Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

8. Золото з нової іспанії

(Повідомлення з Венеції від 12 січня 1590 р.)

Нас повідомляють з Ліона, що, за відомостями з Лісабона, 18 грудня минулого року в Севілью увійшла флотилія, яка при­була з Нової Іспанії з 8 млн. золота.

В найближчому майбутньому має прийти ще більше кораблів, які через непогоду були змушені затриматись. Вони привезуть . 4 млн. Причиною пізнього прибуття перших кораблів є та об­ставина, що вони тримали курс на кілька градусів вище, ніж звичайно, щоб таким чином уникнути зустрічі з англійськими корсарами, які їх чекали на звичайному градусі. З тієї самої причини і інші кораблі взяли інший [не звичайний] курс.

Внутрішнє становище іспанії

9. З промови представника дворянства на кортесах 1538 p.

Про проект випровадження податку на предмети споживання Його величність може своїми подарунками і милостями збагатити людину і зробити її дуже знатною, – але, незважаючи4

на свого могутність, його величність не може перетворити в ідаль­го ту людину, яку бог створив іншою; а одна з відмінних особли­востей ідальгії полягає в звільненні від сплати податей.

10. Іспанська фінансова політика

а) Конфіскація золота, яке належить приватним особам і компаніям (Донесення фірмі Фуггер a Ліона від 19 вересня 1596 р.)

Король Філіп Іспанський хоче накласти заборону на золото і срібло, які належать приватним особам і які незадовго перед цим доставив флот, з тим, щоб все це залишити за собою. Мова йде майже про 10 млн., згідно з наведеним нижче розрахунком. Це завдасть багатьом збитків.

Розрахунок того, що належить кожній окремій особі із до­ставлених флотом скарбів, на які посягає король, такий:

Млн. дукатів Млн. дукатів

Мальвенда ...... 1,7 Сімоне Луїчче

АлесСуарес ........ 1,05 сандро Саулі ...………...0,5

Амброджіо Спінола . . 0,4 Ваттіста Серра .... ...0,5

Школо Форнарі . . . 0,6 Фуггерам ....... ………..2,0

Школо Доріа ..... 1,0 Обіцяно Фуггерам

Сінібальдо Фієско, Джі за фландрський борг...1,3

ованні Баттіста Гвідетті ………………………..0,8

Сума: 9 млн. 800 тис. дукатів

б) Заборона вивозити золото і срібло з Іспанії (Донесення фірмі Фуггер в Венеції від 13 грудня 1506 р.)

Король іспанський суворо наказав, щоб з його королівства надалі не вивозилось ні золото, ні срібло і щоб ці благородні метали не були предметом торгівлі. Він поставив до відома, що це золото (будучи вивезеним з країни) карбують інші государі і дістають для себе з цього велику вигоду. За левантійські товари також висилається велика сума золотом, яка може стати власністю турецького султана. Як здається, його величність має рішучий намір спорядити флот за рахунок тих 4 чи 5 млн. золотом, які щороку сплачуються купцями як проценти. Завдяки цьому його [короля] векселі будуть рідко збуватися, і настануть банкрот­ства, бо гроші [кредит] дуже ціняться серед купців.

в) Філіпп II домагається позики у португальських купців (Лист a Рима від 25 січня 1597 р.)

Останні листи з Іспанії повідомляють, що король просив у деяких португальських купців позичити йому у Фландрію чотири мільйони. Вони виявили готовність задовольнити його велич­ність, але на таких чотирьох умовах:

1) щоб його величність сплатив ті суми, які він винен;

2) щоб із згаданої нової позики вони взяли собі ½ в рахунок своїх [старих] претензій;

3) щоб їм було надане право вільної торгівлі в Індії;

4) щоб його величність приймав усі сорти іспанської монети як платіжний засіб.

Проте це дуже не до вподоби його величності, і він вважає все це як надто невигідні умови позики.

е) Зловживання у взаємовідносинах королівської казни з купцями (Лист a Венеції від 31 січня 1597 р.)

Останні повідомлення з Іспанії виясняють, що після ревізії купецьких книг [бухгалтерських] установлено, що його велич­ність їм [купцям] нічого не винен, а вони, навпаки, винні королю у зв’язку з тими позиками, які вони взяли 20 років тому. Це по­винно бути надруковане, щоб стало ясно, що його величність немає наміру посягати на чуже добро.

Незважаючи на це, панове Амброзіо Спінола, Біккомеліо і Мальвенда щодня просять при дворі про пільгу, що легко можна здійснити, якщо вони сплатять кардиналові австрійському 2 млн. золотом в кінці березня і стільки ж у травні, додавши 6% за розстрочку.

Листи з Генуї від 15 грудня повідомляють, що у зв’язку в викладеною вище справою панове Франческо Маріно і Фран-ческо Серра поїхали у Фландрію, щоб мати можливість позичити двору 3 млн.

д) Нова заборона вивозу срібної монети (Лист a Рима, від 29 березня 1597 р.)

З Мадріда від 4-го цього місяця повідомляють, що король опублікував розпорядження, яке забороняє вивіз срібної монети з королівства. Крім того, він наказав, щоб реали, які досі ціни­лися в 30 мараведі, йшли тепер по курсу 40 мараведі за один реал.

е) Філіп III потребує грогией (Лист a Мадріда від 20 листопада 1598 р.)

Новий король Іспанії 8-го числа цього місяця урочисто оз­наменував своє зішестя на престол в Сент-Ієронімі, недалеко звідси. Він із своїми кавалерами йшов під балдахіном, який несли 20 чоловік. При цьому можна було бачити дуже багато золота, дорогоцінного каміння і срібла. Тепер король збирається їхати разом з сестрою і старою королевою в Барселону. Ця поїздка повинна відбутися в грудні. Але цьому стоїть на перешкоді ве­лика недостача грошей. Оскільки в січні має повернутися флот із золотом та сріблом, його величність доручив договоритися з придворними поставщиками про позику в чотириста тисяч ду­катів, яка буде потім в різні строки покрита платежами у Фландрії.

е) Здача в оренду іспанської пошти (Лист a Рима від 16 липня 1599 р.)

Пан Таксіс, оберпоштмейстер Іспанії, вирішив здати управ­ління поштою панові Говето, одному генуезцеві, за 9 тисяч крон на рік. При цьому, як кажуть, він матиме 35 тис. крон чистого прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]