Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
khrestomatiya.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
566.77 Кб
Скачать

24. Доручення, дане інтендантові юстиції і фінансів вілльмонте (31 березня 1637 р.)

Щоб якнайраніше відпустити на село наші армії, подбати про безпеку наших прикордонних місцевостей, яким загрожує вторгнення, і подбати про повернення сум, призначених для видачі платні і утримання арміям, необхідна нам негайна допо­мога грішми, які повинні бути одержані від оголошеної нами в цьому році позики з міст королівства і від наших тальї, посе­редніх податків, соляного податку [габея] та інших звичайних податків. будучи добре проінформовані про те, це конче потрібно для оподаткування і для стягнення згаданої позики, хоч воно рекомендувалось посланою їм нашою грамо­тою; [будучи поінформовані] також, що в деяких провінціях, виборчих округах і парафіях жителі зловживають свободою, яку допускають деякі засідателі і збірщики, не приступаючи до складання розкладу і розподілу королівської тальї; крім того, бажаючи припинити, наскільки це нам можливо, скарги наших підданих на обмани, тяготи і утиски, які вони терплять під час проходження і постою наших військ, а також на суворі вимоги і стягнення наших податків і повинностей, що практикує більшість наших чиновників всупереч нашим ордонансам, і на деякі інші тяготи, від яких терплять наші піддані, – ми вирі­шили, що для прискорення надходження грошей як від згаданої позики, так і від наших тальї, посередніх податків і соляного податку та інших податей, і щоб вжити заходів проти зловживань і безпорядків і гарантувати наших підданих від здирства, тягот і утисків, від яких вони терплять, буде доцільним послати в кожну з наших провінцій достойних і авторитетних осіб з перших лю­дей наших рад з повноваженнями інтенданта юстиції, поліції і фінансів.

Зовнішня політика іспанської держави

1. Захоплення лісабона іспанцями

(Лист з Лісабона від 1 вересня 1580 p.,

одержаний фірмою Фуггер від свого агента)

Причина тому, що я давно вже не писав, – війна і зв’язані з нею безпорядки, які були тут у нас. 25 серпня герцог Альба під­корив Лісабон силою меча. Ширяться чутки, що португальців загинуло 3 тис. чоловік, частину яких я сам бачив на другий день після битви. Мерці валялись один на одному наче свині. Я вийшов подивитись поле бою разом з почтом графа де-Лодрон, який осе­лився у нас в домі. Всі вулички завалені трупами людей і коней, так що ми змушені були ходити по них, як по мосту. Дехто був ще живий, час від часу серед груди тіл піднімалась то рука, то нога, то голова. Взагалі це була жахлива картина. Околиця, яка втроє більша за саме місто, грабувалася день і ніч уже тре­тю добу. Забирали все. Не залишали навіть гвіздка в стіні. Вій­ська, проте, не ввійшли в місто, бо герцог Альба видав з приводу цього суворе розпорядження. Війська ще продовжують лиша­тися під містом. Нам, слава богу, не заподіяли ніякої шкоди.

Чотири дні тому сюди прийшло 5 кораблів з Індії. Мав при­йти ще один корабель, який в цьому ж році вирушив у португаль­ську Індію. Він, проте, повернув назад. Ніхто не знає, де пере­бувають кораблі, вислані назустріч цьому флотові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]