Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

24. Ставлення мартіна лютера до томаса мюнцера

Поданий нижче документ був написаний Лютером у серпні 1524 р.

Він адресований властям м. Мюльгаузена, куди в той час перебрався

Томас Мюнцер.

ДОНОС ЛЮТЕРА

Ця людина уже довела в багатьох місцях, особливо в Цвіккау, і останнім часом в Альтштетті, що від її діяльності не можна чекати інших плодів, крім убивства, повстання і кровопролиття.

Коли вія скаже, що посланий богом і святим духом, як апо­столи, то заставте його довести це знаменнями і чудесами, але . не дозволяйте йому проповідувати, бо, коли бог хоче змінити встановлений порядок, то він завжди дає про це знати чудесними знаменнями.

25. СТАВЛЕННЯ ТОМАСА МЮНЦЕРА ДО ЛЮТЕРА І ЙОГО ВЧЕННЯ

[І]. Якщо однодумці Лютера не хочуть іти дальше нападок на попів і монахів, то їм і не слід було братися за справу...

Боротися проти влади папи, не визнавати відпущення гріхів, чистилища, панахид та інших зловживань, значить проводити реформу тільки наполовину.

Лютер – поганий реформатор, він підкладає подушки ніж­ному тілові, надто вихваляє віру і мало значення надає ділам.

[II. З листа до Лютера]. Твоє неподобно безглузде вихва­ляння своего геройською поведінкою у Вормсі просто кумедне. Дякуй німецькому дворянству, яке ти помазав по губах, бо воно мріяло що проповіддю своєю ти принесеш йому богемські по­дарунки і монастирі та їх маєтки, які ти обіцяєш князям1. Якби у Вормсі ти зважився вагатись, то дворяни швидше закололи б тебе, ніж випустили живим.

Бідні монахи, попи і торговці не в силі оборонятися, через те ти і можеш їх скільки завгодно лаяти. Але безбожних прави­телів, по-твоєму, ніхто не сміє чіпати, хоч би вони топтали но­гами Христа.

Чому ти називаєш князів найяснішими ? Це звання личить не їм, а Христу. Чому ти називаєш їх високородними ? Так не го­диться говорити християнинові.

1 Під «богемськими подарунками» Мюнцер розуміє церковне майно, яке віднімається у церкви па користь світських осіб. Цей термін вказує па те, що подібні явища (так звана «секуляризація») мали місце в Чехії (або, як її називали в Німеччині, – «Богемії) в часи гуситів.

26. Погляд мюнцера на майнову нерівність і становище не імущих

Дивіться, головна причина лихварства, злодійства і розбою – наші пани і князі. Вони захоплюють собі, що заманеться: рибу у воді, птахів у повітрі, рослини на землі – все повинно нале­жати їм. І після цього вони [князі] поширюють серед бідняків заповіді божі і кажуть: бог велів – не кради! Але для себе вони любу заборону не вважають обов’язковою. Тому вони й утискують всіх людей, розоряють і грабують бідних землеробів, ремісників і цілий світ. Коли ж у них хто-небудь візьме хоч би саму мізе­рію, то його пошлють на шибеницю, а доктор Лютер [«брехун» – натяк на Лютера] тоді приказує: «Амінь!» Пани самі винні, що бідна людина стає їх ворогом. Вони не хочуть усунути причин обурення, як же вони можуть сподіватися на спокійне благопо­луччя? Так кажу я! За такі слова мене називають бунтарем. І хай собі називають!

27. Мюнцер про краще майбутнє і боротьбу за нього

Так, багатьом людям це здається лише великою і нездійснен­ною мрією, вони не можуть собі уявити, як почнеться і як завер­шиться така справа, в результаті якої безбожники будуть ски­нуті з престолів, а принижені піднесені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]