові наслідки, спрямовані на відчуження права власності. Іри цьому новий ЦК розширює коло об'єктів, що відчужуються за цим догово-ом, а також коло осіб, які можуть бути відчужувачами за договором довічного тримання. Крім того, ЦК України визнає договір довічного утримання також до-овором догляду, додавши таке його визначення у назву глави, присвяченої ьому виду договору.

Так, відповідно до ст. 763 нового ЦК України "за договором довічного утри-

іання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві)

власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно

бо рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується

абезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно."

Договір довічного утримання (догляду) 113

Договір довічного утримання (догляду) є одностороннім, оскільки за цим договором лише одна особа — набувач наділена обов'язками, а відчужувач — лише правами. В юридичній літературі іноді договір довічного утримання визнають двостороннім договором1. На думку О. А. Підопригори, цей договір має також певні ознаки двосторонності, оскільки набувач має право вимагати розірвання договору довічного утримання2. Договір довічного утримання безумовно є оплатним, оскільки набувач отримує у власність за цим договором певне майно, а відчужувач — необхідне утримання у вигляді відповідних матеріальних благ та послуг. При цьому цивільне законодавство не вимагає щоб вартість передаваного відчужувачем майна була еквівалентною вартості надаваного набувачем утримання. У вартості цих цінностей можуть бути досить істотні розбіжності, що залежить від домовленостей сторін, а також від тривалості життя відчужувача. Договір довічного утримання не має завідомо визначеного терміну його дії, оскільки він обумовлений моментом настання смерті відчужувача. Тому від тривалості його життя безпосередньо залежить розмір надаваного набувачем утримання.

Цивільне законодавство встановлює особливі вимоги щодо форми договору довічного утримання. Відповідно до ст. 425 ЦК УРСР договір довічного утримання повинен бути нотаріально посвідчений. Недодержання цієї вимоги тягне за собою недійсність угоди про довічне утримання (ст. 47 ЦК УРСР). ЦК УРСР безпосередньо не передбачає обов'язкової державної реєстрації договорів довічного утримання, як це зроблено щодо Інших угод з відчуження нерухомості, зокрема, за договорами купівлі-продажу, міни, дарування (статті 227, 242, 244 ЦК УРСР). Проте на практиці набувачі нерухомості за договорами довічного утримання здійснюють їх реєстрацію щоб підтвердити своє титульне право власності відповідно до Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. При цьому варто зауважити, що відсутність такої реєстрації не призводить за чинним цивільним законодавством України до недійсності договору довічного утримання, на відміну від старого і нового цивільних кодексів РФ, за якими такі наслідки встановлено.

Новий ЦК України містить певні новели щодо оформлення довічного утримання. Так, відповідно до ст. 764 ЦК України договір довічного утримання укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню, а щодо відчуження нерухомості — також державній реєстрації. Проте ні зазначена стаття, ні названі статті глави 16, що регулюють правочини, не визначають правові наслідки недодержання вимог про державну реєстрацію договору довічного утримання, за яким відчужується нерухомість, а відтак можливий висновок, що невиконання сторонами цієї вимоги не є підставою визнання нотаріально посвідченого договору недійсним.

З формою договору довічного утримання новий ЦК пов'язує момент виникнення права власності на майно у набувача. Так, за ст. 767 ЦК України набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання, відповідно до ст. 336 цього Кодексу. Із змісту цієї статті випливає, що право влас-

Советское гражданское право. — К., 1983. - Ч. 2. — С. 23.

Цивільне право України: Підручник: У 2 кн. / За ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнєцової. — К.: Юрінком Інтер, 1999. - Кн. 2. - С. 157.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]