Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

Стаття дев’ята

По-дев’яте, ми надто обтяжені штрафами, (freve), бо завжди запроваджують нові постанови і карають нас не по заслузі, а через ворожість або догідливість. Наша думка така: карати нас за старими писаними законами залежно від обставин, а не свавільно.

Стаття десята

По-десяте, ми обтяжені тим, що дехто привласнив собі луки які належать общині. Ці землі ми хочемо знову повернути в наше загальне користування (der unseren qemeinen Landen). Коли ж вони придбані нечесно, то-треба укласти братерську угоду, за­лежно від обставин.

Стаття одинадцята

По-одинадцяте, звичай, що зветься посмертним добором (Tod­fall)1, ми хочемо скасувати назавжди. Ми ніколи не потерпимо і не дозволимо, щоб проти божої честі у сиріт відбирали їх добро так ганебно, як це робилося в багатьох місцях і в багатьох формах. І ті, які повинні були б захищати і охоро­няти нас, обдирали і обчищали нас, а якби у них було більше прав вони відібрали б і решту. Цього бог більше не потерпить, S треба усунути назавжди Ніхто надалі не повинен в таких випадках давати нічого, ні багато, m мало.

1 Кожен, хто був залежний особисто (Leibeigen), повинен був, дістаю­чи в спадщину чиншову землю, сплачувати панові (сеньйорові) особливий добір, який складався найчастіше з кращої голови худоби та інших речей, які належали спадкоємцеві. Це і є Todfall – посмертний побор.

Загальне рішення

По-дванадцяте, ось наше рішення і остаточна думка. Якщо тут е одна стаття або більше статей, які суперечать слову божо­му чого ми не думаємо, і нам вкажуть їх невідповідність слову божому ми відступимось від них, коли нам пояснять це на під­ставі святого письма. Якщо навіть тепер визнають деякі наші статті а потім виявиться, що вони були неправильні, то хай вони зараз же будуть мертві і усунуті, хай не мають більше сили. Так само, коли за святим письмом виявиться у нас ще ряд статей про справи, які йдуть проти бога і обтяжують ближнього, то ми твердо наполягатимемо на них, включаючи їх у наші поста­нови, користуючись християнським вченням і звичаєм. Тому ми просимо господа бога, який може нам дати це, а більше ніхто. Мир христовий хай буде з усіма нами.

34. Лист-тези (artikelbrief)

«Лист-тези» був написаний наприкінці 1524 р. або в січні 1525 р. при­хильниками Мюнцера. Цей документ був для повсталих селян найбільш революційною програмою, бо вимоги, які містилися в ньому, означали рі­шучу боротьбу проти всіх панів. З самого початку Селянської війни «лист-тези» вручався повсталими селянами багатьом містам і общинам.

Шановні, мудрі, доброзичливі панове, друзі і ласкаві су­сіди! Оскільки до. цього часу на бідний і простий люд у містах і селах всупереч богу і всякій справедливості накладалися вели­кі тяготи духовними і світськими панами і властями, яких вони і мізинцем не чіпали, то з цього випливає, що такий тягар і тя­готи не можна ні переносити, ні терпіти, якщо тільки проста бідна людина не хоче пустити з торбою по світу – себе саму, своє потомство і потомство потомства../ Тому програма і план (der anschlag und fürnemen) цього християнського об’єднання полягає в тому, щоб з допомогою бога визволитися, і до того ж, наскільки не можливо, без зброї…

…[Це] зрештою, не може бути здійснене без братерського заохочення і об’єднання в усіх справах, які стосуються загальної християн­ської користі і містяться в цих доданих статтях, які подаються далі. Отже, в тому наше дружнє прохання, бажання і братерське прагнення, щоб ви добровільно і дружелюбно вступили в це християнське об’єднання і братство для того, щоб справа загально-християнської користі і братерської любові була відновлена, з Віллінгенської хроніки (161-а – 163-а) – з екземпляра, передано о 8 травня 1525 р. місту Віллінгену, піднесена і приумножена. Якщо ви так зробите, то це буде виявом волі бога на виконання його заповіді про братерську любов Якщо ж ви відхилите це, чого ми все ж ніяк не сподіваємось то ми оголошуємо вас світським відлученими (in den welttlichei bann) i в силу даного листа будемо вважати вас в цьому стан до того часу, поки ви не відмовитесь від вашого наміру і не вступите з доброю волею в це християнське об’єднання. Все це мі з кращими намірами не хочемо приховувати від вас – наши: ласкавих панів, друзів і сусідів. Бажаємо одержати від ради общини писану відповідь на цей лист через цього ж посланця В цьому полягають божі заповіді.

Світське відлучення полягає ось у чому. Всі, хто перебуває в цьому християнському об’єднанні, повинні вважати справок своєї честі і найвищим обов’язком з тими, які відмовляються вступати в братерське об’єднання і сприяти загальній христи­янській користі, не мати і не підтримувати ніяких стосунків: з ними – ні їсти, ні пити, ні купатися, ні молоти, ні ловити рибу.., також не привозити для них і не давати їм їжі, ні напоїв, ні дров, ні м’яса, ні чого-небудь іншого; не купувати у них і не продавати їм нічого. Нехай вони будуть за­лишені, як відрізані і мертві члени, оскільки вони в цих справах не тільки не допомагають загальній користі і земському мирові, а навпаки, перешкоджають їм. Нехай їм буде відмовлено в до­пущенні до всіх ринків, в общинні ліси, води і луки, які не перебу­вають в їх розпорядженні. І коли хто, вступивши в наше об’єд­нання, порушить це, хай також буде виключений з громади і покараний тим же відлученням і вигнаний до противників разом з жінкою і дітьми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]