Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

11. Влада короля в польщі (1573 – 1795 pp.)

З 1573 р. починається в Польщі період виборних королів1. Кандидат, якого обрали, повинен був присягнути, що правитиме згідно з умовами, укладеними в так званих Генріхових статтях. Назва статей походить від імені першого виборного короля в Польщі (1573 р.) Генріха Валуа (згодом французького короля Генріха III). Генріхові статті були чинні в Польщі з 1573 р. до поділів, обмежуючи владу короля на користь шляхти (Генріхові статті, Volumina legum, т. II, стор. 897–901. Взято з «Teksty zrodkrwe», 33, стор. 10–14).

1 3 1573 р. починається в Польщі так звана вільна елекція viritim; короля обирає вся шляхта. Вибори государів відбувались у Польщі і раніше за Ягеллонів і навіть за П’ястів, але тоді обирала не вся шляхта.

1. ...Ми і наші потомки, польські королі, вони ж великі князі литовські, та ін., не повинні ні в якому разі призначати... собі наступника. А це для того, щоб завжди після смерті нашої і наших потомків короля обирала вся шляхта. Тому ні ми, ні наші потомки, польські королі, не повинні носити титулу спад­кового.

3. ...Ні ми, ні наші потомки не повинні посилати послів до чужих країн і приймати чужих послів без ради сенаторів...

4. Щодо війни або ополчення, ми нічого не розпочинатимемо без дозволу сейму...

6. ...Кожний вальний сейм призначає з числа сенаторів 16 чоловік..., які постійно перебуватимуть при нас... і без яких ні ми, ні наші потомки не повинні нічого розпочинати в поточних справах...

7. Вальний коронний сейм повинен скликатися принаймні через кожні 2 роки... А довше як 6 тижнів ми його не тримати­мемо; а перед цими сеймами... повинні бути повітові сеймики... На цих сеймиках ми повинні через своїх послів заявляти про свої потреби.

16. Через те що в нашому одруженні Річ Посполита дуже зацікавлена, ми обіцяємо і зобов’язуємось за себе і за наших ко­ролівських потомків... ніколи не одружуватись без відома і до­зволу сенату.

17. ...А якби... ми порушили в чому-небудь права, вільності, статті і умови або чого-небудь не виконали – в такому разі дозво­ляємо громадянам... не коритися нам1.

1 Шляхта згодом дуже часто користувалась цією статтею і організо­вувала законні збройні виступи (рокоші і конфедерації) проти короля.

12. ЗАНЕПАД РЕЧІ ПОСПОЛИТОЇ В XVIII ст.

Наводимо уривок з твору Станіслава Конарського «Про дійсну форму наради», виданого в 1760–1763 pp. Автор критикує устрій Польщі! вимагає реформ (взято з «Teksty zrodlowe», 42, стор. 32).

Анархія, тобто стан без ради і уряду, поступово охоплює все, через анархію настає деякий занепад свободи. Бо при анархії довго не може існувати жодна держава...

Ми скаржимось на несправедливі і часто безсоромно продаж­ні трибунали і суди, на безкарні порушення присяги, які пере­творились уже майже в звичку і стали другою природою... на нестерпні кривди від знатніших і сильніших, на те, що всюди ба­гато тиранів і тиранії над слабішими. Що військ у країні для внутрішньої безпеки занадто мало1... Кожний громадянин на­чебто ні про що інше не думає, аби йому було добре, а інші нехай гинуть... Державна казна бідніша і гірше організована, ніж у багатьох іноземних містечках. Торгівля в країні зовсім занепала... стала ненависною купцям через шкуродерство панів... Надзви­чайні злидні кріпаків. Розорення міст і містечок. Країна повна зіпсованої монети, нема золота і срібла, ніхто на дбає про те, щоб захистити країну від припливу найгірших грошей з-за кордону2, ніхто не дбає про те, щоб приборкати своїх фальшивомонетчиків... Нестерпне гноблення з боку сусідів, всюди порушення кордону і насильства3 і ярмо під час миру. Майно наших домів, дружини і життя перебувають під загрозою своїх і чужих наскоків і на­падів буйних зграй. Безперервні чвари між панами. Вибори чи­новників, депутатів, суддів настільки порушуються і в такій мірі стали неможливими, що тільки потай, при недодержанні всяких прав, вони можуть ще де-не-де відбуватися.

Безперервно підло зривають сейми і сеймики4, так що протягом 70 років відбувся тільки один звичайний сейм5. Переплутані права судового відомства і державних установ. Постійні сутички між церквою і світськими...

Ганьба, слабість, сором і занепад усього народу в усіх відно­шеннях. Цілковита загибель вітчизняних законів. Безмежний відчай в усій країні від того, що вже ніколи краще не буде і бути не може.

1 Сейм у 1717 р. встановив чисельність польського війська в 24 тис. чоловік; в дійсності в середині XVIII ст. Польща не налічувала і цього, тоді як, наприклад, Фрідріх II мав військо в 200 тис. Шляхта не хотіла численного війська, бо боялась, що король з його допомогою зможе поси­лити свою владу і позбавити шляхту її «золотих вільностей».

2 Особливо багато фальшивої монети розповсюджував у Польщі прусський король Фрідріх II під час Семирічної війни (1756 – 1763).

3 Під час Семирічної війни російські, прусські і австрійські війська хазяйнували в «незалежній» Польщі, як у себе дома; порушували нейтраль­ність країни, вводячи туди свої війська і набираючи силою солдатів у свої армії.

4 В Речі Посполитій був звичай, що рішення в сеймах схвалювалися не більшістю голосів, а одноголосно. Кожний депутат сейму користувався так званим правом вето (liberum veto), міг один заперечити бажання всіх інших, і в силу цього не проходив не тільки обговорюваний закон, але на­віть закони, вже ухвалені раніше одноголосно ним самим сеймом.

Так зване перше liherum veto мало місце в 1652 p.; тоді депутат Владіслав Сіцінський сам один зірвав сейм. Особливо часто сейми зривалися в кінці XVII і на початку XVIII ст.

5 В Польщі від 1573 р. королі, згідно з Генріховими статтями, повинні були скликати сейми кожні 2 роки на 6 тижнів. Це були такі звані зви­чайні сейми. Крім того, королі могли скликати на свій розсуд сейми на 2 тижні, так звані-екстраординарні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]