Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

5. Лист турецького султана сулеймана і пишного до короля франціска і (1526 p.).

Після бою під Павією 1525 р. Франціск І, потрапивши в полон до Карла V, короля Іспанії і імператора германського (з 1519 p.), був змуше­ний шукати союзу з Туреччиною для спільних воєнних дій проти Карла V.

Слідом за першим посольством, яке не досягло мети, до султана був від­правлений таємний агент, Жан Франджіпані, якому вдалося добратися до Константинополя. Султан ласкаво поставився до просьби полоненого короля Франціска І та відповів йому таким листом:

«Він [бог] високий, багатий, великодушний і щедрий. З ласки того, чия могутність прославлена і чиє слово прока­зане, священними чудесами Мухаммеда (нехай спасе і нехай бла­гословить його бог), цього сонця на небі пророцтва, цієї зірки в сузір’ї апостолів, цього вождя пророків і проводиря загону обраних, сприянням його чотирьох святих друзів Абубекра, Омара, Османа, Алі (нехай буде над ними всіма милість преви­сокого бога), а також усіх угодників божих – я, сам, султан султанів, государ государів, що роздає корони монархам усієї земної кулі, я,^тінь бога на землі, султан і падишах Білого і Чор­ного морів, Румелії, Анатолії, Караманії, Румської землі, Зуль-кадрії і Діарбекру, Курдістану, Азербайджану, Персії, Дамаска, Алеппо, Каїра, Мекки і Медіни, Єрусалима, всієї землі Аравії, Йемену і багатьох інших земель, завойованих зброєю моїх бла­городних і знаменитих предків (нехай освятить Господь їх мо­гили), а також здобутих вогненним мечем і побідоносною шаб­лею моєї найяснішої величності, я є султан Сулейман-хан, син султана Селім-хана, сина султана Баязед-хана.

Ти, Франціск, король Французької землі, через вашого вірного слугу Франкіпана [Франджіпані] ви звернулися з листом до моєї Порти1, пристановища государів; ви передали також через нього деякі словесні доручення; ви повідомили нас, що ворог захопив вашу країну і що ви самі перебуваєте в даний час у по­лоні, і ви звернулися сюди по допомогу і засоби для вашого ви­зволення. Всі ці повідомлення були зложені біля підніжжя мого трону, цього пристановища для всього світу; моя імператорська вченість опанувала їх в усіх деталях, і я дістав про них найпов­ніші відомості.

Нема нічого дивного в тому, що імператори зазнають поразок і потрапляють у полон. Отже, бадьоріться і не занепадайте ду­хом. Наші славні предки і наші знамениті попередники (нехай освятить Господь їх могили) ніколи не припиняли воєн для того, щоб відбити ворога і підкорити нові землі. І ми також насліду­вали їх приклад. Ми безустанно завойовували провінції і міцні неприступні фортеці. Вдень і вночі наш кінь стоїть осідланий, і ми оперезані шаблею.

Нехай допоможе Всевишній добрій справі. Куди б не схиля­лась його воля, нехай буде вона виконана. Але, зрештою, роз­питавши вашого агента, ви довідаєтесь від нього про все потрібне.

Отже, нехай буде це відомо вам. Написано на початку місяця бебіул-ахіра1 932 р. [1526 р.] у резиденції столиці імперії, у… Константинополі.

1 Назва уряду Туреччини. Це слово увійшло в ужиток в XVI ст. і озна­чає французький переклад турецького слова «капу» – двері. У турків цим словом називали придворну установу візирів, або міністрів, які засідали біля входу, біля дверей приміщення з троном султана.

2 Четвертий місяць мусульманського календаря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]